Kam jezdí Češi nejčastěji na výlety? Kolik nás stojí víkend?

Internetový portál Turistika.cz uspořádal v průběhu léta  ankety, ve kterých zjišťoval kam jezdí turisté nejraději na výlety a zda se jim zdají ceny za prohlídky památek  přiměřené.   (TZ)

Kam tedy turisté nejčastěji míří na výlet?

Podle průzkumu serveru Turistika.cz nejvíce turisty lákají výlety do přírody a na hory. Více než polovina lidí, kteří plánují svůj víkend se rozhodnou zvolit za svůj cíl přírodní památky. Dále pak 15% plánuje návštěvu historické památky (i bez prohlídky interiéru), 11% se chystá do ZOO, 9% má svůj výlet spojený se sportem (cyklovýlet, inline brusle, koupání nebo adrenalinový zážitek).  Přibližně 8% respondentů vyráží za technickými památkami (například rozhledny) a 6% si zvolí za cíl gastronomický zážitek.

Jaká místa lidé hledají nejvíce na turistickém webu?

Za měsíc červenec měl portál Turistika.cz více než 600.000 unikátních čtenářů. Nejhledanějším místem byl Aqualand Moravia, který otevřel své brány až 1.8. Ze stejné kategorie jsou i další nejhledanější místa – koupaliště Ostrava, lom Lulec, umělé Jezero Balaton u Nového Hrozenkova a další. Mezi další často hledané turistické cíle patřila Stezka korunami stromů, Boubínský prales, Prachovské i Adršpašské skály a další přírodní památky z oblasti českých hor.

Mezi nejhledanější zahraniční místa patří tradičně Hitlerovo orlí hnízdo u německého Berchtesgadenu, polská Osvětim, na Slovensku to jsou přírodní památky v Tatrách a Malé Fatře. Tisíce zhlédnutí měli i zábavné parky v zahraničí – Europa Park, Tropical island nebo Legoland.

Jak je to s těmi cenami? Zámek vs. Rozhledna – rozdíl pro rodinu až 1.000Kč.

Ankety za červen a červenec zúčastnilo 2635 respondentů. 22% (570) z nich uvedlo, že ceny jsou v pořádku. Naopak 70% (1854) si myslí, že je vstupné drahé. 6% (152) turistů pak interiéry památek nenavštěvuje.

Například státní zámek Mnichovo hradiště má vstupné na všechny 3 okruhy, tedy po celém zámku za 195Kč. Jako rodina budeme mít slevu 20% na vstupné a pokud nám stačí jen jeden okruh, dostaneme se s cenou na 304Kč (všechny okruhy jsou pro rodinu po slevě za 704,- Kč). Rodinná vstupenka na hrad Karlštejn stojí  540Kč (Jinak dospělí 170Kč, děti od 6ti let 110Kč). V souhrnu tak rodinný výlet s návštěvou zámku a obědem vyjde bez dopravy na cca 1.200Kč.

Pokud se rodina vydá do přírody, například na jednu z krásných a nových rozhleden na Černé hoře v Krkonoších, zaplatí za vstup 40,- Kč (2 dospělí a 2 děti). Když se pak rozhodnou strávit celý den v přírodě a místo oběda v restauraci si dají čerstvý chleba s paštikou a nějakou sladkost, celý výlet bez dopravy je vyjde na cca 200,- Kč.

22%, s cenami souhlasí

70%, ceny jsou drahé

6%, interiéry nenavštěvuje

2%, neví

Další zajímavé turistické a cestovatelské ankety najdete na stránce: http://www.turistika.cz/ankety/

Turistika.cz

Webové stránky Turistika.cz byly založeny v roce 2008. Ve stejném roce vyhrál portál 1. cenu na mezinárodním festivalu TourFilm (http://www.lupa.cz/tiskove-zpravy/turistika-cz-vyhrala-1-cenu/) . Následující rok spustil portál unikátní funkci, kdy se začal dělit s přispěvateli portálu o jeho zisk. Každý, kdo napíše na web článek, dostává část peněz z reklamy, která se zobrazí u jednotlivých článků. Z turistů se pak stávají rentiéři. Celkem už bylo rozděleno téměř 600.000,- Kč.

V roce 2010 dostali stránky za tento jedinečný content management hned 2 ocenění  v rámci soutěže Internet Effectiveness Awards.

Turistika.cz má dnes 50.000 registrovaných členů, více než 50.000 článků, 800.000 fotografií a více než 1.000.000 návštěv za měsíc.