HP představilo unikátní konvergovaný cloud

PRAHA, 12. dubna 2012 – Společnost HP představila unikátní konvergovaný cloud (HP Converged Cloud). Toto řešení nabízí vůbec poprvé možnost využívání hybridního poskytování služeb a řešení, která jsou založena na běžné architektuře propojující tradiční IT, privátní a veřejné cloudové technologie. (TZ)

HP konvergovaný cloud byl navržen speciálně pro podnikový sektor, v němž rozšiřuje možnosti využití cloudových technologií napříč IT infrastrukturou, aplikacemi a informacemi. Uživatelům nabízí:

  • Možnost volby – prostřednictvím otevřeného systému založeného na průmyslových standardech, který podporuje různé hypervisory(1), operační systémy a prostředí, a také díky heterogenní infrastruktuře a široké podpoře od dalších partnerů společnosti HP.
  • Spolehlivost – pomocí nástrojů pro správu a zabezpečení, které propojují jednotlivé informace, aplikace a dílčí části IT infrastruktury.
  • Soulad – díky jediné společné architektuře.

HP konvergovaný cloud efektivně propojuje dílčí špičková řešení HP: konvergovanou infrastrukturu, konvergovanou správu a bezpečnostní technologie, konvergované informace a vylepšenou technologii OpenStack™.

„Konvergence cloudových technologií a stále se rozšiřující možnosti mobilního připojení zásadně mění požadavky na budování technologické infrastruktury, návrh aplikací a poskytování informací,“ řekl Bill Veghte, ředitel pro strategii a výkonný vicepresident divize HP Software. „HP konvergovaný cloud umožní organizacím sjednotit veřejné, privátní a řízené cloudové služby s jejich stávající IT infrastrukturou, díky čemuž budou moci vytvořit skutečně transparentní hybridní prostředí, které se dokáže rychle přizpůsobit vysoce proměnlivým požadavkům trhu či novým obchodním strategiím.“

Průzkum trhu ukazuje nutnost inovovaného přístupu

Průzkum provedený na zakázku pro HP(2) odhalil, že organizace v současnosti provádějí výrazné změny ve způsobu poskytování služeb. Z průzkumu zároveň vyplynulo, že v organizacích narůstá množství cloudových řešení, které byly pořízeny bez vědomí či domluvy s IT oddělením.

Podle průzkumu se v téměř 50 % organizací dá najít alespoň jedno oddělení, které pracuje s neschválenými cloudovými IT řešeními, a dalších 18 % respondentů naznačilo, že si nejsou jistí, zda v jejich IT infrastruktuře neschválené systémy nepracují. Vzhledem k odhadovanému dvojnásobnému zvýšení využívání privátních a veřejných cloudových modelů do roku 2020 bude provozní úspěch organizací záviset na jejich schopnosti centralizovat implementaci takových řešení, maximálně je zjednodušit a minimalizovat možná rizika.

Nová řešení v rámci portfolia HP konvergovaného cloudu

HP veřejný cloud pro webové aplikace nové generace – v portfoliu služeb HP Cloud Services se objeví první konkrétní řešení „HP Public Infrastructure as a Service“ (veřejná infrastruktura jako služba), jako veřejná beta verze od 10. května letošního roku.

Tato služba bude zahrnovat možnost využívání výpočetního výkonu virtuálních počítačů „na vyžádání“ podle potřeby (on-demand), vysoce škálovatelnou kapacitu online úložišť a akcelerovanou dostupnost přednačteného obsahu jednotlivým koncovým uživatelům. Díky těmto možnostem budou moci vývojové týmy zprovoznit nové služby během pouhých několika minut a platit jen za skutečně využívané zdroje.

Od 10. května budou prostřednictvím HP Cloud Services formou privátních beta verzí zpřístupněna rovněž dvě další řešení typu infrastruktury jako služby: relační databázový nástroj pro MySQL a bloková úložná služba zajišťující snadný přesun dat z jedné výpočetní instance do jiné – kdykoli podle potřeby.

Správa hybridních prostředí – nový nástroj HP Cloud Maps rozšiřuje nabídku integrovaných otevřených řešení HP díky předpřipraveným šablonám aplikací, které tvoří variabilní katalog aplikačních služeb připravených pro snadné nasazení jediným stisknutím tlačítka. Společně s řešením HP CloudSystem dokáže HP Cloud Maps zkrátit čas potřebný pro vytvoření nových služeb v rámci firemních aplikací z měsíců na pouhé minuty.

HP také představilo software HP Service Virtualization 2.0, který pomůže organizacím s testováním aplikací. Zákazníci mohou jeho prostřednictvím otestovat kvalitu a výkon cloudových nebo mobilních aplikací, a to bez přerušení běžného provozu. Tato funkce je umožněna díky zpřístupnění omezených služeb v simulovaném virtualizovaném prostředí.

Aby organizace lépe zvládly problematické nasazení nových cloudových služeb v složitějších starších sítích, mohou využít řešení HP Virtual Application Networks. Tato novinka urychluje nasazení aplikací, automatizuje jejich správu a zajišťuje spolehlivost jednotlivých vrstev během poskytování cloudových a virtualizovaných aplikací v rámci architektury HP FlexNetwork.

Pro zákazníky, kteří chtějí „dostat“ z jejich sítí skutečné maximum, představilo HP dvě nové síťové služby. HP Virtual Network Protection Service nabízí osvědčené postupy pro nastavení základních parametrů zabezpečení v servisní vrstvě síťové virtualizaci a pomáhá tak snižovat riziko dopadu běžných síťových hrozeb. HP Network Cloud Optimization Service pomáhá zákazníkům vylepšit poskytování cloudových služeb až o 93 % oproti tradičním technikám.(3)

Jestliže organizace nechtějí spravovat svůj vlastní cloud, je pro ně připravena novinka HP Enterprise Cloud Services, která nabízí technologie privátních cloudů, nepřetržitých služeb a unifikované komunikace. Díky outsourcingu správy cloudu mohou zákazníci využívat jednotlivé služby „na vyžádání“ (on-demand) a platit pouze za ně; uspořené náklady pak přesunou do nových strategických projektů.

Ke svému špičkovému produktovému portfoliu HP navíc přidává rozsáhlé zkušenosti v oblasti cloudových technologií. Divize Autonomy nyní oznámila dosažení historického milníku ve zpracování dat v rámci svého privátního cloudu – nejrozsáhlejšího řešení tohoto typu na světě. Tento privátní cloud divize Autonomy založený na řešení Autonomy Intelligent Data Operating Layer (IDOL) aktuálně spravuje 50 petabajtů dat – webového obsahu, videa, e-mailů a dalších multimediálních dat na 6 500 serverech ve 14 datových centrech po celém světě.

Poslední novinky HP představují služby HP Engineering Cloud Transformation Services(4), které pomáhají vývojovým týmům zvýšit jejich produktivitu a rychleji uvést nové produkty na trh. Na tyto služby pak navazují ještě školení Cloud Security Alliance training courses, která seznamují zákazníky s možnostmi, jak se vyhnout bezpečnostním rizikům z oblasti cloudových technologií.

Více informací o nových cloudových řešeních a službách společnosti HP je k dispozici na webových stránkách www.hp.com/go/convergedcloud2012.
O společnosti HP

HP vytváří nové příležitosti pro uplatnění technologií, které významně ovlivňují jednotlivce, firmy, státní správu a celou společnost. Portfolio největší technologické firmy světa, které zahrnuje špičkové produkty z oblasti tiskových řešení, osobní výpočetní techniky, softwaru, služeb a IT infrastruktury, je pečlivě vyvíjeno pro řešení problémů zákazníků. Více informací o společnosti HP (NYSE: HPQ) je k dispozici na webu www.hp.cz.

  1. Hypervisor – specializovaný software, který umožňuje partitioning (rozdělení) hardwarových prvků na logické jednotky, díky čemuž dokáže vytvářet virtualizační vrstvy. Zajišťuje spouštění virtuálních systémů a řídí přidělování jejich systémových prostředků.
  2. „Průzkum HP: The Future of Cloud,” (budoucnost cloudu), Coleman Parkes Research Ltd., únor 2012.
  3. Výsledky reportu „Summary WAN Optimisation Test Report: Blue Coat Systems vs. Riverbed,” Broadband-Testing, 2011.
  4. Služby HP Engineering Cloud Transformation Services jsou v oblasti EMEA již nyní dostupné ve Francii, Německu, Itálii a Velké Británii. Dostupnost v dalších lokalitách celého regionu EMEA je plánována během rohu 2012.

Poznámka pro novináře: Další novinky společnosti HP, včetně odkazů na RSS kanály, lze najít na webu www8.hp.com/cz/cs/hp-news/newsroom.html, případně www.hp.com/hpinfo/newsroom.

OpenStack Word Mark je buď registrovanou známkou/službou nebo známkou/službou společnosti OpenStack LLC na území Spojených států amerických či v jiné zemi a je použita se svolením OpenStack LLC. Společnost HP není nijak spojena či sponzorována společností OpenStack LLC, radou OpenStack nebo komunitou OpenStack.

Tagged