Jak se Češi plánují zabezpečit na stáří? Pro více než 10 % klientů Chytrého Honzy je favoritem investice do nemovitosti

Praha, 27. 3. 2013 – Portál chytryhonza.cz uskutečnil v uplynulých dnech průzkum, ve kterém své klienty oslovil s anketou ohledně jejich plánů na zajištění na stáří. V ní si klienti mohli vybrat z několika možností, pomocí které se plánují zabezpečit na důchod. Vzorek dotazovaných byl průřezem různých věkových skupin s vyváženým zastoupením obou pohlaví. (TZ)

Jak anketa Chytrého Honzy ukázala, Češi jsou při zajišťování své budoucnosti stále poměrně konzervativní: nejvíc jich dává přednost penzijnímu připojištění a nemalé procento si ze všeho nejraději doma spoří „pod polštář“. Cílem ankety bylo zjistit, o jaké možnosti zajištění se na stáří mají zákazníci Chytrého Honzy největší zájem.

Anketa byla postavena tak, aby si respondenti zvolili jen jednu z nabízených deseti možností, a sice tu, na kterou se ve svém zabezpečení na stáří spoléhají především. Z celkem 10 000 respondentů jich zdaleka nejvíce dává přednost penzijnímu připojištění, které v odpovědi zvolilo 31,4 % klientů. To je prakticky dvojnásobek druhé nejčastěji zvolené možnosti v podobě spořicího účtu (11,0 % klientů). O pomyslnou třetí příčku se s 10,2 % kupodivu dělí investice do nemovitosti a spoření doma „pod polštářem“, kdy klienti mají peníze v hotovosti u sebe doma. Na čtvrté příčce se umístilo stavební spoření s 8,5 % odpovědí, na páté potom termínovaný vklad (7,6 %).

Možnost investice do podílových fondů si jako hlavní prostředek svého zajištění na stáří vybralo 6,8 % respondentů; poněkud dynamičtější investice do komodit, měn, drahých kovů atp. si potom zvolilo 5,9 % respondentů. Není velkým překvapením, že různé formy investování se umístily na vzdálenějších příčkách pomyslného žebříčku. Přesto však Češi začínají brát investování jako normální součást svých finančních plánů. Sečteme-li totiž investice do podílových fondů s investicemi do komodit, měn, drahých kovů atp., zjistíme, že právě investováním se ve skutečnosti chystá na stáří zajistit celých 12,7 % klientů.

Tzv. druhý pilíř, který je součástí důchodové reformy, zatím zůstává na okraji zájmu: jako na hlavní prostředek zabezpečení se na stáří na něj spoléhají pouze necelá 3 % respondentů.

Závěrem dodejme, že 8,5 % z respondentů své zajištění na stáří neřeší pomocí žádné z předchozích možností. Mohou mezi nimi být jak ti, kdo již mají vytvořené dostatečné úspory, tak ti, kdo se tématem zajištění na stáří ještě vůbec nezačali zabývat – třeba i z toho důvodu, že jim v současné době nezbývají žádné volné finanční prostředky. Celkově své zabezpečení na stáří zatím řeší jen zhruba každý druhý Čech.

Počet účastníků ankety: 10 000

1. Penzijní připojištění (tzv. 3. pilíř) – 31,4 %

2. Spořicí účet – 11,0 %

3. Investice do nemovitosti – 10,2%

4. Spořím doma „pod polštář“ – 10,2 %

5. Stavební spoření – 8,5 %

6. Termínovaný vklad – 7,6 %

7. Investice do podílových fondů – 6,8 %

8. Investice do komodit, měn, drahých kovů apod. – 5,9 %

9. Spoření v rámci tzv. 2. důchodového pilíře – 2,9 %

Žádná z předchozích možností – 5,5 %

O portálu chytryhonza.cz

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. V nabídce je také řada investičních produktů. Veškeré nabízené produkty se neustále obměňují a reflektují aktuální situaci na trhu. Současně reagují i speciální nabídky Honzových obchodních partnerů. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza obsloužil téměř 200 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 19 produktů ve více než 1900 variantách. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

Jiří Paták, jeden ze zakladatelů a současný ředitel portálu Chytrý Honza, Vám osobně sdělí podrobnosti k jakémukoli z následujících témat, které Vás zajímá:

• Bydlení & hypotéka

• Životní pojištění

• Spoření na penzi

• Investice

• Cestovní pojištění