CzechAccelerator 2011-2014 nabízí inovativním firmám další šanci prosadit se ve světě

Praha, 23. února 2012: Nové možnosti pro podnikání, kapitál či strategického partnera budou moct inovativní české firmy hledat už v pěti destinacích, které jim nabízí program agentury CzechInvest CzechAccelerator 2011-2014. Agentura vyhlásila v pořadí III. výzvu k předkládání přihlášek k absolvování programu na východním či západním pobřeží USA, v Izraeli, Švýcarsku a Singapuru  20. února 2012, příjem ukončí 22. dubna 2012. (TZ)

„Posílit mezinárodní konkurenceschopnost a vybudovat ekonomiku poháněnou inovacemi patří k našim prioritám. Projekt CzechAccelerator 2011-2014 podporovaný z Operačního programu Podnikání a inovace, který má za sebou velmi úspěšnou pilotní fázi, je jedním z nástrojů, jak tohoto cíle dosáhnout,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

„Před rokem jsem slíbil, že tak nadějnému projektu, jako je CzechAccelerator 2011-2014, rád pomohu s rozšířením do nových destinací. V USA české firmy už zaznamenaly řadu úspěchů, nyní mohou ukázat své nadějné projekty i v dalších světových technologických centrech, kam první účastníci teprve míří,“ říká Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu.

„Projekt podporuje české malé a střední podniky s inovačním potenciálem, které mají šanci uspět se svým výrobkem na globálním trhu. Konkrétní uzavřené kontrakty a zkušenosti českých firem ze zahraničí dokazují, že to funguje,“ uvádí generální ředitel Agentury pro podporu podnikání a investic Miroslav Křížek a dodává: „CzechInvest tak získává zpětnou vazbu, díky níž můžeme projekt přizpůsobovat potřebám firem při rozvoji jejich podnikatelských aktivit v zahraničí i do budoucna.“

Singapur pro start-upy

V Singapuru mohou najít nové příležitosti k rozvoji podnikání zejména inovativní firmy z oblastí ICT, biotechnologií a life sciences. Business accelerator Expara IDM Ventures Pte. Ltd. (EIDMV) v Singapuru poskytuje poradenství pro start-up společnosti a spolupracuje s fondy rizikového kapitálu, business angels, výzkumnými ústavy i vládními agenturami. Více na www.expara.com.

Izrael pro rozvoj podnikání

Izraelský THE TRENDLINES GROUP LTD nabízí poradenské služby v oblasti rozvoje podnikání, kapitál či fyzické vybavení pro společností podnikající v oblastech life sciences. Jeho součástí je inkubátor zaměřený na zdravotnická zařízení, biotechnologie a farmacii – Misgav Venture Accelerator. Více na www.trendlines.com.

Švýcarsko pro inovativní a technologicky orientované firmy

Švýcarsko je otevřeno firmám z oblastí biotechnologií, life sciences, čistých technologií a přesného strojírenství. Švýcarský Technopark Zürich Foundation už od roku 1988 poskytuje pro inovativní a technologicky orientované společnosti prostory, financování prostřednictvím soukromých fondů a pomáhá přenášet znalosti z výzkumu na obchodní trh. Hostí více než 250 high-tech společností, poskytovatelů služeb, výzkumníků a vysokoškolských institucí. Více na www.technopark.ch.

USA pro inovátory v oblastech ICT, nanotechnologií i zdravotnické techniky

Inkubátor US MAC, v němž je umístěn CzechAccelerator v Silicon Valley, a MassGlobal Partners (MGP) ve spolupráci Cambridge Innovation Center v Bostonu zajištují pro účastníky projektu poradenskou a konzultační činnost, mentoring a coaching, kancelářské prostory či možnosti
setkání a networkingu účastníků s potenciálními partnery (tj. fondy rizikového kapitálu, technologickými a obchodními partnery). V Silicon Valley najdou uplatnění především firmy, které podnikají v oblasti ICT, life sciences či nanotechnologií, v Bostonu mohou nasbírat cenné zkušenosti firmy z oblastí medtech, cleantech a life sciences. Více na www.usmarketaccess.com, www.massglobalpartners.com a www.cictr.com.

Zájemci o účast se představí hodnotitelské komisi, která vybere nejlepší kandidáty. Ti vyrazí do jednotlivých cílových destinací na počátku července 2012. Ještě před odletem je čeká příprava pro cílovou destinaci, která zahrnuje odborná i praktická školení, mimo jiné právní školení zaměřené na patentovou ochranu, ochranu duševního vlastnictví, zakládání nových poboček a otázku daní (zajišťuje partner společnost CMC Graduate School of Business, www.cmc.cz) a marketingové, ekonomické poradenství a praktické služby pro úspěšné fungování na cílovém trhu (zajišťuje společnost DRILL BS s. r. o., www.drill.cz).

Projekt CzechAccelerator 2011-2014 je financovaný z programu Poradenství, který je součástí Operačního programu Podnikání a inovace. Více informací najdete na: www.czechaccelerator.cz.