První tabletový týdeník Dotyk vychází již zítra. Bude mimo jiné zveřejňovat články amerického týdeníku Newsweek

Společenský týdeník Dotyk vyjde již zítra. Jde o první tabletový časopis v České republice, který není pouhým překlopením PDF verze novin či magazínu, ale pro prezentaci obsahu plně využívá table- tovou platformu. (TZ)

Každé vydání Dotyku kromě vlastního obsahu přinese na základě smlouvy podepsané včera mezi vydavatelstvím Tablet Media a společností Newsweek/Daily Beast Company LLC překlad toho nejlepšího z posledního čísla renomovaného týdeníku Newsweek.

Americký časopis, který patří ve světě ke špičce mezi zpravodajskými týdeníky, je na trhu od roku 1933. V prosinci loňského roku ukončil vydávání v papírové podobě, od ledna letošního roku je k dispozici pouze digitálně jako tabletový magazín.

Do prvního čísla týdeníku redakce vybrala z Newsweeku článek Ženy v čele, který poodkrývá zajímavý aspekt tématu úspěšných žen na vrcholných postech, které jsou neustále poměřovány v podstatě nereálnými standardy. Být vlivnou ženou ale rozhodně neznamená zvládat vše dokonale. Ústředním tématem prvního čísla je text Národ bez hrdinů. Skuteční hrdinové z války již téměř zmizeli a „paměť“ národa se přesouvá jen do čítanek. Mladí lidé dnes hledají své vzory hlavně mezi hvězdami showbusinessu. Proč je nebezpečné, když je národ bez hrdinů? A koho jmenovali děti a studenti v naší anketě nejčastěji?

Poslední dny naplno zuří „potravinová válka“ mezi Polskem a Českem. Článek Polská krev se snaží rozkrýt, co za tím skutečně stojí. Kromě toho nahlíží i dál do minulosti a řeší kořeny vzájemných sym- patií a antipatií těchto dvou národů.

O městečku West, které nedávno postihl děsivý výbuch, píše spisovatelka Eva Střížovská v reportáži Jak Češi osídlovali West. Kráčí po stopách Čechů a Moravanů, kteří před 150 lety zamířili do Nového světa a zakládali zde české osady.

V rozhovoru s Vladimírem Benešem představíme špičkového českého neurochirurga, vášnivého lovce brouků a člověka se silnými názory na společnost, politiku a morálku.
Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Vernon Smith se ve svém komentáři zamyslí nad tím, proč téměř po šesti letech od začátku ekonomické krize stále nepřichází oživení.

Poslední část magazínu nabídne oddychová témata. Zavede čtenáře třeba do Rišikeše, města, které změnilo Beatles, provede vietnamskými bistry v ČR, upozorní na nejlepší aplikace o vínech. V našem interaktivním testu si mohou čtenáři ověřit, co všechno vědí o první republice. A na závěr je zařazen fejeton z pera výborného spisovatele Ivana Klímy.

Tabletový týdeník Dotyk bude vycházet každý pátek. Bude ke stažení zdarma v App Store a Google Play.

Více informací najdete na www.tabletmedia.cz.

Vydavatelem je Tablet Media, a. s., první vydavatelství v ČR, které je zaměřené na vydávání čistě tab- letových magazínů. V čele vydavatelství stojí mediální manažer Michal Klíma, který více než 20 let řídil největší vydavatelské domy v ČR a na Slovensku. Mezi lety 1991 a 2011 byl členem představen- stva a viceprezidentem Světové asociace novin (WAN).Ředitelkou redakcí a šéfredaktorkou týdeníku Dotyk je Eva Hanáková. V letech 2007 – 2011 působila jako šéfredaktorka týdeníku Ekonom, před tím řídila sekci Podniky a trhy Hospodářských novin.