Red Hat oznámil všeobecnou dostupnost Red Hat OpenShift Container Platform 3.5

Praha, 28. dubna 2017 – Red Hat, Inc. (NYSE: RHT), přední světový poskytovatel řešení založených na open source technologiích, oznámil všeobecnou dostupnost Red Hat OpenShift Container Platform 3.5, nejnovější verze své kontejnerové aplikační platformy se systémem Kubernetes vhodné pro firemní nasazení. Platforma Red Hat OpenShift Container Platform 3.5 nejenže umožňuje firmám jako Švýcarské spolkové dráhy, Produban nebo Pioneer přejít aktivně u svých nejdůležitějších aplikací ke cloudovým technologiím, ale díky rozšíření podpory i na tradiční podnikové aplikace pomáhá také s ochranou jejich dosavadních IT investic. Duální podporu aplikací umožňují nová bezpečností vylepšení i několik inovací vycházejících z komunity okolo hlavní verze systému Kubernetes.

Společnost Red Hat je přední přispěvatel do open source projektů docker a Kubernetes. V nejnovější verzi své kontejnerové aplikační platformy přináší systém Kubernetes 1.5 vhodný pro firemní nasazení, Red Hat Enterprise Linux a prostředí pro provoz kontejnerů ve formátu docker. Zákazníci tak mohou rychleji vydávat nové služby opírající se o stabilní, spolehlivou a bezpečnější podnikovou platformu, která využívá nejnovější verzi špičkové linuxové platformy pro podniková prostředí.

Rozšířená podpora aplikací

Firmy se sice v rámci budování nejdůležitějších služeb stále více orientují na cloudové technologie, nicméně i nadále musí využívat dříve nasazené IT prvky a systémy. Stávající aplikace přitom není nutné opouštět – organizace dnes mohou spravovat tradiční i kontejnerové aplikace jedním společným a mnohem efektivnějším způsobem. OpenShift je jedinou platformou navrženou pro podporu tradičních i cloudových aplikací a Red Hat OpenShift Container Platform 3.5 rozšiřuje tuto rozsáhlou aplikační podporu o nové možnosti včetně:

  • StatefulSets – systém Kubernetes podporuje stavové služby včetně takových vlastností jako integrovaná orchestrace úložišť, ale v případě mnoha tradičních stavových služeb, jako jsou například SQL databáze, zpracování zpráv i řada dalších oblíbených technologií, vyžaduje každá instance dané služby v clusteru širší možnosti správy. Kubernetes StatefulSets, který je nyní dostupný jako předběžná technologická verze, zpřístupňuje stejné automatizační možnosti systému Kubernetes pro škálování a deklarativní správu provozuschopnosti nově i tradičním stavovým službám. A ty tak mohou být namísto ve virtuálních strojích nebo na fyzických serverech provozovány v kontejnerech.
  • Java s nativní podporou cloudů – platforma Red Hat OpenShift Container Platform umožňuje provoz tradičních Java EE aplikací, mezi které patří integrované podnikové middlewarové služby z portfolia Red Hat JBoss Enterprise Middleware. Součástí Red Hat OpenShift Container Platform 3.5 je ale také nový obraz Java kontejneru pro cloudová provozní prostředí, díky kterému se mohou vývojáři pro podnikové zákazníky zaměřit na psaní vlastních nativních cloudových aplikací. A o sestavení výsledné provozuschopné podoby se postará technologie OpenShift source-to-image (S2I).
  • Více vývojářských nástrojů – nejnovější verze platformy Red Hat OpenShift Container Platform podporuje i Red Hat Software Collections, tedy sadu prověřených nejnovějších a stabilních vývojových nástrojů a jazyků včetně aktualizací pro Redis, MySQL, PHP a mnoho dalších.

Vyšší bezpečnost kontejnerů

Jako přední přispěvatel do hlavních vývojových verzí projektů typu Kubernetes a docker usiluje Red Hat o větší přijetí technologie kontejnerů v rámci podnikové informační architektury, a to prostřednictvím silnějšího důrazu na IT bezpečnost. Linux je sice základem všech linuxových kontejnerových platforem, Red Hat OpenShift Container Platform 3.5 se ale opírá o Red Hat Enterprise Linux, špičkovou linuxovou platformu vhodnou pro firemní nasazení.

Chtějí-li organizace využívat kontejnery v produkčním prostředí, musí zvážit více úrovní jejich zabezpečení. Mezi tato opatření patří izolace kontejnerů na úrovni jádra a vytváření kontejnerových obrazů s důvěryhodným obsahem, stejně jako zohlednění otázek na úrovni clusterů včetně omezení přístupu pouze pro autorizované uživatele a zajištění, aby mohli nasazovat své aplikace bezpečnějším způsobem. Nejnovější verzí pokračuje společnost Red Hat ve zpřístupňování prověřené podnikové platformy se systémem Kubernetes, která díky novým vlastnostem a funkcím přináší:

 

  • Dokonalejší správu certifikátů – v platformě Red Hat OpenShift Container Platform pomáhají certifikáty zajistit, aby mohli konkrétní akci v clusteru se systémem Kubernetes provádět pouze autorizovaní uživatelé a komponenty. Nová verze přináší dokonalejší správu certifikátů včetně podpory pro varování o blížícím se konci jejich platnosti a pro jejich obnovování.
  • Lepší správu Secrets – při nasazování aplikací slouží Secrets ke správě citlivých informací, jako jsou hesla, a nejnovější verze platformy Red Hat OpenShift Container Platform 3.5 umožňuje podrobněji určit, kdo je vlastníkem daného „Secret“.

 

Podpora inovací

Kubernetes je jedním z nejrychleji se rozvíjejících podnikových open source projektů spravovaných ve službě Github a komunita jej nezvykle rychle inovuje. Společnost Red Hat, lídr v oblasti open source projektů pro podnikové zákazníky, hraje důležitou roli nejen z pohledu inovování orchestrace kontejnerů, ale také ve všeobecném zpřístupňování těchto inovací pro produkční prostředí. Red Hat navíc pomáhá i se stanovením standardních požadavků, které by měl Kubernetes v případě podnikových nasazení splňovat – a to prostřednictvím vlastností a funkcí, které umožňují využívat orchestraci napříč hybridními cloudy, od fyzických serverů a virtualizovaných prostředí až po privátní cloudy zajišťované větším počtem poskytovatelů soukromých cloudů.

Dostupnost

Platforma Red Hat OpenShift Container Platform 3.5 je již k dispozici prostřednictvím zákaznického portálu společnosti Red Hat.

Podpůrná vyjádření

Ashesh Badani, generální ředitel divize OpenShift firmy Red Hat

„I když kontejnerové aplikace a související infrastruktura představují budoucí vizi pro podnikovou informační architekturu, jsou tradiční aplikace stále ještě hybnou silou i moderního podnikání a neměli bychom je opouštět z důvodu začleňování nejmodernějších služeb do stávajícího technologického mixu. Red Hat OpenShift Container Platform 3.5 poskytuje platformu založenou na systému Kubernetes pro tradiční i cloudové aplikace spolu s nástroji, dokonalejší bezpečností a vlastnostmi navrženými tak, aby v rámci naplňování budoucích požadavků a plánování dalšího růstu umožnily ochránit dosavadní IT investice.“

Další informace

Jak se spojit se společností Red Hat?

O společnosti Red Hat

Společnost Red Hat je přední světový poskytovatel open source softwarových řešení, který s využitím komunitního přístupu poskytuje spolehlivé a vysoce výkonné cloudové, virtualizační, úložné, linuxové a middlewarové technologie. Brněnská pobočka Red Hat Czech s.r.o. je největším vývojovým centrem společnosti na světě. Vedle technologií nabízí Red Hat také technickou podporu, školení a konzultační služby. Díky celosvětovému propojení sítě firem, partnerů a open source komunit pomáhá vytvářet relevantní a inovativní technologie, které osvobozují zdroje pro rozvoj a připravují zákazníky na budoucí změny v informačních technologiích. Více informací o společnosti Red Hat je k dispozici na adrese www.redhat.com.