Sophos zabezpečuje uživatele, nejen jednotlivá zařízení

Praha – 15. ledna 2013 – Společnost Sophos představila nové řešení zaměřené na bezpečnostní problematiku spojenou s využíváním zařízení vlastněných zaměstnanci. Novinka s názvem Sophos EndUser Protection reaguje na neustále rostoucí počet zařízení používaných dnešními mobilními zaměstnanci. (TZ)

Na rozdíl od tradičních bezpečnostních produktů, které jsou obvykle licencovány samostatně na každé používané zařízení, využívá uváděná novinka modelu založeného na licencování koncového uživatele. Řešení Sophos EndUser Protection tak poskytuje konsolidovanou ochranu pro každé zařízení, které zaměstnanec ve firemní síti používá. Od osobních počítačů s různými operačními systémy až po mobilní zařízení včetně iPhonů, iPadů a zařízení s operačním systémem Android, navíc bez ohledu na to, kde se licencovaný uživatel aktuálně fyzicky nachází.

Ochrana koncových uživatelů nabízející kvalitnější zabezpečení kombinuje úspěšná řešení společnosti Sophos zaměřená na ochranu koncových bodů a správu mobilních zařízení. Uváděné řešení výrazně zjednodušuje správu zařízení využívaných zaměstnanci pro přístup k firemním datům a zmírňuje tak technologickou zátěž kladenou na IT oddělení. Využití nového licenčního modelu orientovaného na uživatele, a nikoli na konkrétní zařízení, je krokem, který dosud nemá na trhu se zabezpečením mobilních zařízení obdobu a představuje pro firmy možnost významných finančních úspor.

„Chytré telefony a tablety jsou již nedílnou součástí nástrojů používaných dnešními zaměstnanci pro plnění pracovních povinností. Firmy proto přizpůsobují své bezpečnostní politiky a postupy tak, aby tato zařízení neohrozila zabezpečení podnikové informační architektury a neměla negativní vliv na produktivitu,“ říká Charles Kolodgy, viceprezident pro výzkum bezpečnostních produktů ve společnosti IDC. „Přístup společnosti Sophos spojující ochranu koncových bodů a správu mobilních zařízení umožní eliminovat celou řadu nákladů a obtíží spojených se zabezpečením zařízení vlastněných zaměstnanci.“

V současném podnikatelském prostředí přistupují zaměstnanci k firemním datům jak z osobních, tak i ze služebních mobilních telefonů, tabletů a laptopů. Absolutně bez ohledu na to, kde se přitom nachází, zda na svém pracovišti, vzdálené pobočce nebo jsou na služební cestě. Podle studie společnosti Cisco IBSG Horizons Study dosáhl průměrný počet připojených zařízení na jednoho pojmenovaného zaměstnance v roce 2012 hodnoty 2,8. Dle stejné studie by tento průměr měl být v roce 2014 až 3,3 zařízení. Uvedené hodnoty ovšem vyjadřují průměrný počet zařízení, a tak by v případě neustále cestujících zaměstnanců vyžadujících prakticky trvalý přístup k firemním datům mohl být skutečný počet zařízení na jednoho pojmenovaného uživatele mnohem vyšší. Rostoucí počet zařízení ovšem přináší zvyšující se nároky na IT oddělení a jejich rozpočty, zejména pak v důsledku nových požadavků na podporu, správu a zabezpečení těchto zařízení. Sophos EndUser Protection představuje cestu, jak tento negativní vliv snížit.

„Naši klienti se snaží přizpůsobit stále oblíbenějšímu využívání zařízení vlastněných zaměstnanci a adekvátně reagovat na skutečnost, že zaměstnanci dnes pracují ze vzdálených lokalit a mají k dispozici více různých zařízení,“ říká Josh More, hlavní bezpečnostní konzultant firmy RJS Smart Security, která se zabývá poskytováním řešení společnosti Sophos. „S novým řešením Sophos EndUser Protection můžeme zabezpečit mobilní zaměstnance našich zákazníků jednodušeji a mnohem laciněji. Tato možnost pro nás, ve srovnání s ostatními poskytovateli zabezpečení orientovaného na konkrétní zařízení, představuje významnou konkurenční výhodu.“

„Já sám každý den využívám pro obchodní účely tři nebo čtyři různá zařízení. Consumerizace navíc způsobuje, že více uživatelů používá ještě více zařízení,“ říká Matt Fairbanks, marketingový ředitel společnosti Sophos. „Naši zákazníci a partneři mohou v případě řešení Sophos EndUser Protection těžit především z bezproblémově použitelného a komplexního zabezpečení. Nelze pominout skutečnost, že využívání zařízení vlastněných zaměstnanci získává ve firemní bezpečnosti stále důležitější pozici. Naše nové řešení místo předem ztracených snah některých IT odborníků o zvrácení tohoto trendu umožní jeho odpovídající přijetí.“

O společnosti Sophos

Již více než 100 miliónů uživatelů ze 150 zemí se spoléhá na komplexní bezpečnostní řešení společnosti Sophos jako na nejlepší možnou ochranu před pokročilými hrozbami i ztrátou dat. Společnost Sophos nabízí jednoduše implementovatelné, spravovatelné a použitelné služby síťové bezpečnosti, zabezpečení koncových bodů, webových prezentací, elektronické pošty i mobilních telefonů. To vše za podpory globální sítě pro zkoumání hrozeb SophosLabs.

Společnost Sophos sídlí v americkém Bostonu a v britském Oxfordu. Více informací o společnosti naleznete na adrese www.sophos.com.