Greenpeace a místní obyvatelé vítají poslání žaloby na Polsko k Soudnímu dvoru Evropské unie

Doufají v rychlou spravedlnost.

Praha/Hrádek nad Nisou – 26. února 2021: Ministerstvo životního prostředí právě na svém webu oznámilo, že vláda zaslala žalobu na Polsko kvůli dolu Turów k Soudnímu dvoru EU. Ten následně v horizontu jednoho měsíce oznámí zahájení řízení a ostatní členské státy pak budou mít dva měsíce na to, aby k řízení případně přistoupily. Debata, zda se k české žalobě přidat, probíhá nyní v Německu, které je dolem také negativně ovlivněno. 

Spor o těžbu v polském dole Turów je sporem ekologických aktivistů a místních lidí, kterých se bezprostředně týká, s polskou státní energetickou společností PGE a polskými úřady. Těžba v dole má negativní vliv nejen na životní prostředí, ale také kvalitu života lidí žijících v okolí dolu. Nejbližší české obce se potýkají již několik let s nedostatkem podzemní vody, vysychají tam studny i potoky. Podle studie kterou si zadal Liberecký kraj a vodárenské společnosti, budou činit škody na vodních zdrojích, způsobených těžbou na dole Turów, až 1,5 miliardy korun. Polsko přitom dlouhodobě odmítá všechny české námitky a požadavky. Porušení směrnic Polskem konstatovala i Evropská komise ve svém stanovisku z prosince 2020. 

Podle Greenpeace je proto důležité, že vláda požádala o předběžné opatření na zastavení těžby a o přednostní vyřízení věci. Předběžné opatření může nezákonnou těžbu zastavit s okamžitou platností. Pokud soud bude řešit případ přednostně, rozsudek lze odhadovat v horizontu jednoho roku. Důl Turów totiž nezákonně pokračuje v těžbě a každým dnem se rozšiřuje. Problémy se ztrátou vody, poklesem terénu či znečištění ovzduší se tak neustále zhoršují.

Poslední činností provozovatele dolu, polské polostátní společnosti PGE, je přitom požadavek na prodloužení těžby až do roku 2044. To by kromě vzrůstajícího negativního vlivu na život lidí v okolí dolu také odporovalo  evropským klimatickým cílů. Tím že PGE trvá na pokračování těžby do roku 2044, navíc regionu kolem polské Bogatynie neumožňuje  čerpat prostředky z Fondu pro spravedlivou transformaci Evropské unie, nastartovat tak strukturální změny a vytvořit nová pracovní místa. 

Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace ČR, říká: 

“Vláda schválením žaloby na Polsko kvůli dolu Turów a jejím rychlým podáním k Soudnímu dvoru Evropské unie nakonec po osmi měsících nelegální těžby zareagovala na žádosti občanů o zajištění spravedlnosti a zlepšení situace. Každým dnem nezákonná těžba pokračuje a problémy se zhoršují, voda mizí, a čas tedy opravdu není. Doufáme proto, že je žaloba namířena proti všem porušením směrnic, a vláda ji nestáhne ve jménu slabé dohody s Polskem. Žaloba není namířena proti Polsku, je namířena proti porušování evropského práva a ignorování českým námitek. I důl a elektrárna Turów musí být dříve či později nahrazeny spravedlivou energetickou transformací obnovitelnými zdroji energie.” 

Milan Starec, člen Sousedského spolku Uhelná:

“Jako obyvatelé regionu, kde se setkávají tři státy, nejsme z nutnosti podávat žalobu na jednoho ze sousedů nijak nadšení. Vzhledem k jednání Polské PGE a jejímu obnovenému plánu těžit dalších 23 let ale bohužel nevidíme žádnou jinou alternativu. Kromě bezprostředního ohrožení nedostatkem vody nám záleží i na budoucnosti celého regionu – PGE svým přístupem blokuje jeho přístup k evropskému transformačnímu fondu, což může v kombinaci s rychle končícím uhelným průmyslem způsobit sociální škody na několik generací.”