Trend Micro uspořádalo soutěž etických hackerů

V soutěži Capture the Flag se týmy učí znalostem potřebným pro to, aby se z nich stali bezpečnostní profesionálové

Praha 20. listopadu 2017 – Po celém světě roste poptávka po profesionálech v oblasti kybernetické bezpečnosti a mladí odborníci potřebují praktické zkušenosti, aby se zdokonalili v oboru, potřebném na vyplnění této díry na trhu. Společnost Trend Micro, celosvětový lídr v oblasti bezpečnostních řešení, tuto potřebu chápe a nedávno uspořádala už třetí ročník soutěže celosvětové Capture the Flag, na podporu rozvoje potřebných znalostí prostřednictvím řešení problémů kybernetické bezpečnosti v reálném světě. Hned dvě takové soutěže se konaly i v ČR. Jedna pro studenty vysokých škol a druhá pro distributory Trend Micro v regionu.

V letošní globální soutěži zvítězil tým Egfr33ks, který úspěšně rozluštil úlohy, testující schopnosti hráčů v různých kategoriích, jako jsou například: cílené útoky, internet věcí (IoT), průmyslové řídící systémy (ICS) a systém dohledu nad kontrolou a získáváním údajů (SCADA).

Podle zprávy společnosti Gartner až 59 procent dotázaných společností nutně potřebuje bezpečnostního analytika a v této oblasti je nulová míra nezaměstnanosti. Soutěž společnosti Trend Micro Capture the Flag  – Pohár Raimunda Genesa 2017 se snaží poskytnout mladým odborníkům praktické rady v nejdůležitějších oblastech současného kybernetického prostoru. Soutěžící získají cenné praktické zkušenosti, které mohou využít při pracovních pohovorech a při řešení každodenních problémů na pracovišti.

„Chceme pomoct snížit nedostatek odborníků, se kterým se potýkají organizace po celém světě a pokračovat ve zvyšování bezpečnosti při výměně digitálních informací,” říká Eva Chen, výkonná ředitelka společnosti Trend Micro. „Úlohy v naší soutěži představují budoucnost počítačové bezpečnosti. Doufáme, že získané zkušenosti použijí soutěžící na ochranu uživatelů internetu v oblastech, které představují největší hrozby.“

Do online kvalifikace letošní globální soutěže Capture the Flag se v červnu zapojilo 1 431 týmů z 91 zemí a regionů. 10 nejlepších týmů a jeden přizvaný pokračovali do soutěže v japonském Tokiu. Vítězové získali 1 000 000 JPY (přibližně 195 000 Kč), automaticky se kvalifikovali do finále HITCON CTF 2017 a získali 15 000 bonusových bodů v rámci projektu Zero Day Inititive (ZDI), které umožňují odborníkům na zkoumání zranitelnosti (jinak také White hats, neboli etickým hackerům) získat vyšší odměny při přispívání do programu ZDI.

Trend Micro má hned několik globálních iniciativ, které podporují vzdělávání a rozvoj dovedností v oblasti kybernetické bezpečnosti. Díky těmto iniciativám se už víc jak 10 000 škol a 1 000 000 dětí, učitelů a rodičů na celém světě učí o online bezpečnosti a inspirují tak budoucí profesionály v oblasti bezpečnosti, aby svoji budoucí kariéru zaměřili právě tímto směrem.

Pro podporu odborníků v ČR společnost uspořádala hned dvě obdoby této soutěže. Protože v Trend Micro tvrdí, že odborník je schopen zastavit jen takový útok, který je schopný vygenerovat, pojala společnost prezentaci nových produktů pro partnery z regionu trochu nevšedně a 2. 10. 2017 místo sledování prezentací zástupci partnerských firem z celého regionu soutěžili, kdo bude nejlepším hackerem. Vyzkoušeli si tak, jaké je to být v kůži nejen hackera, ale i toho, který se útoku musí ubránit.

Další česká soutěž vyvrcholila 13. 11. 2017 v Praze. Pod patronátem ČVUT a za dohledu sponzora G2 Server soutěžili studenti z celé české republiky. Vítězný tým VztekOverflow se za odměnu podívá do Trend Micro v Kanadě, kde Advanced threat research tým hledá a analyzuje nové celosvětové hrozby v oboru kyberbezpečnosti.

Videozáznamy ze světové soutěže najdete zde: https://www.youtube.com/channel/UCYGyHY5vkk9oRVlh24eKNyg.

Více informací o soutěži Trend Micro 2017 Capture the Flag – Pohár Raimunda Genesa najdete na: https://www.trendmicro.com/en_us/campaigns/capture-the-flag.html.

Reportáž Jiřího Gogely, manažera v Digital Vaccine Labs v Trend Micro najdete zde:

https://www.linkedin.com/pulse/trend-micro-ctf-prague-2017-jiri-gogela-cissp/

Reportáž z české soutěže pro partnery např. zde:

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6322307739062140928/

O společnosti Trend Micro

Trend Micro Incorporated je celosvětový lídr v oblasti řešení internetové bezpečnosti, který pomáhá zajišťovat bezpečnou výměnu digitálních informací. Inovativní řešení značky Trend Micro poskytují koncovým uživatelům, podnikům a státním institucím vícevrstvou ochranu data center, cloudového prostředí, sítí a koncových bodů. Všechny produkty spolu bezproblémově kooperují, sdílejí informace o bezpečnostních hrozbách a poskytují komplexní ochranu s jednotným přehledem a správou a zajišťují lepší a rychlejší ochranu. S více než 5000 zaměstnanci ve více než 50 zemích světa a nejmodernější bezpečnostní infrastrukturou umožňuje společnost Trend Micro zajistit firmám bezpečnou cestu ke cloudu. Více informací naleznete na www.trendmicro.com.