Autorům mobilního malwaru jde o peníze

V roce 2013 se v mobilních zařízeních objevilo přes 143 000 nových škodlivých programů. To je téměř třikrát víc než v předchozím roce. Vyplývá to ze zprávy společnosti Kaspersky Lab o vývoji mobilního malwaru v roce 2013. 98,1 % těchto nebezpečných kódů přitom cílilo na zařízení s Androidem. (TZ)

Již dříve společnost Kaspersky Lab informovala, že počet škodlivých aplikací pro Android přesáhl 10 milionů. V loňském roce jich přibyly 4 miliony. Právě tyto aplikace šíří mobilní malware. Nejvyšší počet útoků zaznamenali uživatelé v Rusku (40 %), následovala je Indie (8 %), Vietnam (4 %), Ukrajina (4 %) a Velká Británie (3 %).

Kybernetičtí zločinci prahnou hlavně po penězích uživatelů. Bankovní trojské koně patří mezi nejnebezpečnější malware. A jejich obliba mezi útočníky stoupá – zatímco na začátku roku 2013 se vědělo jen o 64 bankovních trojských koních, na konci roku bylo ve sbírce analytiků Kaspersky Lab už 1 321 vzorků. Nejčastěji se útoky objevují v Rusku a také zemích SNS, ale analytici předpovídají, že se útoky rozšíří i do dalších zemí. Loni se objevil trojský kůň pro Android s názvem Perkel, který útočí na klienty řady evropských bank, nebo korejský malware Wroba.

Kybernetický zločin zapojuje stále sofistikovanější metody, jak se dostat k penězům uživatelů:

  • Takzvané „mlžení“ (anglicky „obfuscation“) je záměrné vytváření složitého kódu, který je těžké analyzovat. Útočníkům poskytuje více času na krádež peněz, než antivirus neutralizuje jejich program.

  • Dalšími metodami jsou infekce mobilního zařízení skrze zločinně upravenou legitimní stránku na webu, distribuce malwaru přes alternativní obchody s aplikacemi nebo bot (bot se sám šíří dál pomocí textových zpráv se škodlivým odkazem na kontakty z telefonního seznamu oběti).

  • Kybernetičtí zločinci rádi využívají zranitelností v Androidu. Jejich záplatování je přitom problematické, protože je výrobce často po určité době po koupi už nenabízí. Řešením pak bývá antivirové řešení.

Velké škody může malware v mobilech způsobit podnikovým klientům. Kaspersky Lab proto rozšiřuje funkce firemního mobilního řešení Kaspersky Security for Mobile ‒ nyní bude podporovat i současné a budoucí verze mobilního operačního systému Windows. Znamená to, že všichni podnikoví uživatelé telefonů s Windows Phone® 8 budou ochráněni Kaspersky Lab. Zároveň ochrání podnikových zařízení splňující kritéria Samsung SAFE™.

Oblíbenost ultramobilních zařízení, včetně tabletů, hybridních a zavíracích zařízení, vzroste podle předpovědi Gartnera o 54 %.1 Windows je po Androidu a iOS třetí nejpoužívanější platformou. Samsung SAFE (Samsung for Enterprise) je označením pro vybrané chytré telefony a tablety Samsung, které umožňují splnit požadavky na správu IT. Tato zařízení podporují Microsoft Exchange ActiveSync, propojitelnost pomocí VPN, funkce šifrování v samotném zařízení a MDM.

Podrobnou analýzu Kaspersky Lab o mobilním malwaru v roce 2013 naleznete zde.

1 Tisková zpráva Gartner: „Gartner Says Worldwide Traditional PC, Tablet, Ultramobile and Mobile Phone Shipments On Pace to Grow 7.6 Percent in 2014“ ze 7. ledna 2014 (http://www.gartner.com/newsroom/id/2645115?nicam=prsm13)

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již více než 16 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení zákazníkům, malým a středním firmám i velkým podnikům. Aktuálně společnost registrovaná ve Velké Británii působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.cz.

*Společnost zařadil na čtvrté místo žebříček „IDC Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2012“. Žebříček vyšel ve zprávě „IDC Worldwide IT Security Products 2013-2017 Forecast and 2012 Vendor Shares – August 2013“ a řadil poskytovatele software podle zisku z prodeje koncových bezpečnostních řešení v roce 2012.