Společnosti Fastweb a Samsung zahájily v Itálii zkušební provoz první sítě 5G využívající technologii Fixed Wireless Access

Podle výsledků počátečních testů dosahuje rychlost stahování 1 Gb/s, což ukazuje, že by sítě 5G FWA mohly sloužit jako alternativa k technologii FTTH pro domácí ultraširokopásmové připojení

Další fáze, která začala letos v únoru, bude probíhat po dobu pěti měsíců v Miláně a má za cíl síť důkladně otestovat

Praha, 22. února 2019 – Společnosti Samsung Electronics a Fastweb dnes oznámily uzavření dohody o uskutečnění prvních komerčních zkoušek sítě 5G Fixed Wireless Access (FWA) v Itálii. Společnosti se snaží prokázat, že by sítě 5G FWA mohly sloužit jako atraktivní alternativa k technologii FTTH (Fiber-to-the-Home), a poskytnout tak koncovým uživatelům ultraširokopásmové připojení s přenosovými rychlostmi na úrovni gigabitů.

V návaznosti na nedávno podepsanou dohodu bude zkušební provoz, který byl spuštěn již v prvním únorovém týdnu, probíhat po dobu pěti měsíců v několika obytných a kancelářských budovách v druhém největším italském městě Miláně.

V prvním týdnu zkoušek prováděných v pásmu 26 GHz, které společnost Fastweb získala v italské aukci kmitočtů pro sítě 5G v říjnu 2018, dosáhla rychlost stahování 1 Gb/s. V další fázi zkušebního provozu se bude ověřovat efektivita sítí 5G FWA z hlediska nákladů a rychlosti nasazení ve srovnání se zaváděním konvenčního systému FTTH, jakož i výskyt případných provozních problémů při poskytování služby koncovým zákazníkům.

Samsung dodává společnosti Fastweb řešení 5G FWA pro koncová zařízení, jehož součástí jsou základní rádiové přístupové jednotky pro síť 5G, které využívají pásmo milimetrových vln (mmWave) pro pokrytí oblastí s vysokou hustotou a pásmo ultrakrátkých vln pro připojení k domácím routerům 5G (Indoor Customer Premise Equipment) instalovaným v blízkých domácnostech nebo kancelářích.

Kompaktní přístupové jednotky 5G společnosti Samsung se snadno a rychle instalují a CPE jsou dokonce samoinstalační. To technologii 5G Fixed Wireless Access značně zvýhodňuje oproti technologiím FTTH nebo FTTB (Fibre-to-the-Building) z hlediska rychlosti zavedení a nákladů na straně poskytovatele služeb i uživatele. Tato služba je zároveň robustní, jelikož dokáže zajistit gigabitové širokopásmové rychlosti v městských čtvrtích a lze ji velmi snadno rozšířit, aby v budoucnu umožnila zavádění nových služeb.

„Těší nás, že ve spolupráci se společností Fastweb budeme v Itálii první, kdo nabídne pevný bezdrátový přístup prostřednictvím sítí 5G, který uživatelům přinese rychlosti nové generace,“ uvedl Paul Kyungwhoon Cheun, výkonný viceprezident a ředitel divize Networks společnosti Samsung Electronics. „Společnosti Samsung a Fastweb se společně zaměří na to, aby proměnily rozsáhlé možnosti nabízené sítí 5G FWA provozovanou v pásmu 26 GHz ve skutečné přínosy jak pro jednotlivce, tak i pro podniky.“

„Zkušební provoz již potvrdil špičkovou výkonnost 5G FWA a schopnost této technologie poskytovat rodinám a podnikům ultraširokopásmové služby srovnatelné s optickými sítěmi i v oblastech, kde není pokrytí technologií FTTH k dispozici. Abychom naplnili naše poslání, jímž je vycházet vstříc potřebám trhu a trvale zlepšovat uživatelskou zkušenost, využijeme sítě 5G FWA k rozšíření pokrytí námi provozované ultraširokopásmové infrastruktury,“ uvedl Alberto Calcagno, výkonný ředitel společnosti Fastweb.

„Jsme přesvědčeni, že zkušební provoz, který realizujeme ve spolupráci se společností Samsung, potvrdí technickou i obchodní životaschopnost technologie mmWave FWA v Itálii.“

Společnost Fastweb se rozhodla pro zahájení zkušebního provozu, protože Itálie nabízí pro využití technologie 5G FWA k poskytování širokopásmového připojení pro domácnosti ideální podmínky – přípojky k optickým sítím jsou zde totiž široce dostupné, což umožňuje instalaci antén pro sítě 5G FWA v ideální vzdálenosti od budov. Na střechách 99 % domů jsou také již instalovány televizní antény, což ulehčuje instalaci dalších zařízení. Po úspěšném dokončení zkušebního provozu nabídne společnost Fastweb na italském trhu konektivitu nové generace.

O společnosti Fastweb

Fastweb je jedním z největších italských telekomunikačních operátorů, který poskytuje své služby 2,5 milionům zákazníků využívajících pevné linky a 1,5 milionům zákazníků používajících mobilní služby. Společnost poskytuje domácnostem i podnikům širokou škálu hlasových a datových služeb prostřednictvím pevných i bezdrátových sítí. Od svého založení v roce 1999 se společnost zaměřuje na inovace a infrastrukturní řešení, které zajišťují vysoce kvalitní ultraširokopásmové připojení. Díky neustálému rozšiřování sítě ultraširokopásmových sítí jsou nyní služby společnosti Fastweb dostupné 22 milionům domácností, z toho 8 milionům prostřednictvím vlastní infrastruktury Fastweb s rychlostí připojení až 1 Gb/s.

 

 

 

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými transformačními myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Pro nejnovější informace navštivte Samsung Newsroom na adrese: http://news.samsung.com.

 

Kontaktní osoby

Jan Švehla, Ogilvy David Sahula, PR Manager, Samsung

Tel.: +420 723 788 682       Tel.: +420 725 779 934

E-mail: jan.svehla@ogilvy.com    E-mail: d.sahula@samsung.com