IBM odhalila pět inovací, které v příštích pěti letech změní náš život Armonk, stát New York – 19. prosince 2011: Společnost IBM odhalila již šestý každoroční

Armonk, stát New York – 19. prosince 2011: Společnost IBM odhalila již šestý každoroční přehled „IBM Five in Five“ (#ibm5in5), jenž poukazuje na pět inovací, které mají potenciál změnit během příštích pěti let to, jak lidé pracují, žijí a baví se. Seznam technologií vychází z tržních a společenských trendů a zároveň se inspiruje nejnovějšími technologiemi vyvíjenými v laboratořích IBM po celém světě. Odborníci IBM očekávají tyto trendy (TZ)

  • Energetické potřeby svého domova budeme schopni pokrýt energií vlastní výroby
  • Již nikdy nebudeme potřebovat hesla
  • Čtení myšlenek již nebude pouhou science fiction
  • Digitální propast přestane existovat
  • Z nevyžádaných e-mailů se stanou e-maily důležité

Energetické potřeby svého domova budeme schopni pokrýt energií vlastní výroby

Cokoli, co se hýbe nebo produkuje teplo, může také potenciálně vyrábět energii, kterou lze zachytit – chůze, běh, jízda na kole, teplo z vašeho počítače, dokonce i voda protékající potrubím ve vašem domě. Pokroky v technologiích pro využití obnovitelných zdrojů energie umožní jedincům tuto dosud nevyužitou kinetickou energii shromažďovat a následně s její pomocí napájet domovy, pracoviště i celá města.

Představte si, že k paprskům ve výpletech na svém kole připevníte miniaturní zařízení, která budou během jízdy dobíjet baterie. Nejen že se tak zdravým a ekologickým způsobem dostanete, kam potřebujete, ale zároveň si navíc vyrobíte energii pro část osvětlení svého domova.

Již nikdy nebudeme potřebovat hesla

Naše biologické rysy jsou klíčem k naší jedinečné identitě a již brzy se stanou také klíčem k její ochraně. Už si nebudete muset vymýšlet, poznamenávat ani pamatovat řadu odlišných hesel pro přístupy k různým informacím a službám. Představte si, že přijdete k bankomatu a ke svým penězům získáte bezpečný přístup prostým vyslovením svého jména či pohledem do miniaturního senzoru, který rozpozná jedinečné vzory na sítnici vašeho oka. Stejné technologie by mohly střežit i mobilní přístup k vašim účtům, ať již prostřednictvím telefonu či tabletu.

Každý z nás má své jedinečné biologické rysy, tyto biometrické údaje – obličejové rysy, sítnicové skeny a hlasové záznamy – nový software zkombinuje a pro každého jedince vytvoří unikátní biologické online přístupové heslo. Inteligentní systémy využívající multifaktorovou biometrii budou schopny zpracovávat tyto údaje v reálném čase a bezpečně tak při každém pokusu o přístup k vašim informacím ověřit, zda jsou vložené biometrické údaje shodné a pravé.

Čtení myšlenek již nebude pouhou science fiction

Ať už je řeč o Houdinim nebo rytířích Jedi, čtení myšlenek bylo vždy pouze „zbožným přáním“ milovníků science fiction. Tento sen by se však již brzy mohl stát skutečností. Výzkumníci společnosti IBM zkoumají možné způsoby připojení mozku k zařízením jako jsou například počítače nebo chytré telefony. Stačilo by pouze pomyslet na to, že chcete někomu zavolat, a číslo by se samo vytočilo. Nebo byste mohli ovládat kurzor na obrazovce počítače prostým pomyšlením na místo, kam jej chcete přesunout.

Výzkumníci zaměřující se na oblast bioinformatiky již navrhli headset s pokročilými senzory zaznamenávajícími činnost mozku. Je schopný identifikovat výrazy v obličeji, míru vzrušení i soustředění a myšlenky, aniž by byla daná osoba nucena jakkoli fyzicky jednat.

Do pěti let můžeme očekávat rané příklady využití této technologie v herním a zábavním průmyslu. Tuto inovaci by navíc mohli využít také lékaři k výzkumu vzorců mozkové aktivity a snad i při rehabilitaci pacientů po mozkové mrtvici nebo pro lepší porozumění mentálním poruchám jako je například autismus.

Digitální propast přestane existovat

V současné globální společnosti je růst a bohatství každé ekonomiky čím dál tím závislejší na míře dostupnosti informací. Během příštích pěti let se propast mezi těmi, kdo efektivní přístup k informacím mají, a těmi, kdo jej postrádají, značně zúží díky pokrokům v mobilních technologiích.

Na Zemi v současnosti žije 7 miliard lidí. Do pěti let dosáhne počet prodaných mobilních zařízení 5,6 miliardy a budou je tak vlastnit čtyři pětiny lidské populace. Vzhledem ke klesajícím cenám a nákladům spojeným s vlastnictvím mobilního telefonu se i lidem s menší kupní silou brzy otevře daleko více možností, než je tomu dnes.

Z nevyžádaných e-mailů se stanou žádané

Do pěti let by se nevyžádané reklamy mohly stát natolik individualizovanými a potenciálně přínosnými, že spam v podstatě přestane existovat. Protispamové filtry budou navíc do takové míry propracované, že se již nikdy nebudeme muset zaobírat nežádoucími reklamními nabídkami.

Představte si, že se lístky na váš oblíbený koncert automaticky zarezervují ve chvíli, kdy vstoupí do prodeje, a to přímo na onen jediný den, který máte podle svého kalendáře čas. Následně obdržíte upozornění a budete si moci lístky ihned zakoupit prostřednictvím svého mobilního zařízení. Nebo si představte, že máte zakoupené letenky a díky upozornění na blížící se sněhovou bouři budete mít možnost včas upravit své cestovní plány.

Společnost IBM již dnes vyvíjí technologii využívající analýzy v reálném čase, jež bude schopná interpretovat a integrovat údaje shromážděné ze všech oblastí vašeho života jako například aktivity na sociálních sítích a internetu a na základě výsledků vám doporučí plně individualizované a relevantní informace.

Více informací o trendech „IBM Five in Five“ najdete na: