Kombinace klasického retargetingu a toho na sociálních sítích zlepšuje jeho úspěšnost

Navzdory tomu, že reklama na sociálních sítích je čím dál tím důležitější, klasické bannery nadále zůstávají vedoucím zdrojem konverzí. Pokud se ale obě varianty zkombinují, mohou marketéři dosahovat lepších výsledků. Analýza provedená společností RTB House na více než 40ti trzích ukázala, že paralelní kombinace klasického retargetingu s tím na sociálních sítích dosáhla lepších výsledků než jakých by bylo docíleno, pokud by probíhaly samostatné kampaně.

RTB House-infografika.png

Očekává se, že celosvětově dosáhne v roce 2017 útrata za digitální reklamu částky 223,74 miliard dolarů a bude představovat 38,3 % útraty za reklamu. Podle odhadů časopisu eMarketer poroste okolo roku 2020 útrata za digitální reklamu dvouciferným tempem.

Tento nárůst je způsoben zejména atraktivností a rozšířením reklamy v sociálních médiích. Spotřebitelé a značky společně nechali vzniknout úplně nové prostředí plné perfektně personalizovaných interakcí. Dynamic Product Ads (DPA) na Facebooku se tak například staly významným zdrojem příjmu pro firmy působící v rozličných oborech.

Čtení recenzí, komentářů nebo sledování určitých značek na sociálních sítích přímo ovlivňuje nákupní rozhodování, a to až do té míry, že nákupy v rámci sociálních médií jsou dnes už běžnou součástí nákupního procesu. Reklamní agentura ZenithOptimedia předpovídá, že v roce 2019 bude připadat 20 % z celkových výdajů na online reklamu právě na sociální sítě a tento podíl bude odpovídat 50 miliardám dolarů.

Ale jak moc by měli zadavatelé a marketéři zaměřovat své investice na tyto nové sociální kanály?

Základní otázka

Protože kampaně na sociálních médiích vykazovaly tak dobré výsledky, RTB House se detailněji podívala na základní otázku: čím je dnes podmíněna efektivní digitální kampaň?

RTB House analyzovala stovky kampaní, které realizuje pro své klienty ve více než čtyřiceti zemích aby zjistila, jak se lišily personalizované retargetingové kampaně běžící jak v klasických, tak sociálních kanálech (např. DPA, Instagram atd. + klasické kanály) v porovnání s těmi, které fungovaly pouze v jednom kanále.

Sociální vs. klasický retargeting

Míra proklikovosti (CTR – click through rate) je podíl uživatelů, kteří klikli na reklamu v porovnání s celkovým množstvím impresí. Tato hodnota byla výrazně vyšší v sociálním retargetingu. Analýza ukázala, že kreativy na sociálních médiích měly o 90 % vyšší CTR v porovnání s bannery klasickými. Průměrná míra proklikovosti pro sociální sítě byla 1,52 %, zatímco u klasických bannerů tento parametr dosahoval hodnoty 0,8 %.

Nejzajímavějších výsledků bylo dosaženo na Slovensku (o 350 % vyšší CTR u sociálních sítí v porovnání s klasickým retargetingem), v Maďarsku pak o 113 %, v Turecku o 110 % a v Rumunsku o 101 %.

Míra konverzí (CR – podíl uživatelů, kteří po zhlédnutí reklamy udělali určitou akci) v klasických kanálech byla o 42 % vyšší než při retargetingu na sociálních sítích. Míra konverzí dosáhla v klasickém retargetingu hodnoty 6,06 %, zatímco při retargetingu na sociálních sítích 4,26 %. Největší rozdíl byl zaznamenán v Maďarsku (o 289 % vyšší míra konverzí v displejové reklamě), na Slovensku (o 122 %) a v Turecku (o 88 %).

Nejlépe společně

“Retargeting v sociálních médiích může být efektivnější, pokud je cílem získat zájem lidí, ale nechcete od nich přímou akci. Reklamy na sociálních sítích se organicky objevují mezi dalšími příspěvky, které se lidem zobrazují, stávají se tak součástí jejich běžného prohlížení obsahu. Míra proklikovosti u těchto reklam je vyšší, ale to automaticky neznamená větší množství prodejů. Stále je to klasický banner, na základě jehož zobrazení se lidé rozhodnou k akci. Naše analýza ukázala, že retargeting v klasických a sociálních médiích představuje dvě cesty k jednomu reklamnímu cíli. V kombinaci se standardní retargetingovou kampaní mohou přinést sociální sítě větší viditelnost, zatímco standardní retargeting na webu se postará o to, aby proměnil viditelnost ve skutečnou akci,” vysvětluje Vladimír Houba, regionální ředitel v RTB House.

V analýze byly zohledněny bannery zobrazované společností RTB House v březnu 2017. Všechny kreativy využívaly RTB (real-time bidding), technologii umožňující nákup a prodej individuálních zobrazení stránky v reálném čase. Data byla získána z nástroje personalizovaného retargetingu, který byl vyvinut v RTB House.

O RTB House

RTB House je přední společnost s celosvětovou působností, která poskytuje pro své klienty nejmodernější retargetingová řešení. Využitím proprietárních technologií pro nákup reklamního prostoru a algoritmů hloubkového učení RTB House pomáhá inzerentům zvyšovat prodeje a tím přispívá k naplňování jejich krátko-, středně- a dlouhodobých prodejních cílů.  

Společnost vznikla v roce 2012 a v současné době zajišťuje více než 1 000 kampaní na více než 40 trzích. Působí v Evropě, na Blízkém východě a v Africe, v Asii a Tichomoří a dále v Latinské Americe. Tým se skládá z více než 200 odborníků a stále se rozrůstá.

Více informací se dozvíte na: www.rtbhouse.com