Galeos pomáhá estonské bance SEB bojovat s podvody

Banka SEB Estonia, člen druhé největší bankovní skupiny  ve Skandinávii, nasadila platformu Progress Apama Complex Event Processing (CEP), aby získala přehled o transakcích v reálném čase a mohla účinně předcházet podvodům a odhalovat je. Na projektu se podílela i česká společnost Galeos, specialista na automatizaci podnikových procesů a řízení aplikací v architektuře SOA. (TZ)

Banka SEB Estonia zaznamenala na počátku roku zvyšující se počet podvodných aktivit. Platforma Progress Apama CEP bance umožňuje detekovat v reálném čase na základě komplexních scénářů mnohé podezřelé transakce, ať už k nim dochází například v bankomatech nebo v automatizovaných clearingových službách. Reakce pak může přijít v řádu minut. Apama CEP také kontroluje, zda se bankovní systémy nestaly terčem útoku hackerů. Až dosud přitom banka zaměstnávala pro odhalování podvodů vyhrazený tým pěti lidí, kterým rozhodnutí o tom, zda transakce má podvodný charakter, trvalo 4-5 hodin.

„Podobné systémy mají široké možnosti využití, od bankovních ústavů přes telekomunikační operátory, až po utility a státní správu. Využití najdou všude tam, kde je třeba průběžně v reálném čase zpracovávat obrovské množství dat a požadavků, v nichž by se jinak nestandardní transakce snadno ztratila,“ řekl Jiří Gregor, předseda představenstva společnosti Galeos, která v České republice dodává nástroj Progress Apama, a řešení pro zpracování událostí v reálném čase na něm založená.

O skupině SEB Estonia

SEB je estonská banka vlastněná švédskou společností Skandinaviska Enskilda Banken. Nabízí své služby jednotlivcům, firmám i veřejnému sektoru. Má více než 820 000 zákazníků a 1 300 zaměstnanců. Tři čtvrtiny klientů používají internetové bankovnictví a přes 500 000 z nich platební karty. Více na www.seb.ee/en.

O společnosti GALEOS

GALEOS se zabývá návrhem, vývojem, nasazením, integrací a SOA governance podnikových aplikací, zpracováním byznys událostí v reálném čase a automatizací podnikových procesů. Společnost GALEOS je autorizovaným resellerem Progress Software a Hewlett-Packard. Více na www.galeos.cz.