Díky nové technologii sdruženého ukládání dat posiluje společnost HP svoji vedoucí pozici v oblasti konvergovaných úložišť

Společnost HP dnes rozšířila portfolio Converged Storage o unikátní software HP Peer Motion určený pro tzv. sdružené ukládání (federated storage), který umožňuje transparentně přesouvat zátěž jednotlivých aplikací mezi diskovými systémy ve virtualizovaných a cloudových prostředích. (TZ)

Současně bylo představeno i řešení HP P10000 3PAR Storage Systems, jehož špičkové funkce zajišťují maximální výkon podnikové IT infrastruktury v rámci veřejných a privátních cloudů, označovaných termínem IT-as-a-Service (IT jako služba). Mezi tyto funkce patří např. pokročilá konsolidace zátěže, rozšířené možnosti tenkých technologií pro efektivnější využití úložné kapacity či autonomní vyvažování zátěže zajišťující výkon podnikové třídy.

Organizace IDC odhaduje, že do roku 2012 bude 85 % nových aplikací navrženo speciálně pro přístup do cloudu.(1) Rostoucí zájem o nasazení těchto virtuálních a cloudových aplikací vyžaduje propojení různých systémů pro ukládání dat, jež budou společně vystupovat jako jeden celek. Technologie sdruženého ukládání může ušetřit jednu vrstvu virtualizačních zařízení a snížit tak cenu, složitost administrace i rizikové služby v rámci datových center.

„Klasické úložné systémy navržené před dvaceti lety nebyly nikdy určeny pro současnou dynamickou IT-as-a-Service infrastrukturu, což jejich majitele nutí používat nákladné a neefektivní virtualizační techniky,“ řekl Chris Johnson, viceprezident HP Storage pro region Evropy, Středního východu a Afriky (EMEA). „Technologie sdruženého ukládání v HP Converged Storage se dokáže vypořádat s neodmyslitelnou nepředvídatelností online prostředí a přitom snížit výdaje, zjednodušit správu a omezit riziko snížení úrovně služeb.“

Lepší schopnost vypořádat se s nepředvídatelnými požadavky

Nový software HP Peer Motion, který je dostupný pro systémy HP LeftHand a HP 3PAR Storage, je prvním průmyslovým řešením se schopností sdruženého peer-to-peer ukládání, které lze využít napříč virtuálními síťovými úložišti (SAN) přes středně velká až po největší high-end datová úložiště.

Kombinace systémů HP 3PAR a softwaru HP LeftHand Peer Motion umožňuje:

  • Zajistit díky sdruženému vyvážení zátěže stálou úroveň produktivity storage a rozložit zátěž v případě nepředvídatelné události.
  • Zvýšit návratnost investic díky sdruženým systémům Thin Provisioning, které transparentně přesouvají data aplikací do systémů s dostupnou kapacitou a snižují tak nutnost budoucích nákupů dalších úložišť.
  • Zlepšit produktivitu úložných procesů přesunutím dat ze zastaralých diskových polí do nových systémů bez zbytečného přerušení provozu a se sdruženou správou obsahu, což minimalizuje dobu nedostupnosti systému během nezbytných úprav.

„Náš výzkum odhalil, čeho se IT manažeři na celém světě obávají – tedy že stávající přístup k ukládání dat nebude v budoucích datových centrech dostačující,“ doplnil Steve Duplessie, zakladatel a senior analytik společnosti Enterprise Strategy Group zabývající se analýzou IT a firemních strategií. „Nová platforma HP 3PAR splňuje všechna nebo minimálně drtivou většinu kritérií otevřených systémů, která jsme definovali pro datová úložiště 1. vrstvy v rámci tohoto nového modelu budoucích datových center.“

Zjednodušená správa bez omezení výkonu

Inovace, které činily systémy 3PAR tak unikátními, i nadále pokračují „pod křídly“ HP. Méně než rok od akvizice 3PAR společností HP dochází nyní k představení řešení HP P10000 3PAR Storage System se dvěma novými modely V400 a V800 (HP 3PAR V-Class).
HP 3PAR V-Class představuje špičkový úložný systém, který je schopen poradit si se smíšenými, nepředvídatelnými či mnohonásobnými zátěžemi v rámci jediného vysoce výkonného datového pole. Tuto unikátní schopnost zajišťuje HP 3PAR Gen4 ASIC, který zjednodušuje správu pomocí:

  • Konsolidace nepředvídatelných zátěží, například finančního obchodování a nasazení virtualizovaných aplikací, bez nutnosti manuálního rozdělení zátěže do různých datových úložišť či zdrojů.
  • Poskytnutí 1,5krát větší portové konektivity a diskových zdrojů, a současně až třikrát vyššího výkonu pro sekvenční zátěže, například datových analýz, ve srovnání s předchozími systémy 3PAR.(2)
  • Autonomního vyvážení zátěže všech dat v rámci diskového pole jediným kliknutím vedoucím k přidání nových zdrojů do systému, což zvyšuje výkon a dostupnost úrovně služeb všech svazků v systému.

Efektivita pro splnění nároků rychlého nárůstu dat

Zákazníci využívající konkurenční disková pole obvykle dosahují pouze 10% až 20% výkonu při zápisu dat.(3) Řešení HP 3PAR V-Class ovšem odstraňuje potřebu kupovat zbytečný diskový prostor díky maximálnímu využití dostupné úložné kapacity pomocí:

  • Třikrát vyšší propustnosti při náhradě tlustých klientů tenkými, což uživatelům umožňuje rychleji přesouvat data do efektivnějších tenkých svazků a dosáhnout lepšího využití kapacity.(3)
  • Identifikace a obnovení nepoužívané diskové kapacity během jejího průběžného využívání pro zápis a mazání dat jednotlivými aplikacemi prostřednictvím nové „nano recyklační“ technologie.
  • Vzdálené replikace dat, která detekuje a minimalizuje nevyužívané místo v diskových svazcích; současně sníží i nároky na síť a vzdálenou kapacitu.

HP 3PAR V-Class je stěžejní technologií nových řešení HP VirtualSystem a HP CloudSystem, která integrují hardware, software a služby pro zrychlení nasazení a usnadnění přechodu k otevřeným hybridním cloudovým prostředím.

Cena a dostupnost

Produkty HP VirtualSystem a HP CloudSystem zahrnující HP 3PAR V-Class Storage System budou dostupné později v průběhu letošního roku. Řešení HP P10000 3PAR Storage System se celosvětově objeví v nabídce společnosti HP a jejích autorizovaných obchodních partnerů 29. srpna, jeho cena by měla začínat přibližně na částce 200 000 eur, v přepočtu tedy zhruba 4,9 milionu korun.(4)
HP 3PAR Peer Motion je samostatný software dostupný za příplatek. Zákazníci s aktivním servisním kontraktem pro storage systémy HP LeftHand mohou svá stávající prostředí upgradovat bez poplatků a plně tak využít výhod HP LeftHand Peer Motion.

Doplňující informace o HP 3PAR jsou dostupné na webu www.hp.com/go/path2cloud.

O společnosti HP

HP neustále vytváří nové příležitosti k tomu, aby technologie měly smysluplný přínos pro jednotlivce, firmy, státní správu a celou společnost. Portfolio největší technologické firmy světa zahrnuje tisková řešení, osobní výpočetní techniku, software, služby a IT infrastrukturu. Konvergencí cloudu a konektivity vytváří HP perfektně provázané, bezpečné a kontextově vysoce senzitivní prostředí pro dokonale propojený svět. Další informace o společnosti HP (NYSE: HPQ) jsou k dispozici na webu www.hp.com.

  1. „Five Steps to Successful Integrated Cloud Management” (Pět kroků k úspěšnému řízení integrovaného cloudu), studie organizace IDC sponzorovaná společností HP, IDC No. 228116, květen 2011.
  2. Interní srovnání společnosti HP nové a předchozí generace systémů 3PAR.
  3. Na základě zdokumentovaných zkušeností a obchodních výsledků při nasazení u zákazníků.
  4. Odhadovaná ceníková cena pro oblast EMEA, aktuální cena se může lišit.
Tagged