Mezinárodní průzkum ukázal, že čeští studenti IT oborů by nejraději pracovali pro Google, Microsoft a IBM. Na seznamu však figurují i české firmy.

V únoru 2014 byl poprvé v historii zveřejněn český žebříček „Top 100 IDEAL Employers“ sestavený švédskou společností Universum. Celosvětový průzkum hodnotí firmy působící v České republice na základě preferencí studentů českých vysokých škol a univerzit. Společnosti jsou hodnoceny v pěti kategoriích podle oboru studia respondentů průzkumu – Business/Commerce, IT, Engineering, Natural Science a Law. U českých IT vysokoškoláků zvítězil pro rok 2014 Google, následovaný společnostmi Microsoft a IBM. V první desítce se objevil také Seznam.cz, ČEZ či Škoda Auto. (TZ)

Čeští studenti byli do celosvětového průzkumu zařazeni letos vůbec poprvé, a to prostřednictvím spolupráce společnosti Universum a mediální skupiny Studenta Media, která je od loňského roku strategickým partnerem pro český trh. Kompletní výsledky průzkumu za rok 2014 jsou k dispozici na adrese http://www.universumczech.com/vysledky-pruzkumu.

„Globální zaměstnavatelé si v dnešní době vybírají talentované zaměstnance napříč regiony a tento trend v rozhodování bude jednoznačně pokračovat. Relevantní data o studentech z České republiky našim klientům doposud chyběla,“ vysvětluje Jörgen Gullbrandson, ředitel společnosti Universum pro Evropu, Blízký Východ a Afriku důvod, proč se průzkum podle mezinárodních kritérií poprvé uskutečnil také v České republice.

„Díky spolupráci se společností Universum můžeme nyní mnohem přesněji porovnávat český a zahraniční pracovní trh a oblast personalistiky v segmentu studentů a absolventů vysokých škol,“ říká ke spolupráci Tomáš Rašner, ředitel Studenta Media. „Na rozdíl od dosavadních nárazových žebříčků sestavovaných podle různých kritérií a s různou mírou přesnosti nám dávají dlouholeté globální zkušenosti společnosti Universum záruku skutečně profesionálních výstupních údajů,“ doplňuje.

Top 100 IDEAL Employers 2014 v České republice

Kategorie IT

1.

Google

2.

Microsoft

3.

IBM

4.

Seznam.cz

5.

Oracle

6.

Dell

7.

Cisco Systems

8.

ESET software

9.

ČEZ

10.

Škoda Auto

11.

Samsung

12.

Alza.cz

13.

HP

14.

Avast Software

15.

T-Mobile

16.

Vodafone

17.

AVG Technologies CZ

18.

SAP

19.

Telefónica O2

20.

Siemens

O průzkumu

Průzkum společnosti Universum zjišťuje, jak jsou firmy vnímány svými potenciálními zaměstnanci, vysokoškolskými studenty. Z jejich odpovědí vzejdou každoročně oborové žebříčky nejlákavějších zaměstnavatelů pro mladé talenty. Výsledkem jsou kromě žebříčků nejpopulárnějších zaměstnavatelů také velmi detailní data o kariérních preferencích studentů v lokálním i globálním srovnání. Z průzkumů se mohou poučit jak samotné firmy, které zjistí, jak o nich jejich potenciální zaměstnanci přemýšlejí, tak studenti, kteří vidí situaci v lokálním i celosvětovém kontextu. Do průzkumu se zapojilo celkem 10 645 studentů z více než 60 univerzit a vysokých škol v ČR. Sběr dat k průzkumu Universum probíhal od listopadu 2013 do ledna 2014 prostřednictvím on-line dotazníku v úzké spolupráci s vysokými školami, univerzitami, studentskými uniemi a mediálními partnery po celé ČR. Více informací o průzkumu je k dispozici na adrese http://www.universumczech.com/o-pruzkumu.

Universum

Původem švédská společnost Universum se zabývá výzkumy a poradenstvím v oblasti Employer Branding již déle než 25 let a působí ve 30 zemích po celém světě. Každoročně se jejích průzkumů účastní více než 400 000 studentů z více než 1 700 škol z celého světa. Z výsledků průzkumů Universum těží ročně více než 1 200 firem. Průzkumy pomáhají zaměstnavatelům pochopit, přitáhnout a udržet nejlepší talenty z daných oborů.

Studenta Media

Mediální skupina Studenta Media je jedničkou na českém trhu v oblasti médií a marketingu cíleného na VŠ studenty. V rámci svých aktivit vydává nejčtenější časopis pro vysokoškoláky Studenta a jeho online verzi Studenta.cz. Dále spoluprovozuje portál Jízdomat.cz, jedničku v oblasti spolujízdy autem, a karierní portál UNIjobs.cz zaměřený na VŠ absolventy a mladé profesionály. V roce 2013 do portfolia produktů přibyl vůbec nejnavštěvovanější studentský portál Primát.cz, který se zaměřuje na sdílení informací a materiálů potřebných ke studiu. Eventová divize společnosti přiláká na své akce přes 30 000 studentů za rok. Mezi nejvýznamnější patří soutěž Kolej roku a doprovodné světelné show na VŠ kolejích nebo také Miss VŠE.