Češi se nebojí nakupovat elektroniku na splátky. Roste i obliba dalších forem financování

Praha, 6. prosince 2012 – Elektronika je segmentem zboží, u kterého Češi nejvíce využívají možnosti nákupu na splátky. Z celkového objemu takto prodaných výrobků tvoří elektronika více než 50 procent. Čeští zákazníci po celý rok využívají splátkového prodeje zejména při nákupu bílé techniky, hlavně lednic, praček nebo myček nádobí, ale i televizí, počítačů a notebooků. Letos jsou v kurzu také elektronické čtečky knih a tablety. (TZ)

Ještě před několika lety u nás obliba nákupů elektroniky na splátky prudce rostla. Nedávný vývoj ekonomiky však tento trend zastavil. „Češi začali být v době všeobecné nejistoty mnohem opatrnější a více si hlídali, za co utrácejí a zda budou mít na splácení úvěrů. Mezi lety 2008 a 2011 jsme zaznamenali pokles splátkového prodeje. V letošním roce však opět pozorujeme pozvolný nárůst poptávky,“ uvádí Robin Weintritt, ředitel prodeje sítě Expert Elektro. „Ještě jsme ale nedosáhli podobných čísel, na jaká jsme byli zvyklí z období před krizí,“ dodává.

Blížící se Vánoce ale nárůst ještě umocňují. V listopadu a prosinci zájem o nákupy na splátky oproti zbytku roku několikanásobně roste. Silný je také leden, protože mnozí zákazníci nákupy odkládají. Čekají na výhodné povánoční výprodeje. „Ve srovnání s rokem 2011 letos očekáváme mírný nárůst splátkového prodeje,“ komentuje Robin Weintritt. Z celkového počtu transakcí v roce 2012 splátky figurují přibližně u osmi nákupů ze sta. V případě e-shopu je to méně, okolo tří procent. Zákazník totiž obvykle chce dražší zboží ještě před pořízením vidět a vyzkoušet. Rovnou při tom vyřídí veškerou administrativu přímo na prodejně.

V řetězci Expert Elektro lidé na splátky nejvíce nakupují televize, počítače a notebooky. Tato forma prodeje je oblíbená také u praček, sušiček, ledniček a mrazniček. Stále více rozšířené jsou také kreditní karty. Jejich výhoda spočívá ve větší flexibilitě a také v bohatém systému bonusů a odměn.

Nejčastější hodnota nákupu na splátky se pohybuje kolem 11 000 korun. „Na menší spotřebiče si lidé raději půjčí od známých nebo od rodiny, větší nákupy zase obvykle financují komplexním spotřebitelským úvěrem, který si berou na vybavení celého bytu, tedy nejen na elektroniku, ale například i na nábytek,“ uzavírá Robin Weintritt.

O společnosti Expert Elektro

Společnost Expert Elektro je nákupní sdružení, které vzniklo v roce 1995. O rok později bylo přijato za člena mezinárodní kooperace Expert International se sídlem ve Švýcarsku. Připojilo se tak ke skupině zhruba 3000 odborných obchodníků v Evropě. Expert International svým obratem zaujímá mezi evropskými řetězci celkově 4. místo.

Česká expertní síť se v současné době skládá ze 17 společníků a 55 prodejen. Mezi největší společníky patří K+B Expert, dále pak Elektro expert Jankovský, Elektro Vision a Spektrum Elektro. Společnost Expert Elektro v posledních letech zaznamenává trvalý růst a její podíl na tuzemském trhu se systematicky a plynule zvyšuje. Pokračuje výstavba prodejen, které nabízejí veškerý sortiment z oblasti elektroniky, elektrospotřebičů a počítačů pro domácnost včetně příslušenství a servisu. Konsolidace společnosti přináší své plody a stává se garantem dalšího trvalého rozvoje v České republice. Do budoucnosti otevírá nové perspektivy všem současným i budoucím členům společnosti. Motto Expert Elektro zní: „Expert – dobrá rada, dobrá cena“.

Vždy aktuální informace o společnosti Expert Elektro naleznete na www.amic.cz/tiskove-stredisko/expert-elektro/ nebo na www.expert.cz.