Neziskový startup „Um sem um tam“ ohlašuje oficiální spuštění

Projekt Um sem um tam propojující profesionály a neziskové organizace oficiálně spustil svůj provoz. Neziskový startup, který vznikl v rámci letošního Social Innovation Campu, si klade za cíl umožnit profesionálům v různých oborech využít svých schopností pro jednorázovou pomoc vybrané neziskové organizaci. Na své si přijdou i neziskovky, které mohou na webu hledat odbornou pomoc v rámci svých projektů.  (TZ)
Po několikatýdenním zkušebním provozu spustil projekt Um sem um tam plnou verzi svého webu.  Díky němu mohou neziskové organizace hledat pomoc profesionála z oblasti grafiky, IT, marketingu či dalších oblastí, který jim pomůže s konkrétní jednorázovou pomocí. „Náš projekt reaguje na dlouhodobou potřebu neziskových organizací po profesionální a odborné dobrovolnické pomoci. Zároveň chceme mnohdy vytíženým profesionálům nabídnout možnost, jak během pár hodin pomoci zajímavému neziskovému projektu,“ uvedl Petr Soběslavský, který nápad na propojující platformu přihlásil před několika měsíci na Social Innovation Camp v Brně. Zde také začal projekt vznikat. Od března, kdy se akce z dílny Respekt Institutu konala, do dnešního dne na projektu pracuje tým dobrovolníků z neziskové, ale i korporátní sféry.

Během fungování zkušební verze se na web zaregistrovalo již více než čtyřicet neziskových organizací a na šest desítek profesionálů. Nejčastěji jde o znalce tvorby webu, sociálních sítí, programování a grafiky. Pozadu ale nezůstávají ani další obory. Počet registrací navíc den ode dne stoupá, stejně jako počet domluvených spoluprací. „Jen za poslední týden jich bylo díky našemu webu domluveno šest. Dvě grafického rázu, dvě v souvislosti s úpravami a tvorbou webu a jedna copywriterská,“ doplnil Soběslavský. Během uplynulých měsíců již bylo také několik výzev uzavřeno. Svou zkušenost s projektem má třeba organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit. „Díky portálu se nám podařilo najít schopnou korektorku, která nám pomohla s finálními úpravami naší výroční zprávou,“ představil konkrétní pomoci v praxi Robin Ujfaluši, ředitel INEX-SDA. Amnesty International CZ se zase poštěstilo najít evaluátorku na jeden ze svých projektů.

Kromě samotného propojování profesionálů a neziskovek má projekt ještě jeden cíl. „Chceme dobrovolnictví zbavit stigmatu „sázení stromků“ nebo vybírání peněz do pokladniček. Dobrovolnictví nemusí být jen nekvalifikovaná práce,“ vysvětlil autor nápadu a dodal: „Právě naopak. Neziskovce můžete pomoc právě tím, co děláte na hlavní pracovní poměr, byť se jedná o pár hodin práce přes počítač.“ Podle realizačního týmu by měl být tento typ dobrovolnické pomoci v brzku ve společnosti normou a přirozenou součástí života každého z nás.

Um sem um tam je platforma propojující neziskové organizace a profesionály formou krátkodobé dobrovolné spolupráce na konkrétním projektu. Projekt získal svou podobu na Social Innovation Campu v Brně. V soutěži s dalšími projekty získal speciální cenu Era.