Sharp vyvinul koncentrátorový solární článek s účinností konverze na světě: 43,5 procent

Praha, 5. června 2012. Společnost Sharp dosáhla nejvyšší účinnosti přeměny slunečního svitu na energie na světě*#: 43,5 procent*# za použití koncentrátorového vícevrstvého solárního článku. Tyto solární články využívají koncentrátorový systém obsahující čočku, která směruje sluneční záření na články za účelem výroby elektrické energie. (TZ)

Složené solární články využívají fotoabsorpční vrstvy vyrobené z materiálů složených ze dvou nebo více prvků, jako jsou indium a galium. Základní struktura těchto nejnovějších složených třívrstvých solárních článků využívá patentovanou technologii společnosti Sharp, která umožňuje efektivní skládání tří fotoabsorpčních vrstev, se spodní vrstvou tvořenou sloučeninou india, galia a arsenu (InGaAs).

Sharp k dosažení nejnovějšího zvýšení účinnosti využil schopnosti těchto článků účinně přeměňovat na elektřinu sluneční záření shromážděné prostřednictvím tří fotoabsorpčních vrstev.  Optimalizoval také prostory mezi elektrodami na povrchu koncentrátorového článku a minimalizovat elektrický odpor článku.

Tohoto nejnovějšího pokroku společnosti Sharp bylo dosaženo díky výzkumnému a vývojovému úsilí v rámci projektu “R&D inovativních solárních článků” podporovaného japonskou organizací NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization) zaměřenou na nové energie.*# Naměřená hodnota 43,5 procent, která je nejvyšší na světě v oblasti koncentrované účinnosti konverze, byla potvrzena německým Fraunhoferovým institutem pro solární energetické systémy (ISE – Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems) *#.

Vzhledem k jejich vysoké účinnosti konverze  bývají složené solární články používány především na vesmírných družicích. Cílem společnosti Sharp do budoucna je aplikovat tento nejnovější vývojový úspěch do koncentrátorových fotovoltaických systémů, které mohou efektivně vyrábět elektřinu pomocí malé povrchové plochy solárních článků, aby byly prakticky využitelné i pro pozemské účely.

Sharp EUROTOP sponzor

Sharp je UEFA EUROTOP sponzorem. Sponzorství umožňuje společnosti Sharp využívat marketingová práva pro některé fotbalové turnaje reprezentačních týmů pořádané UEFA. Po evropském šampionátu hráčů do 21 let v roce 2011 a kvalifikačních zápasech na závěrečný turnaj mistrovství Evropy v roce 2012 budou vrcholem sponzorství měsíce červen a červenec 2012, kam zároveň i spadá stoleté výročí založení společnosti Sharp, kdy se uskuteční v Polsku a na Ukrajině finálový turnaj evropského šampionátu v kopané mužů. Sponzorská smlouva se vztahuje kromě turnaje UEFA EURO 2012 také na Mistrovství Evropy ve futsalu 2012, Mistrovství Evropy hráčů do 21 let v roce 2013 a evropský fotbalový šampionát žen 2013. Během trvání sponzorství bude společnost Sharp stavět na svých mnohaletých zkušenostech se sponzorováním sportu.

Určeno k volnému použití, prosíme o zaslání kopie článku.
Pro další informace prosím navštivte:

www.sharp.eu
www.youtube.com/user/SharpEurope
www.facebook.com/SharpFanLabs