Vláda projedná 4.1.2012 záměry změn zákona o svobodném přístupu k informacím.

Otevřená společnost vyjadřuje silné znepokojení nad tím, že návrh neplní protikorupční strategii# a je v rozporu s vládním zadáním. Odmítá klíčová opatření pro zrychlení přístupu k informacím (jako jsou prosazovací instituce, krátké lhůty pro soudní řízení, zavedení sankcí), a naopak zavádí opatření, která přístup k informacím ztíží (např. možnost úřadu odmítnout žádost pro její „obtížnou“ povahu, zrušení povinného zveřejnění poskytnutých informací, vyšší administrativní požadavky na žadatele). (TZ)

Veřejný ochránce práv komentuje opatření „proti zneužívání“ zákona: „Všechna čtyři navržená opatření jdou zcela proti smyslu zadání vlády, na jehož základě celý materiál vznikl. Všechna jsou velmi snadno zneužitelná k obstrukcím a zdržovací taktice ze strany povinných subjektů vůči žadatelům, a tedy způsobilá zpomalit a ztížit přístup k informacím.“

Oldřich Kužílek, expert Otevřené společnosti, pro MV zpracoval vstupní podklad a navrhl množství opatření, které však ministerstvo nezařadilo. Nyní říká: „Vláda by si měla uvědomit, že některé úkoly protikorupční strategie prostě nebudou aparáty resortů a samospráv podporovat. Měla by však cíle Strategie prosadit i navzdory tomu.“

Předložený návrh přináší též některá zlepšení, například by nadřízený úřad mohl podřízenému přímo přikázat informaci poskytnout. Převládají však negativa, v některých ohledech až absurdní. Například odpor zavést sankce pro úřady či úředníky za porušování práva na informace. „Mohl by být problém s dovozením odpovědnosti konkrétního úředníka tam, kde by se na vyřizování podílelo více osob,“ odůvodňuje to ministerstvo vnitra. O. Kužílek však oponuje: „Tento strach asi neměli na Slovensku, v Polsku, ve Slovinsku či nově též v Indii, kde podobně jako v mnoha dalších zemích sankce jsou a fungují“.

Návrh odmítá podpořit přístup k informacím zřízením instituce, která by jej metodicky i právně prosazovala#. „Zlepšování pomocí nových paragrafů je již vyčerpáno. Do hry musí vstoupit silný hráč, protože finty úřadů, jak se vyhnout poskytování informací, jsou nekonečné. Instituce přitom může působit na dalších místech boje s korupcí podle vládní strategie, jako je whistleblowing, regulace lobbingu či financování politických stran. Náklady jsou přitom směšné oproti úsporám, které to přinese,“ shrnuje O. Kužílek.

Je mrazivě příznačné, že nově zřízený server http://www.reforma.cz/ v části o boji s korupcí zcela opomenul reformu svobodného přístupu k informacím. Vládní Strategie ji přitom zařadila mezi nejvýše hodnocené priority. „Jde o jeden z mála skutečných systémových nástrojů. Většina protikorupčních aktivit nevládního sektoru se dle svých sdělení opírá o Zákon o svobodném přístupu k informacím“, upozorňuje Zuzana Jiránková, ředitelka Otevřené společnosti.