Investiční fond Intel Capital podpoří rozvoj digitálních funkcí, které napodobí lidské smysly

COMPUTEX, Taipei, Tchajwan, 4. června 2013 — Společnost Intel má v úmyslu integrovat do počítačů funkce podobající se lidskému vnímání. Ty mají v konečném důsledku přispět k přirozenějšímu způsobu práce s počítačem a také přinést vyšší úroveň uživatelského komfortu. Na podporu této vize Intel Capital, investiční odnož koncernu, vyčlenil prostředky ve výši 100 milionů amerických dolarů. Z tohoto fondu bude podporován vývoj softwaru a aplikací, které umožní naplnění této vize na všech platformách používajících architekturu Intel. (TZ)

Fond bude prostředky investovat v následujících dvou až třech letech. Investice budou směřovat do oblastí, jako jsou širší využití dotykových displejů, práce s obrazem, gesty, rozpoznávání hlasu, emocí nebo biometrika.

„Přístroje s lidskými smysly — tedy schopností vidět, slyšet a vnímat stejně jako lidé — byly dlouho tématem sci-fi, nicméně dnes jsou díky inovacím informačních technologií doslova na dosah,” prohlásil prezident fondu Intel Capital a výkonný viceprezident koncernu Intel Arvind Sodhani, jenž zároveň dodal: „Nový fond bude investovat do firem začínajících i těch, které pracují na vývoji podobných aplikací. Bude jim poskytovat podporu při rozvoji podnikatelských aktivit, budování globální sítě a získávání technologií potřebných k celosvětovému rozšíření těchto technologií.”

Společnost Intel a její partneři z oblasti počítačového průmyslu rovněž učinili značný pokrok ve snaze uvést na trh první percepční informační technologie pro dnešní ultrabooky a osobní počítače. Jmenovitě jde o následující:

  • Interaktivní kamera Senz3D od společnosti Creative, jež dokáže reagovat na gesta. Kamera je už k dispozici výrobcům a v prodeji se objeví ve třetím čtvrtletí roku.

  • Společný vývoj a práce na technologii prostorových 3D kamer. Na vývoji se podílelo několik partnerů z řad OEM výrobců, technologie bude kompatibilní s širokou škálou zařízení založených na čipech Intel a uvedení na trh je plánováno na druhou polovinu roku 2014.

  • Největší americký prodejce osobních počítačů Best Buy vybavuje hlasovým asistentem Nuance Dragon více než desítku notebooků postavených na procesoru Intel® Core™, počítačů typu all-in-one a Ultrabook™ od výrobců, jako jsou Acer, Asus, Lenovo a Toshiba. Společně s firmou Dell, která spolupráci oznámila již dříve, budou během předškolního prodejního cyklu takto vybavené počítače k dispozici celkem od pěti výrobců.

  • Řada výrobců počítačů začne své nové modely vybavovat softwarem pro rozpoznání obličeje, který bude fungovat místo hesla. Software vyvinula společnost Sensible Vision.

„Intel se svými klíčovými partnery z řad výrobců usiluje o integraci technologie 3D kamer do platforem příští generace. Věříme, že to uživatelům umožní se do práce s počítačem naplno ponořit a že jim taková práce nabídne úchvatný a realistický zážitek,” prohlásil viceprezident a generální manažer divize společnosti Intel pro osobní počítače Kirk Skaugen.

Fond Intel Capital Experiences and Perceptual Computing Fun doplní již existující Intel Capital Ultrabook Fund. Společnost Intel Capital již proinvestovala značnou část z vyhrazených 300 milionů amerických dolarů, kterou měla k dispozici pro investice do inovativních komponentních technologií.

 O fondu Intel Capital

Intel Capital je globální investiční a marketingová společnost, jež investuje do technologicky zaměřených začínajících společností po celém světě. Intel Capital investuje do širokého spektra společností nabízejících hardware, software a služby se zaměřením na podnikatelský sektor, domácnosti, mobilitu, zdravotnictví, spotřebitelský internet, výrobu polovodičů a čisté technologie. Od roku 1991 společnost Intel Capital investovala přes 10,8 miliard amerických dolarů do více než 1 284 společností v 54 zemích světa. Za tu dobu vstoupilo 202 firem z portfolia na různé burzy po celém světě a 320 jich bylo odkoupeno nebo fúzováno s jinými firmami. V roce 2012 společnost Intel Capital investovala 352 milionů amerických dolarů do 150 investic, přičemž zhruba 57 procent prostředků bylo investováno mimo Spojené státy a Kanadu. Více informací o společnosti Intel Capital a jejích úspěších najdete na internetové stránce http://www.intelcapital.com nebo na Twitteru @Intelcapital.