Piráti reagují na daňové návrhy vlády a preferují jasný daňový systém

Praha, 21. února 2018 – Menšinová vláda v demisi navrhuje prostřednictvím ministryně financí Aleny Schillerové změny v daňovém systému. Návrh počítá se zavedením dvou sazeb daně ve výši 19 % a 23 % počítaných z hrubé mzdy. Ty by měly nahradit současnou 15% sazbu počítanou ze superhrubé mzdy i vyšší sazbu se 7% solidární přirážkou pro zaměstnance s příjmy nad čtyřnásobkem průměrné mzdy. Piráti odmítají pouhé úpravy současného komplikovaného daňového systému a chtějí celkově srozumitelnější výpočet daní. O daňových změnách jsou připraveni jednat.

„Zdanění práce je v Česku příliš vysoké. Proto podporujeme snížení zdanění práce zejména pro střední vrstvy a nízkopříjmové skupiny. Na současném návrhu však budou nejvíc profitovat vysokopříjmové skupiny, navíc se tím daňový systém jen dál komplikuje. Přitom je jen kosmetickou změnou v porovnání s pirátským návrhem na jednu daň,” říká k novému návrhu Hnutí ANO předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, spoluautor daňové reformy Pirátů.

Piráti nepovažují za nutné snižovat daně vysokopříjmovým skupinám, které by dle návrhu ušetřily nejvíce. Krom toho návrh zavádí možnost OSVČ odečíst si od základu daně tři čtvrtiny zaplaceného pojistného. Navržené změny by znamenaly výpadek z rozpočtu ve výši 28 miliard Kč. Ty zůstanou v peněženkách daňových poplatníků.

Za vhodné Piráti nepovažují ani zrušení výpočtu ze superhrubé mzdy, protože tím stát opětovně občanům zakryje, kolik peněz ve skutečnosti inkasuje na daních a pojistném: „Piráti budou v jednání o daňovém balíčku prosazovat razantní zjednodušení, a to jednu daň z příjmu zahrnující všech šest daní a odvodů. Jasně a transparentně lidé uvidí, kolik platí na provoz státu,“ uzavírá aktuální téma Jakub Michálek.