VMware nabízí poskytovatelů komunikačních služeb nejrychlejší cestu k využití platformy OpenStack pro virtualizaci síťových funkcí

VMware vCloud NFV-OpenStack Edition nabízí NFV infrastrukturu operátorské třídy s podporou platformy OpenStack a kontejnerů pro transformaci sítí poskytovatelů komunikačních služeb

VMware Integrated OpenStack-Carrier Edition poskytuje nové funkce pro telekomunikační operátory, vyšší výkon VNF, dynamické škálování, multinenantnost a rezervování cloudových zdrojů

Praha / BARCELONA a SAN FRANCISCO – 19. září 2017 – Společnost VMware na konferenci VMworld® 2017 Europe představila řešení VMware vCloud® NFV™-OpenStack pro virtualizaci síťových funkcí s podporou platformy OpenStack. Nová platforma vCloud NFV-OpenStack obsahuje VMware Integrated OpenStack-Carrier Edition, což je vlastní distribuce společnosti VMware založená na systému OpenStack Ocata, která je plně integrovaná, testovaná a certifikovaná pro infrastrukturní NFV platformu VMware. Díky využití VMware Integrated OpenStack jako správce virtualizované NFV infrastruktury mohou síťoví architekti snadno zavádět, aktualizovat a provozovat cloud OpenStack na NFVI platformě operátorské třídy od společnosti VMware.

Společnost VMware zároveň oznámila, že skupina Vodafone Group Plc zvolila VMware jako dodavatele pro globální implementaci NFV (odkaz na tiskovou zprávu), a že společnosti Dell EMC a VMware představily nové integrované a ověřené NFV řešení připravené pro platformu OpenStack (odkaz na tiskovou zprávu).

Poskytovatelé komunikačních služeb urychlují zavádění virtualizace síťových funkcí (NFV) v reakci na nebývalý nárůst objemu provozu a stále vyšší očekávání zákazníků. V telekomunikačním odvětví narůstá zájem o OpenStack v prostředích NFV kvůli potenciálním přínosům pro operátory včetně otevřených architektur, vyšší flexibility a rychlosti inovací u cloudových sítí, přístupu ke globální komunitě vývojářů softwaru pro OpenStack a standardizovaných northbound rozhraní pro komunikaci s nadřazenými vrstvami (NFV Orchestration, VNF-Manager). VMware novým řešením vCloud NFV-OpenStack Edition podporuje otevřenou architekturu pro bezproblémovou integraci a interoperabilitu.

„Vydání vCloud NFV-OpenStack Edition a představení VMware Integrated OpenStack-Carrier Edition je významným pokrokem v naší NFV strategii, soudě podle ohlasů, které máme od našich zákazníků,“ říká Gabriele Di Piazza, viceprezident skupiny Telco NFV společnosti VMware. „Dokážeme nabídnout nejrychlejší cestu k produkční implementaci OpenStack tím, že poskytujeme, co nikdo jiný na trhu nenabízí: nejspolehlivější a nejpropracovanější NFV infrastrukturu založenou na špičkovém virtualizačním softwaru VMware spojeném s otevřeností standardního systému OpenStack, který lze optimalizovat pomocí specializovaných rozšíření pro operátory.“

OpenStack uzpůsobený pro potřeby operátorů

VMware Integrated OpenStack-Carrier Edition reaguje na specifické požadavky poskytovatelů komunikačních služeb, kteří na platformě OpenStack zavádí síťové služby založené na NFV. VMware vCloud NFV-OpenStack nativně podporuje kontejnerované virtuální síťové funkce (VNF) pomocí integrované správy kontejnerů a umožňuje provoz VM a kontejnerovaných VNF pod jediným správcem virtualizované infrastruktury. Toto řešení díky využití specifických funkcí OpenStack Ocata poskytuje operátorům nástroje pro zavádění NFV sítí včetně:

  • Multitenantnosti a rezervování zdrojů VNF: umožňuje izolaci jednotlivých nájemců na úrovni zdrojů a zajištění dostupnosti zdrojů pro každého nájemce, poskytovatel tak může zajistit plnění závazných parametrů u infrastruktury a zároveň nájemcům poskytnout bezpečí uvnitř sítě a lepší možnosti plánování kapacity.
  • Dynamické a elastické škálování síťových prostředků: umožňuje poskytovatelům vytvářet elastické konstrukty služeb, které dokáží škálovat síťové funkce ve všech směrech podle míry a způsobu využití, a reagovat tak v reálném čase na aktuální síťový provoz. To umožňuje optimálně řídit zdroje a snížit investiční i provozní náklady.
  • Vylepšená podpora sítí a přidělování hardwaru (EPA): poskytuje na datové vrstvě výkon operátorské třídy s nízkou latencí a umožňuje poskytovatelům udržovat vysokou úroveň síťových služeb pro koncové zákazníky při optimalizaci využití zdrojů pomocí podporovaných metodologií, jako je CPU Pinning, podrobné nastavení nejednotného přístupu do paměti (NUMA), podpora více typů NIC a virtualizace SR-IOV.

VMware vCloud NFV OpenStack urychluje a zjednodušuje cestu k produkčnímu NFV

Produkt VMware vCloud NFV-OpenStack díky širokému spektru funkcí pro NFVI a využití platformy VMware Integrated OpenStack-Carrier Edition poskytovatelům komunikačních služeb nabízí:

  • Zjednodušenou instalaci a zavedení systému OpenStack: VMware Integrated OpenStack-CE umožňuje instalaci a zavedení celé OpenStack infrastruktury na základě šablon pomocí webového klienta VMware vSphere® při využití pokročilých funkcí pro správu nástroje vCenter.
  • Jednoduché aktualizace systému OpenStack: oddělení řídící a datové roviny umožňuje nepřetržitý provoz bez servisních odstávek při procesu aktualizace systému OpenStack. Poskytovatelé komunikačních služeb tak mohou držet krok s inovacemi díky rychlým aktualizacím a opravám.
  • Integrované řízení provozu: s využitím unikátních možností automatizace NFVI a integrace komponenty Ceilometer spolu s aktivní a prediktivní analýzou, izolací problémů, analýzou hlavních příčin a schopnostmi rychlé nápravy. Nástroje VMware vRealize Operations Manager™, Log Insight™ a Network Insight™ integrované do vCloud NFV-OpenStack tvoří platformu pro monitorování provozu, analýzu a opravy ovládanou z jedné obrazovky. Krátká průměrná doba rozpoznání a řešení problémů (MTTU/MTTR) snižuje provozní náklady.

VMware vCloud NFV a program VMware Ready

Již více než 50 poskytovatelů komunikačních služeb zavedlo NFV s pomocí VMware vCloud NFV ve více než 90 případech. VMware vCloud NFV tak pomáhá urychlovat inovace a zavádění služeb, snižovat náklady a zjednodušovat provoz sítí. vCloud NFV umožňuje zavádět vícedodavatelské a multifunkční NFV platformy, které poskytují automatizaci služeb, bezpečné multitenantní prostředí, řízení provozu a vysokou spolehlivost, jakou vyžadují operátoři. Zároveň je tato platforma připravená na sítě 5G readiness. Certifikační program VMware Ready for NFV dává poskytovatelům komunikačních služeb jistotu, že NFV řešení partnerů společnosti VMware bude možné bez problémů a efektivně zavést, provozovat a propojit s VMware vCloud NFV. Společnost VMware již certifikovala více než 20 NFV partnerů pro předchozí verze VMware Integrated OpenStack a bude provádět certifikace pro VMware Integrated OpenStack-Carrier Edition po vydání produkční verze softwaru.

Dále pokračuje tisková zpráva v angličtině

Industry Commentary

“VMware is making a bold play for the OpenStack market with a new implementation that combines a big tent standard Ocata distro with superior usability and additional carrier-grade extensions,” said Carline Chappell, Principal Analyst, Analysys Mason. “Carriers that have struggled to make open source work reliably in the NFV environment will want to consider this product carefully, as it marries a slew of VMware-engineered capabilities that are critical to NFV operations with the advantages of OpenStack.”

“Through its UNICA program, Telefόnica recognizes the potential of changing the network through an open architecture based on OpenStack, Open Source MANO, and industry-standard hardware. This will radically transform the economics, operations, and revenue-generating potential of the network,” said Javier Gavilán, Director, Planning and Technology, Telefόnica. “VMware’s collaboration with us in OSM, development of a carrier-optimized version of the VMware Integrated OpenStack distribution, and launch of the new Cloud NFV-OpenStack platform, show strong alignment with the direction we are going at Telefόnica.”

“JOIN Experience is one of the most modern, progressive and unique communication service providers in Europe, providing fixed, mobile, cloud and energy services,” said Ulf Theobald, Deputy CTO, JOIN Experience. “Rolling out VMware Integrated OpenStack as the management and operations Virtual Infrastructure Manager was automated and standardized, which helps us reduce time-to-market for new services. Best of all, combining VMware’s standard OpenStack distribution with proven Cloud Infrastructure components like vSphere, NSX and VSAN makes it possible to leverage our operational knowledge to ensure the excellence of our customer facing services from day one.”

“VMware is at the forefront of the NFV industry in driving interoperability testing and certification, including our extensive portfolio of leading cloud native VNFs for fixed and mobile operators,” said Brandon Harper, SVP of BD and Channels at Metaswitch. “We are seeing significant interest from customers in OpenStack, and by extending the VMware Ready for NFV program to include the new VMware Integrated OpenStack-Carrier Edition offering, VMware is once again taking a leadership position in helping Metaswitch customers adopt NFV with confidence.”

“Open Network Automation Platform (ONAP) and OpenStack are critical open source projects that will shape the future of carrier networks,” said Yachen Wang, President, The Open Network Automation Platform Project. “VMware continues to demonstrate an eagerness to work with customers and the industry to be a strong open source community member and innovative technology provider.”

Availability

VMware vCloud NFV-Carrier Edition will be generally available in Q3 FY 2018 (ending November 3, 2017).

Additional Resources

About VMware Solutions for Communications Service Providers

VMware is a proven, strategic software and services partner to global communications service providers that fuels their digital transformations and enables CSPs to manage, transform, and grow their businesses. CSPs leverage VMware to converge network, cloud, and IT architectures into a single platform with a common operating environment for network services and applications. Through innovative Network Functions Virtualization, Mobility and IoT platforms, VMware enables service providers to deliver agile, end-to-end services flexibly and securely to create new revenue streams and open new industry opportunities, drive down costs, and improve overall customer satisfaction.

O společnosti VMware 
VMware je přední světový poskytovatel cloudové infrastruktury a řešení pro podnikovou mobilitu, který zákazníkům pomáhá urychlit proces digitální transformace. VMware umožňuje podnikům pomocí architektury VMware Cross-Cloud Architecture a řešení pro datová centra, mobilitu a bezpečnost adoptovat softwarově definovaný přístup k IT i obchodní činnosti. Společnost VMware v roce 2016 dosáhla výnosů ve výši 7,09 miliardy USD. Sídlí v Palo Alto ve státě Kalifornie a má více než 500 000 zákazníků a 75 000 partnerů na celém světě.