Telefónica získala spektrum k budování sítě LTE na celém území ČR

Společnost Telefónica začne budovat vysokorychlostní mobilní datovou síť LTE na nových frekvencích. Největší česká telekomunikační firma totiž v aukci kmitočtů vyhlášené Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) získala nejžádanější frekvence (2 bloky) v pásmu 800 MHz. Dále vydražila také 3 bloky frekvencí v pásmu 1800 MHz a 4 bloky v pásmu 2600 MHz. Celkové náklady na získané kmitočty činily 2,8 miliardy korun. (TZ)
  • Telefónica Czech Republic získala příděly frekvencí v pásmu 800, 1800 a 2600 MHz potřebné k vybudování mobilní sítě čtvrté generace
  • Kombinace těchto přídělů umožní společnosti Telefónica vybudovat v Česku doposud nejrychlejší, nejmodernější a nejrobustnější mobilní síť
  • Telefónica začne s budováním sítě LTE v nových městech a regionech během prvního pololetí příštího roku
  • Sítí LTE již společnost pokryla významnou část Prahy a Brna

“Data jsou budoucností telekomunikačního trhu. Díky vydraženým frekvencím vybudujeme v České republice nejrychlejší mobilní datovou síť současnosti. Síť 4G s využitím nových frekvencí začneme v regionech a městech České republiky budovat již v prvním pololetí příštího roku. Do výstavby a rozvoje sítí LTE plánujeme v příštích pěti letech investovat miliardy korun,” uvedl Luis Malvido, generální ředitel společnosti Telefónica Czech Republic.

Frekvenční příděly získané společností Telefónica Czech Republic v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz umožní rychlý rozvoj sítí 4. generace v celé zemi a zajistí, že vysokorychlostní mobilní internet bude k dispozici zákazníkům O2 i v těch oblastech, kde jsou nyní možnosti připojení omezené.

Vždy první v inovacích

Společnost Telefónica Czech Republic disponuje nejrozsáhlejší přenosovou sítí v České republice. Díky tomu bude moci nasazovat nejmodernější mobilní síť LTE velmi efektivně. Konkrétnější plán budování bude k dispozici po přidělení vydražených bloků. K němu by mělo dojít počátkem roku 2014.

Telefónica spustila LTE v České republice jako první operátor, když v červnu 2012 pokryla Jesenici u Prahy a také svou prodejnu na Chodově. V létě roku 2013 se pokrytí rozrostlo o vybrané oblasti v Praze a od října pokrývá LTE od O2 také Brno.

Přehled bloků frekvencí, které získala Telefónica

800 MHz
2x Blok A2 (2x5MHz) 2 386,5 mil. Kč
1800 MHz
3x Blok B2 (2x1MHz) 96,0 mil. Kč
2 600 MHz
4x Blok C (2x5MHz) 320,0 mil. Kč
Celkem 2 802,5 mil. Kč

O společnosti Telefónica Czech Republic

Telefónica Czech Republic je předním integrovaným telekomunikačním operátorem na českém trhu. V současnosti provozuje téměř osm milionů mobilních a pevných linek, což z ní činí jednoho z vedoucích poskytovatelů plně konvergentních služeb na světě. Nabízí nejucelenější nabídku hlasových a datových služeb v České republice. Mimořádnou pozornost věnuje využití růstového potenciálu především v datové a internetové oblasti. Společnost provozuje nejrozsáhlejší pevnou a mobilní síť včetně sítí 3. generace – datovou síť CDMA a síť UMTS, která umožňuje přenos dat, hlasu, obrazu a videa. Jak první operátor v České Republice spustila LTE (Long Term Evolution), síť 4. generace mobilní komunikace, která umožňuje nejrychlejší mobilní internet současnosti. Telefónica Czech Republic je také předním poskytovatelem ICT služeb v zemi.

O společnosti Telefónica

Společnost Telefónica je z hlediska tržní kapitalizace jednou z největších telekomunikačních firem na světě. Své obchodní aktivity zaměřuje především na služby pevné a mobilní telefonie, přičemž za klíčový nástroj k rozvoji obojího považuje širokopásmové připojení. Společnost ve významném rozsahu působí celkem v 25 zemích světa a počet jejích zákazníků dosahuje 312 milionů. Její zastoupení se soustřeďuje na Španělsko, Evropu a země Latinské Ameriky, kde realizuje svou růstovou strategii. Telefónica je 100% soukromá společnost, akcie společnosti jsou kotované na burze v Madridu a dalších burzách a dělí se o ně více než 1,5 miliónu přímých akcionářů.