CZ.NIC spouští nový projekt pro lehčí správu domén

Praha 13. září 2013 – Efektivnější komunikace s registrem domén a lepší přehled o registrovaných doménách – to jsou hlavní přínosy Doménového prohlížeče, nového projektu, za nímž stojí zaměstnanci sdružení CZ.NIC spravujícího českou národní doménu. Prohlížeč v sobě integruje informace ze služby WHOIS a zpřístupňuje je přes přihlašovací systém mojeID. (TZ)

„Primárním kontaktním místem držitelů domén jsou jejich registrátoři. Ale při úkonech jako žádost o heslo pro transfer či zablokování a odblokování objektů v registru museli držitelé složitě své žádosti autorizovat pomocí elektronického či notářsky ověřeného podpisu. Díky propojení s mojeID, které nabízí ekvivalentní způsob ověření, toto již není potřeba a uvedené úkony lze realizovat mnohem rychleji,“ říká Jaromír Talíř, technický ředitel CZ.NIC.

Prohlížeč je také řešením pro zjednodušení administrace profilu uživatele v rámci mojeID. Zde se uživatelé setkávali s některými možnostmi nastavení registru, a to bez ohledu, zda jeho služeb využívali či nikoli. Vytažení této části editace profilu do samostatné aplikace přispívá k celkovému zpřehlednění uživatelského rozhraní mojeID.

O sdružení CZ.NIC

Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a nyní má již 107 členů. Hlavní činností sdružení je provozování registru doménových jmen .CZ a 0.2.4.e164.arpa (ENUM), zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování technologie DNSSEC a služby mojeID, rozvoji systému správy domén a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice. CZ.NIC je členem sdružení EURid spravujícího evropskou doménu EU, a dalších obdobně zaměřených mezinárodních společností (CENTR, ccNSO a další). Více informací o sdružení CZ.NIC najdete na internetové adrese www.nic.cz.

CZ.NIC a zajímavosti z oblasti domén a doménových technologií můžete sledovat také díky veřejné mailové konferenci NIC-NEWS, .blogu, Google+, Twitteru CZ.NIC nebo facebookové stránce sdružení.