Excel – pravá ruka dobrého manažera

Naprostá většina lidí, kteří v dnešní době pracují s počítačem, používá ke své práci rozšířený a známý Microsoft Excel. Nahradí totiž spoustu programů, za které by jinak museli platit mnohem více. Pro lidi působící v manažerské pozici je tento nástroj téměř nutností. Jaký je důvod? „Pro dobré vedení firmy, vyhodnocování výsledků, shromažďování a třídění dat je produkt typu Microsoft Excel nepostradatelný,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas. „Pozici Excelu potvrzuje i neustálý zájem o naše školení všech úrovní. Nyní je největší zájem o aktuální přechodové kurzy na Excel 2010, které nabízíme jak firmám, tak jednotlivcům.“ Pokusili jsme se shrnout důvody, proč se tento tabulkový kalkulátor stal nepostradatelným. (TZ)

Masová globální dostupnost

„Důležitým a zřejmě rozhodujícím aspektem úspěchu Excelu je vedle ohromné funkčnosti jeho dlouhodobá masová dostupnost,“ říká Tomáš Kryštůfek, Financni-rizeni.cz, odborník na finanční management. „Program uživateli zaručuje, že pokud pošle soubor vytvořený v něm před třemi lety v Londýně třeba za další dva roky do Singapuru, bude dost pravděpodobně fungovat a data budou moci být jednoduše využita,“ dodává Kryštůfek.

Jednoduchost a srozumitelnost

Pro většinu lidí je ovládnutí možností a schopností Excelu relativně snadné. Samozřejmě ne každý je expert ve vytváření složitě provázaných tabulek, ale základní úrovně uživatelské dovednosti lze dosáhnout poměrně rychle. „V naší počítačové škole je stále zájem o kurzy úplně základní, ale i vysoce specializované. Nabízíme kurzy MS Excel zaměřené na pokročilé metody, statistickou analýzu a vyhodnocování dat, ale i kurzy různých verzí Excelu připravené specielně pro ekonomy. A učit se může i každý sám například pomocí našich e-learnigových kurzů,“ vypočítává Kateřina Vrchotová, lektorka Počítačové školy Gopas.

Opakovatelnost, uchovatelnost, kapacita

Výstupy práce v Excelu – tabulku, funkci, graf, report nebo cokoliv jiného – lze uložit a kdykoliv znovu použít, doplnit či aktualizovat. Tento atribut je zásadní také pro ekonomický a manažerský způsob uvažování. Škála možností využití je obrovská a informační systémy dnes navíc pracují jak s exporty dat do Excelu, tak s importy dat z něj.

Zvýšení efektivity a šetření nákladů

Všechny výše uvedené výhody by však nebyly nic platné, kdyby je nezastřešovala ta základní – ekonomický přínos v nárůstu efektivity a šetření nákladů. „Ze zkušenosti vím, že ve firmě lze pomocí Excelu efektivně řídit finance a cashflow. Vše si tak můžete nastavit podle svých potřeb na míru a nemusíte investovat do pořizování drahých programů,“ shrnuje Tomáš Kryštůfek. Zefektivnění, zvýšení účinnosti práce i její urychlení je důvodem, proč se Excel stal důležitým pracovním nástrojem každého ekonoma a manažera. Práce s Excelem generuje zisk, a proto ho používají lidé i firmy  po celém světě.

O společnosti GOPAS, a. s.

Počítačová škola GOPAS je největším poskytovatelem školení v oblasti informačních technologií na českém i slovenském trhu. Ročně absolvuje odborné kurzy téměř 30 tisíc studentů, z nichž většinu tvoří specialisté IT. I přesto, že působí na poměrně malém trhu, patří GOPAS k jedněm z největších poskytovatelů IT školení v Evropě.