Už rok platíme bezkontaktně

V lednu 2013 uvedly ČSOB a Era bezkontaktní debetní karty, které si u klientů velmi rychle získaly oblibu. Od srpna 2013 banka svým klientům nabízí i bezkontaktní kreditní karty. Dodnes bylo vydáno více než 800 000 bezkontaktních karet, které umožňují svým uživatelům platit pohodlněji, rychleji a bezpečněji. Každý měsíc také roste počet obchodníků, kteří projevují zájem o bezkontaktní terminály. V Čechách je už každý třetí platební terminál bezkontaktní a přes 70 % terminálů ČSOB podporuje bezkontaktní platby. (TZ)

„V prvním půlroce byl meziměsíční nárůst bezkontaktních plateb rapidní, a to z důvodu migrace velkého počtu kontaktních karet na karty bezkontaktní. Po hromadné výměně karet za nové bezkontaktní byl meziměsíční nárůst bezkontaktních plateb až 20 %,“ říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Ery.

Průměrná transakce činí 480 Kč, a tak lze zaplatit pohodlně pouze přiložením karty. PIN klient zadává až při překročení částky 500 Kč. Bezkontaktní karty nejsou cizí mladým ani starším klientům. Nejstaršímu držiteli, který platí bezkontaktně, je 91 let. Naopak nejmladšímu studentovi, jenž používá bezkontaktní platební kartu, je 14 let.

Bezkontaktní placení je pro klienta bezpečnější, protože nedává kartu z ruky, a tudíž k údajům na ní nemá nikdo přístup. Navíc u sebe nemusí nosit tolik hotovosti. Když hotovost klient ztratí, nikdo mu jí nenahradí, ale při ztrátě karty ji lze jednoduše a okamžitě zablokovat. Bezkontaktní karty mají ulehčovat život a nahradit drobnou hotovost, bezkontaktní placení je často rychlejší než lovení hotovosti po kapsách a přiložení karty je rychlejší nebo klasická platba kontaktní kartou se zadáním PIN.

Také ze strany obchodníků roste zájem o bezkontaktní terminály, jež urychlují provoz a umožňují obsloužit více zákazníků v kratším čase. Bezkontaktní terminály klienti najdou například v prodejnách Albert, drogeriích dm a lékárnách Dr. Max, knihkupectvích Neopalladium & Neoluxor, u Českých drah, v OBI, JYSKu, LIDLu, ve vybraných prodejnách Coop a u dalších stovek obchodníků.

Era je obchodní značka Československé obchodní banky, a.s.