SAP a IBM testovaly in-memory – je řádově rychlejší než současné technologie

Společnost SAP představuje novou generaci analytických nástrojů využívajících výhod in-memory computingu (SAP® In-Memory Appliance software). K novinkám patří řešení pro plánování marketingových kampaní, finanční analýzy nebo společnosti z oblasti energetiky. Jak nově prokázaly testy provedené ve spolupráci s IBM, in-memory computing v podání SAP HANA, platformy postavené na této technologii, rychlostí výpočtů řádově překonává stávající technologie. Dokáže za hodinu s rezervou zpracovat 10 000 dotazů nad 1,3TB databází. Svou koncepcí současně zjednodušuje i správu firemního IT – odpadá nutnost preprocessingu dat, snižuje se zatížení databázových serverů a redukuje komplexnost síťové architektury. Schopnost SAP HANA zpracovávat velké objemy dat v reálném čase a vysoká rychlost výpočtů dává nástrojům business intelligence zcela nový rozměr. Veškeré analýzy je možné provádět s aktuálními živými daty bez nutnosti jejich předvýběru a off-line zpracování. Podniky tak mohou pružně reagovat na měnící se podmínky trhu a pracovat s daleko přesnějšími analýzami, než bylo dosud možné. (TZ)

Ověřený výkon in-memory aplikací

Dle prvních oficiálních testů, provedených společnostmi SAP a IBM, je výkon in-memory aplikací řádově vyšší než u ostatních současných technologií. Navíc tato architektura umožňuje provádět komplexní analýzy velkých objemů dat v reálném čase, což dosud nebylo možné. Testy, ověřené společností WinterCorp, ukázaly, že SAP HANA dokáže s rezervou zpracovat 10 000 dotazů nad 1,3TB databází během jedné hodiny, a to při odezvě jen několika vteřin. Pro testování byl použit 32 jádrový server IBM X5 s 500GB operační paměti a testovací databáze vytvořená na základě reálných dat. Analýzy probíhaly v reálném čase, bez nutnosti předběžných výpočtů či předvýběru dat.

Aplikace s podporou in-memory

V tomto roce SAP postupně představí nové aplikace postavené na SAP HANA a o možnost in-memory výpočtů budou rozšířeny i některé stávající aplikace z rodiny SAP® Business Suite a BusinessObjects™. V první vlně jde o nástroje pro plánování a finanční analýzy. Portfolio SAP se tedy rozšíří o:

  • Sales and Operations Planning:

Aplikace usnadňující spolupráci obchodního, marketingového, finančního a dalších oddělení. V reálném čase umožňuje předvídat finanční dopady navrhovaných strategií v rámci různých scénářů nabídky a poptávky.

  • Intelligent Payment Broker:

Využívá in-memory computing k finančním analýzám zaměřeným na výpočet a nastavení optimálních parametrů faktur. Díky analýze aktuálních a historických dat v reálném čase dokáže inteligentně pracovat s daty a vybrat například nejoptimálnější sazby slevy za včasné uhrazení faktury.

  • Smart Meter Analytics:

Nástroj určený pro dodavatele energií. Díky schopnosti zpracovávat enormní objemy dat umožňuje analyzovat spotřebu na úrovni jednotlivých odběratelů a daleko přesněji tak předvídat vývoj poptávky a také pružně reagovat na změny v produkci.

  • Trade Promotion Management:

Aplikace pro plánování a analýzu marketingových kampaní umožňující v reálném čase sledovat vliv změn marketingového mixu. S in-memory technologií bude možné přesněji navrhnout kampaně na základě historických dat a zaměřit se na větší počet specifických cílových skupin v rámci jednoho i více scénářů nebo využít k predikci více vstupních hodnot.

  • Cash and Liquidity Management:

Jednou z klíčových vlastností řešení SAP® Business Suite je schopnost predikovat cash flow podniku a na jeho základě usnadnit řízení finančních operací. S podporou in-memory computingu bude nyní možné pracovat s těmito daty na libovolné úrovni podrobnosti – od lokálních poboček až po celou nadnárodní organizaci.