Téma: Za vejce si letos připlatíme: Stojí skoro o polovinu více než loni před Vánoci

Z posledních 12 měsíců zdražila o 44 %. „Zatímco vloni v prosinci stálo deset vajec velikosti M průměrně 34,60 Kč, letos je to až o 15 korun více, v některých obchodech je najdeme za 49,90 Kč,“ komentuje Petr Miklík, marketingový manažer služby Kupi.cz a dodává: „Aktuálně je rozdíl mezi běžnou cenou a nejlevnější nabídkou 20 korun, proto se lidem vyplatí akce pozorně sledovat. Očekáváme, že běžná cena se ještě do konce roku přehoupne přes hranici padesáti korun za deset kusů. Z vajec se tak může snadno stát podobný fenomén, jakým bylo máslo.“

Rostoucí cena vajec se projevila už v polovině roku, kdy bývají vejce nejlevnější. Zatímco loni v červnu běžně stálo balení 10 kusů čerstvých vajec velikosti M 26,90 Kč, letos to bylo už 34,90 Kč. Podobný scénář vidíme i u akčních cen. V červnu 2016 byla nejnižší akční cena za deset kusů 15,90 Kč, v červnu 2017 21,90 Kč.

Jaká vejce kupujeme?

Mezi Čechy je nejoblíbenější velikost M. Vejce o velikosti L se v akcích objevují sporadicky a menší velikost S lze koupit především po celých platech. U vajec nejmenší velikosti došlo také k meziročnímu zdražení, ale ne tak razantnímu – zdražila „pouze“ o 37 %. Dodejme, že bio vejce se v akcích téměř nevyskytují.