Jak na powerline adaptéry aneb Kam může elektřina, tam se dostane také internet

Powerline adaptéry jsou speciální zařízení, která se zapojují do klasických elektrických zásuvek. Po elektrických rozvodech se poté kromě elektrické energie přenáší také datové pakety, stejně jako v klasické počítačové síti. Výhody takového řešení jsou zřejmé – nemusíte natahovat žádné další kabely nebo instalovat bezdrátové přístupové body, a přesto dokážete propojit celou domácnost vysokorychlostní počítačovou sítí s rozumnými náklady. (TZ)

Jak probíhá přenos dat

PLC je zkratkou pro Powerline Communication a v češtině znamená komunikaci po elektrických rozvodech. Teorie přenosu je jednoduchá, datové pakety se přenáší na vysokých frekvencích, díky čemuž může na stejné síti fungovat jak přenos elektřiny, tak i dat.

Většina adaptérů se dnes řídí specifikací HomePlug AV z roku 2005, která definuje přenos dat do rychlosti 200 Mbit/s. Dle této specifikace pracuje například cenově výhodný adaptér TP-LINK TL-PA211. Při použití širšího frekvenčního spektra, které definuje vylepšená specifikace HomePlug AV2, dokáže výkonný model TP-LINK TL-PA511 dosáhnout přenosové rychlosti až 500 Mbit/s.

TIP: Na základě specifikace Homeplug AV můžete spojit různé modely adaptérů od stejného výrobce (při párování adaptérů různých výrobců může dojít k rapidnímu poklesu přenosové rychlosti). Spárovat můžete i adaptéry splňující různé specifikace, HomePlug AV2 je totiž zpětně kompatibilní se zařízeními HomePlug AV. Nezapomeňte, že rychlost přenosu se bude vždy řídit pomalejším z adaptérů.

Původní specifikace HomePlug 1.0 známá ze starších produktů dosahovala pouhých 14 Mbit/s. Taková rychlost pochopitelně uživatelům nestačila, v důsledku čehož tato technologie v minulosti neměla šanci konkurovat klasické počítačové síti, a to jak svou rychlostí, tak stabilitou. Dnešní adaptéry nabízí rychlosti mnohonásobně vyšší a bez problémů dostačují pro streamování HD filmů a rychlý přenos dat. Dokáží tak bez problémů klasickou síť nahradit.

Vybrané adaptéry nabízejí také funkci bezdrátového přístupového bodu. Jiné, například TP-LINK TL-PA251, obsahují integrovanou elektrickou zásuvku a neomezují tak zapojení dalších spotřebičů.

TIP: Pokud víte, že nemáte dostatečný počet zásuvek, volte vždy adaptéry s možností zachování přístupu k zásuvce.
Kdy najdou adaptéry uplatnění

Možná se ptáte, k čemu je vlastně přenos po elektrických rozvodech, když existuje bezdrátová síť. Jenže ani ta není všemohoucí a průchod stěnami značně zeslabuje signál, který se navíc velmi obtížně šíří nad a pod přístupový bod. Horní a dolní patra domu tak mohou mít se signálem značné potíže. Pokud tedy nechcete provrtávat stropy v domě a složitě natahovat kabely, přijdou vám vhod právě powerline adaptéry.

Jednoduše stačí připojit adaptéry do zástrčky, spárovat je a připojit k nim počítač, síťový disk, televizor, DVD přehrávač, herní konzoli či jakékoli kompatibilní zařízení se síťovým rozhraním. Adaptéry společnosti TP-LINK jsou navíc vybaveny funkcí QoS pro upřednostnění streamovaného videa či telefonování po VoIP síti.
O zabezpečení dat se postará 128bitové šifrování, jehož prostřednictvím jsou přenášená data chráněna.

TIP: V panelovém nebo činžovním domě dbejte na zabezpečení přenášených dat prostřednictvím jejich šifrování. Pokud byste tuto oblast podcenili, mohou se data v elektrické síti dostat i k vašim sousedům.

Adaptéry s integrovaným přístupovým bodem, mezi něž patří například model TL-WPA281, navíc nabízí možnost vybudování bezdrátové sítě i tam, kam běžně nedosáhne kabeláž ani signál domácího přístupového bodu. Vhodnou volbu při koupi adaptérů představuje startovací KIT, který obsahuje hned dva stejné adaptéry. Zakoupit můžete například KIT s velmi rychlými adaptéry TL-PA511, které dosahují přenosové rychlosti až 500 Mbit/s, nebo sadu TL-PA251 s adaptéry vybavenými zástrčkou.
Nezapomeňte zvážit kvalitu rozvodů

Stejně jako u bezdrátové sítě, i v případě přenosu dat po elektrických rozvodech rychlost přenosu klesá spolu s rostoucí vzdáleností. Vzdálenost místností však zpravidla není úměrná vzdálenosti elektrických rozvodů, které nemusí vždy vést optimálně. Adaptéry společnosti TP-LINK pracují na přenosové vzdálenosti do 300 metrů, což vám bez problémů postačí jak ve velkém bytě, tak v malém rodinném domku.

Rychlost přenosu dat závisí rovněž na kvalitě a stáří elektrických rozvodů v budově, vytížení elektrické sítě a rušení od různých spotřebičů. Přenosové rychlosti se tak v každé budově liší a díky režii přenosu nedosáhnete maximálních udávaných hodnot rychlosti přenosu, podobně jako je tomu na bezdrátové síti.

TIP: Powerline adaptéry byste neměli zapojovat do prodlužovačky či rozbočky, neboť v takovém případě může dojít k rapidnímu poklesu přenosové rychlosti vinou nepřímého zapojení.

O společnosti TP-LINK

TP-LINK je celosvětovým dodavatelem síťových produktů dostupných ve více než 100 zemích světa. Za dominantní tržní podíl na čínském trhu a pozici největšího světového poskytovatele WLAN řešení vděčí inovativnímu přístupu oddělení výzkumu a vývoje, efektivní produkci a kvalitnímu řízení. Portfolio společnosti TP-LINK zahrnuje bezdrátové směrovače a adaptéry, bezdrátové přístupové body, 3G směrovače, ADSL modemy, adaptéry pro zapojení do domácí elektrické sítě, IP kamery, print servery, SOHO/SMB směrovače a SOHO/SMB switche. Další informace naleznete ve webové prezentaci společnosti na adrese http://www.tp-link.com/cz/.