České Radiokomunikace navýšily kapacitu a výkon DC TOWER

Praha, 28. června 2017 – České Radiokomunikace (CRA) budují další datové sály a navyšují kapacitu a výkon datového centra DC TOWER v Praze na Žižkově. Do konce roku 2017 by se měla jeho kapacita navýšit o 75% (aktuální kapacita téměř 270 racků). Kromě budování nových prostor v rámci komerčních datových sálů dochází také k rozšiřování privátních sálů. Letos již CRA investovaly do DC TOWER řádově desítky milionů korun, část investic je vyčleněna i na inovaci technologií a zabezpečení.

Během prvního pololetí roku 2017 proběhlo rozšíření privátního datového sálu společnosti Livesport, jehož kapacita narostla o více než 100 %. Podstatně se také zvýšil výkon datového sálu. Rozsáhlé stavební úpravy probíhaly po dobu 3 měsíců bez jakéhokoliv přerušení provozu technologií klienta a při dodržení garancí dostupnosti. V rámci privátního sálu rovněž byly nainstalovány nové, výkonnější technologie chlazení, vznikla nová infrastruktura.  

Postupně dochází k rozšiřování sálů a kapacitních prostor u dalších klientů – např. Asseco Solution, Wood & Company a dalších.

„Zákazníci si stále více uvědomují nutnost kvalitní, bezpečné a především vysoce spolehlivé péče o prostředí, kde má běžet jejich IT. Kromě rozšiřování komerčních sálů vidíme velký potenciál i v budování privátních datových sálů,“ říká obchodní ředitel CRA Miloš Mastník. „Do datových center investujeme neustále, ať již do navyšování výkonu a kapacity anebo do technologických vylepšení. Každoročně se investice pohybují v řádech desítek milionů korun,“ upřesňuje Miloš Mastník.

Dispozice technologických prostor žižkovského televizního vysílače, kde DC TOWER sídlí, splňují přísné bezpečnostní standardy z hlediska fyzického, provozního i datového zabezpečení na úrovni objektů strategického významu.

Část datového centra DC TOWER je vyčleněna pro cloudové služby CRA. V letošním roce došlo k navýšení výkonu a kapacity i u těchto služeb. Díky přechodu systému úložišť na Full-Flash disková řešení, se povedlo extrémně navýšit výkon těchto úložišť. Oproti předchozímu řešení jde o přibližně 45násobek dostupného výkonu. Současně došlo k navýšení kapacity na současné 3000 TB. Nové řešení také přineslo značné úspory energie.

CRA do vylepšování svých infrastrukturních služeb pravidelně investují. Kromě navýšení kapacity se při přestavbách klade důraz především na další vylepšování bezpečnostních opatření i na postupné budování privátních sálů v prostorách vysílačů. Koncem roku 2016 získaly CRA certifikaci TIA 942. Tato certifikace je oproti spíše marketingově používanému hodnocení TIER ucelenější a především hodnotící reálný stav. I proto byla pravděpodobně vybrána jako předloha připravované evropské normy pro datová centra. Certifikaci TIA 942 mají CRA v tuto chvíli jako jediný provozovatel datových center v České republice a teprve čtvrtý v Evropě.

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.