Generace Y se představí na Rock for People

Multižánrová hudební přehlídka Rock for People včera otevřela nepřehlédnutelnou vstupní bránu prvním fanouškům. Generace Y u tohoto jedinečného hudebního svátku nechybí a účastní se ho netradiční cestou. Na rozloze 450m2 vystavila unikátní technickou a přírodovědnou interaktivní prezentaci pro všechny věkové skupiny, včetně speciálních programů. Jedná se tak o první vědecko – zábavnou expozici, která se kdy v takové šíři na českých festivalech objevila. (TZ)

Projekt je realizován v rámci IPN Podpora technických a přírodovědných oborů (PTPO), který realizuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zóna Generace Y je v areálu koncipována tak, aby se každý z návštěvníků od malých dětí až po dříve narozené pobavil a zároveň poučil. Zájemci se mohou seznámit  s řadou zajímavostí od cykloelektrárny, ovládání technologií myšlenkou, termokamery, Úžasné divadlo fyziky, až po workshopy a programy pro děti jako pozorování noční oblohy apod.  Součástí tohoto projektu s více než 100 exponáty, vynálezy nebo dokonce živými zvířaty je i spektakulární performance Lords of Lightning pracující s principem Teslovy cívky.

„Spojení našeho projektu na podporu technických a přírodovědných oborů a Rock for People 2012, je pro nás velmi atraktivní nejen díky značné oblibě festivalu, jeho dlouhé tradici a profesionální organizaci, ale také zaměření na stejnou cílovou skupinu,“ říká Alexandra Hroncová, odborná garantka Komunikace vědy projektu IPN PTPO a dodává: “Areál Generace Y nabídne kvalitní, jedinečný, vědecký a přitom zábavný doprovodný program z oblasti přírodních a technických věd každému, kdo je alespoň trochu fascinován světem kolem sebe. Věříme, že návštěvníci naši expozici ocení a užijí si objevy, ke kterým se v normálním životě nedostanou, protože jsou skryty za zdmi výzkumných a vědeckých institucí.“

Expozice Generace Y je rozdělena na část Přírodovědci, která má název „Vše od chemie po spermie“ a  Technici „Poznej sílu experimentů.“ Zájemci mají příležitost vyzkoušet si práci na mikroskopech, seznámit se s ruční baterií, syčícími švábi, nenewtonskou kapalinou, trilobity, masožravými rostlinami, hvězdářskými dalekohledy, fluorescencí, bengálskými ohni, Leonardovými mosty, detektorem lži, moučnými červy, lihovou raketou, hlavolamy a řadou dalších zajímavostí.

Kromě interaktivní prezentace připravila Generace Y program, kdy od středy 4. 7. do pátku 6. 7. bude cca od 22.00 do 00.30 v zóně probíhat noční show se školenými lektory. Pro malé i velké návštěvníky připravili chemikové unikátní fire a vizuální show, dále ÚDIF – Úžasné divadlo fyziky, ve stanu Přírodovědců pak bude probíhat workshop, kde si budou moci všichni zkusit výrobu užitečných předmětů. Navíc, budou moci při příznivém počasí pozorovat hvězdářskými dalekohledy noční oblohu s odborným výkladem.

Všichni fanoušci skupiny Faith No More, která má vystoupení ve čtvrtek 5. 7., si přijdou také na své. Pokud si vymění ve stanu Přírodovědců voucher z Festivalových novin za karafiát, budou mít nejen dárek pro frontera skupiny Mika Pattona, který si na aktuálním turné na květinách zakládá, ale také s pomocí botaniků podstoupí experiment vodivosti rostlinných pletiv a obarví jej na modro.

Během čtyř festivalových dnů se na Rock for People vystřídá přes 150 účinkujících a program nabízí na 280 položek. Pořadatelé očekávají zhruba 30 000 návštěvníků.

Více informací o programu naleznete na www.rockforpeoplecz, informace o projektu Generace Y jsou dostupné na www.generacey.cz.

O projektu Generace Y

Projekt Generace Y vznikl v rámci projektu Ipn (Individuální projekty národní) Podpora technických a přírodovědných oborů. Cílem projektu je popularizace těchto oborů jak u široké veřejnosti, tak u zájemců o studium. Reaguje tak na stále zřetelnější celoevropský nedostatek technicky a přírodovědně orientovaných odborníků. Generace Y se zaměřuje na zavedení systému marketingové podpory na takto orientovaných vysokých školách.  Projektové aktivity stojí na třech pilířích – “motivační aktivity”, “komunikace vědy” a “podpora výuky”. Projekt je koncipován s důrazem na trvalou udržitelnost. Více informací k projektu naleznete na www.generacey.cz