CCA pro ministerstvo spravedlnosti vylepšila datové schránky

Společnost CCA, poskytovatel informačních systémů pro správu dokumentů, pro Ministerstvo spravedlnosti ČR v rámci projektu napojení na Informační systém datových schránek (ISDS) realizovala řadu vylepšení zvyšujících ochranu citlivých dat a efektivitu provozu. (TZ)

Ke klíčovým novinkám patří zejména automatická kontrola elektronických podpisů v přijímaných PDF přílohách datových zpráv, zneplatnění certifikátu nebo ověření platným časovým razítkem. Ostatní formáty příloh datových zpráv lze nyní centrálně převádět do PDF. Ty mohou být navíc opatřeny textovou vrstvou a podporovat vytěžování dat.

V rámci reportingu a statistik centra pro Ministerstvo spravedlnosti ČR byl vytvořen nový systém pro sledování průběhu zpracování datových zpráv. Ten má za úkol kontrolovat dobu trvání jednotlivých fází zpracování, upozorňovat na jejich případné překročení a zveřejňovat aktuální stav poskytování jednotlivých služeb pro resort justice. Každá organizace tak získá plný přehled nad stavem zpracování jí příslušejících datových zpráv.

„Opět jsme se posunuli o další krok ve zjednodušení zpracování elektronických dokumentů na soudech,“ řekl k tomu Jiří Laciga, předseda představenstva CCA, a doplnil: „Resortem justice bylo doposud odesláno 9,5 milionu a přijato 6 milionů datových zpráv. Celkem tak resort justice vygeneroval 15,5 milionu zpráv, zhruba třetinu veškerého provozu ISDS. Každý měsíc přitom resort přijme kolem 370 tisíc zpráv a vypraví kolem 550 tisíc.“

Ke konci května 2011 odeslali uživatelé prostřednictvím ISDS více než 44 milionu datových zpráv, z toho cca 97 procent je doručeno přihlášením. Ve všední den odešlou uživatelé až 150 tisíc zpráv denně. Celkem je v provozu více než 417 tisíc datových schránek, z toho na právnické osoby připadá přibližně 379 tisíc, fyzické osoby 19 tisíc, podnikající fyzické osoby 12 tisíc a orgány veřejné moci necelých 8 tisíc.

Největší projekt napojení na Informační systém datových schránek (ISDS) v České republice pro Ministerstvo spravedlnosti ČR zprovoznila společnost CCA Group v listopadu 2009. Řešení zahrnuje aplikační server Oracle WebLogic Application Server pro komunikaci s ISDS a Oracle Universal Content Management, kde jsou uchovávány všechny příchozí a odchozí zprávy. Tvoří přitom mezivrstvu mezi Informačním systémem datových schránek a jednotlivými agendovými systémy na 198 soudech a zastupitelstvích.

O společnosti CCA

CCA je předním poskytovatelem informačních systémů se zaměřením na správu dokumentů. Na trhu působí od roku 1991, v současnosti má obrat přes 200 milionů korun a 70 zaměstnanců v Praze, Plzni a v Brně. Mezi významné zákazníky patří mimo jiné ČSA, Madeta, Škoda JS, Tatra a 200 soudů a zastupitelství. CCA je předním lokálním partnerem společností Oracle, Adobe, IBM, Microsoft a SAP. Více na www.cca.cz.