Zaměstnanci společnosti Intel prosazují firemní odpovědnost

Společnost Intel zveřejnila svou Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010. Ta zdůrazňuje snahu společnosti využívat svých technologií a schopností svých zaměstnanců k tomu, aby umožnila lepší vzdělání, snazší přístup k technologiím a zlepšila ekonomickou a ekologickou udržitelnost po celém světě. Zpráva rovněž zmiňuje kroky, které společnost Intel podniká, aby firemní odpovědnost více začlenila do své kultury a rozhodovacích procesů, například v oblasti financování originálních projektů zaměstnanců nebo při nasazení části zaměstnaneckých kompenzací na ekologické cíle.  (TZ)

„Ve společnosti Intel neoddělujeme firemní odpovědnost a naše podnikání – firemní odpovědnost je totiž součástí naší globální strategie,“ řekl Michael Jacobson, ředitel pro firemní odpovědnost ve společnosti Intel. „Starost o naše zaměstnance, planetu a inspirace pro další generace je strategickým cílem, kterého dosáhneme soustředěným úsilím našich zaměstnanců, ať už pracují v továrnách, podílejí se na navrhování nových produktů, anebo jednají se zákazníky a dodavateli.“

Nejvýznamnějšími body zprávy za rok 2010 jsou například:

Vzdělání

  • V rámci programu Intel® Teach bylo po celém světě proškoleno přes 9 milionů učitelů. Program nabízí možnost profesionálního rozvoje učitelům na úrovni K-12, a to ve všech předmětech.
  • V rámci kampaně amerického prezidenta Baracka Obamy „Vzděláním k inovaci“ oznámila společnost Intel svůj plán investovat přes 200 milionů USD na podporu výuky matematiky a vědeckých předmětů.
  • V uplynulém desetiletí Intel a Intel Foundation investovaly přes miliardu USD do zlepšení vzdělání po celém světě. V rámci této iniciativy společnost úzce spolupracovala s pedagogy, vládami a dalšími společnostmi. Cílem bylo vytvořit širokou škálu transformačních programů a technologických řešení.

Životní prostředí

  • Společnost Intel si udržela svou pozici největšího dobrovolného odběratele kreditů obnovitelné energie ve Spojených státech a ve spolupráci s nezávislými dodavateli realizovala instalaci devíti solárních elektráren ve svých amerických a izraelských závodech. Celkem dokážou vyrobit 3,8 milionu kWh čisté energie ročně.#
  • Vývojové středisko v izraelské Haifě bylo první stavbou, která obdržela certifikaci LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), a vůbec první v Izraeli Intel rovněž získal základní certifikaci LEED pro továrnu a kancelářskou budovu v malajském Kulimu a požádal o stejnou certifikaci pro celý komplex v arizonském Ocotillu – ten obdržel certifikaci v březnu 2011.
  • Od roku 1998 bylo díky úsporným opatřením uspořeno 40 miliard galonů vody, což je množství, které by stačilo pro 37 000 amerických domácností na celý rok. Společnost Intel rovněž dokončila novou analýzu své ekologické stopy v oblasti vody a v důsledku toho přinesla ve výše zmíněné zprávě o společenské odpovědnosti rozsáhlejší informace o využití vody.
  • V roce 2010 bylo na ceny za ekologickou dokonalost „Intel Environmental Excellence“ navrženo 62 jednotlivců a týmů, kteří nějakým způsobem přispěli ke snížení ekologického dopadu společnosti. Díky projektům těchto zaměstnanců se podařilo ušetřit 135 milionů USD.
  • V rámci grantu udržitelnosti poskytla společnost Intel financování pro 13 zaměstnaneckých projektů v celkové výši 1 milion USD. Mezi těmito projekty byl mimo jiné výzkumný projekt, který zjistil, že emise z kotlů používaných v továrnách se dobře hodí pro růst řas, které lze zase používat pro výrobu čistého biopaliva.

Působiště a komunita

  • V roce 2010 se téměř polovina zaměstnanců společnosti Intel podílela na dobrovolnických projektech, do nichž celkem přispěli více než 1 milionem odpracovaných hodin. Nadace společnosti Intel poskytla 7,9 milionu USD na grantech školám a neziskovým organizacím, v nichž zaměstnanci působili jako dobrovolníci.
  • Jednou z šesti základních hodnot společnosti Intel je „skvělé místo pro práci“, která zdůrazňuje pozitivní vztahy mezi zaměstnanci jako klíč k úspěchu společnosti. V roce 2010 postupy podporující tuto hodnotu zajistily společnosti Intel místo mezi stovkou společností označených časopisem Fortune jako nejlepší zaměstnavatelé.
  • Intel i nadále investoval do širokého spektra různých iniciativ, včetně podpory různých zaměstnaneckých skupin, jako například „Ženy v Intelu“ (Women at Intel). Od roku 2004 dosáhl Intel 24% nárůstu žen na technických pozicích ve středním až vyšším managementu. Navíc ženy tvoří 30 % stávající správní rady společnosti.

Odpovědnost za dodavatelský řetězec

  • Ve snaze předejít problémům s konfliktními minerály provedla společnost Intel v roce 2010 audit 25 tavíren v osmi zemích a položila základy pro průmyslové audity vykonávané nezávislými auditory.
  • Intel zlepšil v oblasti odpovědnosti transparentnost kroků svých dodavatelů, zveřejnil detailnější podobu auditů a rovněž poskytl veřejnosti seznam svých 75 největších dodavatelů.

Od roku 1994 seznamuje společnost Intel veřejnost s informacemi o svých aktivitách v oblasti životního prostředí, ochrany zdraví a bezpečnosti. Od roku 2001 pak pravidelně vydává Zprávu o firemní odpovědnosti. Aktuální znění této zprávy je k dispozici na adrese www.intel.com/go/responsibility. Více informací o programech firemní odpovědnosti společnosti Intel najdete na blogu CSR@Intel a na Twitteru @Intel_CSR.

O společnosti Intel

Intel je světovým lídrem v oblasti inovace počítačových technologií. Společnost navrhuje a vyrábí klíčové technologie, které slouží jako základ pro počítačová zařízení na celém světě. Další informace o společnosti Intel získáte na stránkách www.intel.com/pressroom a blogs.intel.com.