Co si vybrat – čtečku elektronických knih nebo tablet?

Dnešní doba přeje elektronickým hračkám a ty zasahují do oblastí, ve kterých bychom je ještě před několika lety nečekali. Jedním z těchto odvětví je čtení. Čím dál méně potkáváme na veřejnosti lidi s papírovou knihou a naopak přibývá elektronických čteček a tabletů. Který z obou přístrojů je právě pro vás vhodnější? (TZ)

Tablet nebo čtečka – možná stojíte před rozhodnutím, který z obou přístrojů vybrat pro sebe nebo pro někoho z vašich blízkých. Abyste vybrali správně, musíte nejdřív sami sobě odpovědět, co vlastně budete chtít s vaším přístrojem dělat. Obecně lze říci, že tablet je vhodným zařízením na hraní či práci a čtečka… ano, na čtení.

Proč tablet

Tablet je velmi univerzální hračka, se kterou můžete brouzdat internetem, sledovat video, vyřizovat elektronickou poštu a jednoduše si do něj nainstalujete jakékoli aplikace, které si sami zvolíte. Ještě před nedávnem byly tablety téměř výhradně s operačním systémem Android, který známe z chytrých mobilních telefonů. Poslední dobou jsou na trhu také tablety s operačním systémem Windows 8.1. Android nabízí obrovské množství her, map, aplikací pro kancelářskou práci, editaci obrázků a pomocné nástroje snad pro každou oblast života. Velké množství aplikací je k dispozici zdarma, jiné často za symbolický poplatek v řádu desetikorun nebo stovek korun. Windows zase poskytuje snadnější propojení s běžným pracovním počítačovým prostředím a stoprocentní kompatibilitu se všemi kancelářskými dokumenty a co se týká aplikací, jejich množství rapidním způsobem přibývá. Pravdou je, že elektronickou knihu si můžete přečíst i na tabletu. Nabízí se tedy otázka, k čemu vlastně elektronické čtečky jsou, zvlášť když čtečky knih jsou na trhu za cenu odpovídající levnějším tabletům.

Proč čtečku

Čtečky elektronických knih jsou na druhou stranu do značné míry jednoúčelová zařízení, v drtivé většině případů s černobílým displejem, který používá speciální technologii, kterou nazýváme „elektronický papír“. Mnozí příznivci čteček považují jejich jednoúčelovost za benefit, protože nejsou při čtení rozptylováni internetem a příchozími e-maily, jako je tomu při práci s tabletem nebo počítačem. To ale zdaleka není jediný důvod, proč by milovníci knih měli sáhnout po čtečce.

Jednoznačnou výhodu elektronických čteček s displejem, který používá „elektronický papír“, pozná každý uživatel, když si bude chtít přečíst svoji knihu v elektronické podobě na přímém slunci nebo v jiném hodně osvětleném prostředí. Text na čtečce s elektronickým papírem je totiž stejně dobře viditelný, jako v knížce na papíře za všech okolností. Uživatelé univerzálních přístrojů, jako jsou tablety nebo čtečky s LCD displejem si toho na přímém slunci moc nepřečtou. Navíc, pokud budete dlouhodobě číst knihu na tabletu, budete si kazit oči. Jeho LCD displej, který znáte také z monitorů, televizí, nebo notebooků, je totiž podsvícen a vyzařuje trvale světlo do očí.

Další výhodou čteček je jejich výdrž na baterie. Na jedno nabití vydrží čtečka až měsíc intenzivního čtení. Vydrž se totiž díky displeji (elektronickému papíru) nepočítá na hodiny, ale na množství překreslení, nebo chcete-li otočení strany. Čtečky umožňují obecně 5000 a víc „otočení“ strany na jedno nabití vestavěné baterie. Výrobci čteček přicházejí v poslední době s inovacemi, jako je možnost nasvícení displeje pro večerní čtení nebo barevný elektronický papír (na trhu je prozatím jediná barevná čtečka PocketBook Color Lux). Nasvícení je přitom na čtečkách řešeno pro oči šetrným způsobem.

Co tedy vybrat

Pokud chcete tedy univerzální přístroj pro hry a práci, pravděpodobně zvolíte tablet. Pokud ale rádi čtete a chcete přístroj především na čtení, rozhodně vyberte čtečku elektronických knih. Na trhu naleznete obrovskou nabídku tabletů již od přibližně 1600 Kč. U nejlevnějších přístrojů je nutné brát v úvahu, že jejich procesor a verze operačního systému si neporadí dobře s náročnými aplikacemi a jejich dotykový displej nemusí být vždy dokonale citlivý pro ovládání.

Z levnějších tabletů lze vyzdvihnout například tablet PocketBook SURFpad 2, který za cenu 2 500 Kč nabízí 7″ multidotykový IPS displej s rozlišením 1280×800, dvoujádrový procesor s frekvencí 1,5 GHz, interní flash paměť 8 GB, WiFi, microHDMI port pro připojení k televizi , miniUSB a také čtečku microSD karet. Z nejvýkonnějších tabletů, které nezpomalí žádná nejmodernější hra ani aplikace, můžeme zmínit tablet Toshiba Excite Pro, který pohání čtyřjádrový procesor  Tegra 4, má 10.1″ multidotykový displej s neuvěřitelně ostrým displejem s rozlišením 2560×1600 bodů, 2GB operační paměti, interní paměť 16GB, slot pro microSDHC kartu a velmi kvalitní reproduktory harman kardon, WiFi, Bluetooth, GPS, dvě kamery a mnoho dalšího. Jeho cena je 10 990 Kč. Pokud se rozhodnete pro tablet se systémem Windows, můžeme doporučit Toshiba Encore s displejem o úhlopříčce 7“ a kompletním kancelářským balíkem MS Office Home & Student 2013.

Co se čteček elektronických knih týká, jejich ceny se pohybují přibližně od 1500 Kč. Největší podporu nejrůznějších formátů knih poskytuje již zmíněný PocketBook. Z jeho nabídky je aktuálně nejzajímavější malinká čtečka do kabelky PocketBook Mini za 1 750 Kč a čtečka s dotykovým ovládáním a možností nasvícení displeje pro večerní čtení PocketBook Touch Lux  za 3 760 Kč.