Ericsson uveřejnil roční zprávu o udržitelném rozvoji a společenské odpovědnosti firmy

Roční zpráva Ericssonu (burza NASDAQ: ERIC) o udržitelném rozvoji a společenské odpovědnosti firmy nazvaná „Technologie pro dobrou věc“ potvrzuje pevné přesvědčení firmy o transformační síle informačních a komunikačních technologií (IKT), která dokáže uspíšit společenský a ekonomický rozvoj a nasměrovat nás na cestu hospodářství
s nízkými emisemi uhlíku. (TZ)

Hans Vestberg, prezident a generální ředitel Ericssonu, prohlásil: „Náš přístup k trvalé udržitelnosti a společenské odpovědnosti firmy vychází ze třech základních linií odpovědného společenského, ekonomického a ekologického rozvoje. Neustále zvyšujeme laťku našeho výkonu v oblasti trvalé udržitelnosti a snažíme se lépe chápat hlavní obavy našich partnerů. Tento způsob podnikání je pro úspěch naší firmy klíčový.“

Hlavní oblasti zmiňované ve zprávě:

Energeticky úsporná řešení

Odvětví IKT může pomoci řídit přechod na hospodářství s nízkými emisemi uhlíku prostřednictvím hospodárnějšího využití zdrojů. IKT přispívají k celosvětovým emisím oxidu uhličitého asi 2 %, skýtají však potenciál kompenzovat značnou část ze zbývajících 98 % emisí vznikajících v jiných odvětvích. Výzkumné oddělení Ericssonu naznačuje, že díky hospodárnějšímu využití energie v telekomunikačních sítích poroste celková spotřeba energie u IKT do roku 2020 jen mírně.

Některé z našich činností zvyšujících efektivitu sítí

  • V uplynulém desetiletí Ericsson zvýšil energetickou účinnost základnových stanic sítí 3G/4G o 85 % a současně uspokojoval požadavky na šířku pásma vznikající v propojené společnosti, aniž by vzrostla spotřeba energie na uživatele.
  • Řešení „Psi“-Coverage od Ericssonu zajišťuje mobilní vysokorychlostní (3G) pokrytí s úsporou energie 45 % ve srovnání s tradičními řešeními. Toto řešení využívá novou technologii Ericssonu k podstatnému zvýšení pokrytí, která přináší významnou úsporu energie a nákladů díky využití radiové stanice pracující v jednom standardu.

Trvale udržitelná města a urbanizace

  • Ericsson si uvědomuje, že role měst na budoucím trvale udržitelném rozvoji bude stále významnější. Do roku 2016 budou hustě obydlené městské aglomerace, které představují méně než 1 % celkového zemského povrchu, vytvářet přibližně 60 % celkového objemu mobilního datového provozu. Ke zvýšení kapacity sítí v těchto aglomeracích vybudujeme heterogenní sítě, ve kterých budou výkonné radiové základnové stanice s velkým dosahem doplněny menšími piko a mikro základnovými stanicemi, které dodají další kapacity v oblastech s vysokou poptávkou. Díky blízkosti telekomunikačního uzlu s nízkou spotřebou energie budeme moci snížit zátěž uzlů s vysokou spotřebou a tím ušetřit energii.
  • Ericsson se stal zakládajícím členem Nadace nových měst, neziskové švýcarské organizace usilující o zlepšení kvality života a práce v globálním městě 21. století. Ericsson řídí pracovní skupinu o trendech v oblasti dojíždění do měst; na zahajovacím Summitu nových měst, který se bude konat v Paříži 14.–16. 5., proběhne řada inovativních diskuzí.

V roce 2011 generální ředitel Ericssonu předsedal Pracovní skupině pro změnu klimatu ve Výboru pro vysokorychlostní připojení, která vypracovala zprávu s důležitými strategickými doporučeními týkajícími se role IKT při řešení změny klimatu nazvanou „Vysokorychlostní most: spojení IKT s opatřeními řešícími změnu klimatu za účelem dosažení hospodářství s nízkými emisemi uhlíku“.

Společenský a hospodářský rozvoj

Konektivita je základním prvkem umožňujícím hospodářský růst a vyšší kvalitu života. IKT usnadňují vzdělávání, finanční služby, zdravotní péči, bezpečnost a živobytí. Existence více než šesti miliard mobilních připojení vyžaduje inovativní přístupy, jak oslovit „poslední“ miliardu uživatelů tvořících základ pyramidy. Ericsson se soustředil na dvě zprávy a řadu projektů s cílem upozornit na tento potenciál:

  • Studie, kterou v roce 2011 společně vypracovali Ericsson, Arthur D. Little a Chalmersova technologická univerzita ve Švédsku na základě průzkumu provedeného v 33 zemích OECD, vyčísluje izolované dopady vysoké rychlosti připojení a ukazuje, že při každém zdvojnásobení rychlosti připojení v konkrétní ekonomice se HDP zvýší o 0,3 %.
  • Zpráva nazvaná „Využití informačních a komunikačních technologií pro základ pyramidy“ posoudila 280 projektů a identifikovala klíčové faktory úspěchu při vytváření pozitivních dopadů na společnost a hospodářství.
  • Dosáhli jsme pokroku v klíčových projektech v oblasti spojování rodin uprchlíků a projektu Connect to Learn, který oslavil rok své existence. Projekt zajistil přístup k IKT pro přibližně 5000 afrických studentů a prostředky na stipendia ve výši více než jeden milion dolarů.

Obchodní etika

Naši partneři očekávají, že Ericsson bude i nadále uplatňovat vysoké standardy obchodní etiky. Přestože telekomunikace přinášejí řadu pozitiv, Ericsson si uvědomuje, že technologie lze zneužít a vznikají tak nové problémy s jejich etickým využitím. Snažíme se podporovat využití technologií jako síly přinášející dobro, spíše než jako nástroje, který lze použít v neprospěch demokratických principů; v roce 2011 jsme aktivně pracovali s novým dokumentem Vůdčí principy obchodních a lidských práv, který vydalo OSN, a ve světle těchto zásad jsme posílili interní kontrolní procesy.

„Spolupracujeme s různými partnery, kteří nám pomáhají uskutečnit náš cíl nazvaný Technologie pro dobrou věc prostřednictvím konkrétních projektů a inovativních řešení, výzkumu, propagace tohoto cíle a vlivu sociálních médií, které slouží jako katalyzátor změny,“ prohlásila Elaine Weidman-Grunewald, viceprezidentka pro trvalou udržitelnost
a společenskou odpovědnost firmy Ericsson. Navštivte naše webové stránky, přečtěte si zprávu a připojte se k nám na službě Facebook nebo Twitter, kde se dozvíte více informací o našich projektech a pokroku při jejich realizaci.

Poznámky pro redaktory:
Fotografie Hanse Vestberga ke stažení zde:
www.ericsson.com/thecompany/press/photolibrary/management

Fotografie Elaine Weidman-Grunewald ke stažení zde:
http://www.ericsson.com/res/thecompany/images/press/photos/lake_victoria/phase2/elaine_weidman_h.jpg

Ericsson broadcast room:
www.ericsson.com/broadcast_room

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost, která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě.

Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2 miliardami uživatelů.

Působíme ve 180 zemích a zaměstnáváme více než 100 000 pracovníků. Ericsson byl založen v roce 1876 a sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. V roce 2011 činily tržby naší společnosti 226,9 miliard švédských korun (35 miliard amerických dolarů). Ericsson je zapsán na stockholmské burze NASDAQ OMX a newyorské burze NASDAQ.

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress