Uživatelé počítačů Mac jsou ohroženi malwarem, který se šíří nelegálními kopiemi aplikací

ESET, globální lídr v proaktivní digitální ochraně, varuje uživatele počítačů s operačním systémem Mac OS X před stahováním a instalováním software, pocházejícího z pochybných zdrojů. Experti z laboratoří ESET sledují malware, který krade z počítačů svých obětí přístupové údaje. V současné verzi je ukrytý v pirátských verzích některých populárních aplikací. (TZ)

Nejnovější malware pro Mac je trojan s názvem OSX/CoinThief, který do internetového prohlížeče instaluje doplněk, umožňující sledovat přihlašování uživatele k jeho bitcoinovým účtům a odesílat zjištěné přístupové údaje.

Postiženými aplikacemi jsou v současné době:

• BBEdit – textový editor pro OS X

• Pixelmator – a grafický program

• Angry Birds – nesmírně úspěšná počítačová hra

• Delicious Library – aplikace pro katalogizaci médií

„Hackeři, kteří stojí za tvorbou a rozšířením trojana OSX/CoinThief, se snaží vydělat na rostoucím zájmu veřejnosti o měnu Bitcoin. Trojan se dokáže nabourat do bitcoinových účtů obětí a umožní tak zločincům provádět na nich operace,“ vysvětluje security researcher Graham Cluley, který o této hrozbě píše na blogu We Live Security, provozovaný společností ESET. Přeložený článek najdete na našem blogu.

„Stahovat nelegální software znamená nejen okrádat vývojáře aplikací, ale také vystavovat se riziku nákazy počítače – se všemi dopady, včetně možných finančních ztrát. Platí to pro uživatele všech platforem, Mac nevyjímaje,“ upozorňuje Graham Cluley.

Statistiky společnosti ESET ukazují, že trojan OSX/CoinThief, který byl odhalen v laboratořích SecureMac a který se šíří prostřednictvím služeb Download.com a MacUpdate.com, aktuálně ohrožuje uživatele počítačů Mac především ve Spojených státech.

„Doporučujeme všem uživatelům platformy Mac, aby své počítače chránili pravidelně aktualizovaným antivirovým softwarem a aby se vyvarovali použití nelegálního softwaru. Aktuálně probíhající útok založený na malware CoinThief, který se zaměřuje na bitcoinové účty, je připomínkou, že kyberzločinci stále hledají nové příležitosti,“ varuje Graham Cluley.

O ESET software

Společnost ESET, která byla založena v roce 1992, je světovým poskytovatelem bezpečnostního softwaru pro firemní klientelu a domácnosti. Společnost vyvinula špičkové bezpečnostní řešení a stále si udržuje přední místo na trhu proaktivní detekce počítačových hrozeb.

Softwarové řešení ESET NOD32 Antivirus drží světový rekord v počtu ocenění v testu „VB100“, který provádí magazín Virus Bulletin, a od počátku testování v roce 1998 nebyl jediný výskyt volně šířeného počítačového červa nebo viru, který by v testu tento program nezachytil. Podle analytické společnosti Gartner je ESET šestým největším hráčem na globálním trhu korporátních řešení pro ochranu koncových zařízení.

Na řešení ESET NOD32 Antivirus, ESET Smart Security a ESET Cybersecurity for Mac spoléhají miliony uživatelů na celém světě a patří mezi nejvíce doporučovaná bezpečnostní řešení na světě.

Společnost ESET má celosvětovou centrálu v Bratislavě (Slovensko), regionální distribuční centra jsou v San Diegu (USA), Buenos Aires (Argentina), v Německu a v Singapuru. Výzkumná centra ESET pro analýzu malware se nacházejí v Bratislavě, San Diegu, Buenos Aires, Praze (Česká republika), Krakově (Polsko), Montrealu (Kanada) a v Moskvě (Rusko), přičemž společnost ESET disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 180 zemích světa.