Seznam.cz ve spolupráci s Divadlem Járy Cimrmana spouští web JARMARA.AT

Ode dneška na webu Jarmara.at najdete útržky ze života a díla Járy Cimrmana. Od 11 hodin a 11 minut bude možné bloudit v Jarmaře a v prvních třech hrách. Na nahrávání další hry už pracuje nový správce Jarmary, Jiří Linhart.  (TZ)

Seznam.cz ve spolupráci s Divadlem Járy Cimrmana dnes spouští web plný zábavy a vtipu největšího Čecha, Járy Cimrmana. Službu Jarama.at je možné spustit z adresy Jarmara.at nebo z domovské stránky Seznam.cz. Každý zájemce o život a dílo Járy Cimrmana v Jarmaře může bloudit, aby našel ve spoustě šuplíků artefakty spojené s Járou Cimrmanem, záznamy z her, fotografie i jiný audio-vizuální materiál nejen z Divadla. V Jarmaře se dá prostě najít vše, co se pojí s největším českým velikánem, Járou Cimrmanem. Každý měsíc budou na webu Jarmara.at přibývat artefakty z další hry a správce projektu, Jiří Linhart, se bude starat o to, aby přibývaly i další ojedinělé a dosud nedigitalizované záznamy. Již dnes na všechny milce Járy Cimrmana čekají v Jarmaře první tři hry: Hospoda na Mýtince, Vyšetřování ztráty třídní knihy a Vražda v salonním coupé.

„Dnes otevřeme službu, která je unikátní svým obsahem i formou. Jarmara je opravdu tak trochu jiná služba. Není to žádná encyklopedie života Járy Cimrmana. Je to spíše hra, která skrze bloudění, a to cílené i zcela chaotické, v šuplících Jarmary dovolí najít nové souvislosti v díle Járy Cimrmana. Doufáme, že si v ní každý najde to, co ho bude bavit,“ uvedl Michal Vodák, marketingový ředitel, Seznam.cz. „Celý tento projekt nás vlastně tak trochu vrací k našim začátkům. První stránky Iva Lukačoviče byly stránky Járy Cimrmana. Cimrman a Seznam.cz tedy k sobě patří a pomyslný kruh se Jarmarou uzavírá, aby se spojili dva ostrůvky češství v moři globálních informací,“ dodává Michal Vodák.

O dalších novinkách spojených s Jarmarou budou informace dostupné skrze oficiální komunikační kanály společnosti Seznam.cz.

INFORMACE PRO EDITORY

Hlavním cílem Jarmary je nabídnout zábavu ve chvílích volna – dovoluje cíleně i bezcílně bloudit po jednotlivých šuplících a útržcích z díla Cimrmanova. Neklade si ambice být dalším encyklopedickým shrnutím života a díla Járy Cimrmana. I přes to, že se Vám při prvním spuštění Jarmary přehraje nápověda, dovolte nám malé představení Jarmary.

Jarmara nemá začátku ani konce – můžete v ní nekonečně dlouho bloudit a otevírat jednotlivé šuplíky, které v sobě skrývají informace o hrách, postavách, ochotnících, jejich hláškách, ale také útržky ze seminářů a Cimrmanových vynálezech. Najdete je nejen jako text, ale i jako audio, video či fotografie. Když si vyberete nějaký šuplík, celá Jarmara se přeskládá tak, abyste v sousedních šuplících našli informace související s tématem, které máte ve svém již otevřeném šuplíku. Podle jakého hesla se Vám Jarmara přeskládala, připomíná panel v dolní části Jarmary. V Jarmaře najdete kromě šuplíků také různé hračky, mechanické hříčky a knihy, které Vás také jistě překvapí svým obsahem. Po Jarmaře si takto můžete bloudit, jak dlouho jen chcete.

Pokud Vás bezcílné bloudění přestane bavit, můžete z Jarmary přejít do Jarmárky. Ta v sobě obsahuje šuplíky jen z jedné konkrétní, a to Vámi vybrané, hry. Do Jarmárky se dostanete přes vyhledávání, stačí zatáhnout za táhlo se symbolem lupy. Vyberete si, o jakou z her máte zájem, a už máte v šuplících k dispozici pouze artefakty z ní. Šuplíky v Jarmárce se nepřeskládávají a v prvním šuplíku si rovnou můžete přečíst něco o Vámi právě vybrané hře. A pak už zase můžete bloudit a hledat v šuplících Jarmárky známý i neznámý se hrou související obsah.

Díky vyhledávání můžete také samozřejmě hledat jednotlivá hesla. Jen prosím nezapomínejte, že nejde o klasické hledání, na které jste ze současného internetu zvyklí. Jarmara je webem z doby Rakouska-Uherska. Její hledání tedy neindexuje vše, co najde o Vámi zadaném výrazu po celosvětové síti. Nabízí jen hesla, která jsou v samotné Jarmaře obsažena. Takže hledá v doposud nahraných a dostupných hrách. V současné době jsou hry tři a správce bude každý měsíc doplňovat artefakty z další z her. Každý měsíc tak Jarmara nabobtná o další jednu hru. Do roka by tak měla být Jarmara kompletní a už dovolí hledat v neomezeném množství hesel Cimrmanova světa.

Přejeme příjemnou zábavu i klidné bloudění.