Třetina organizací v západní Evropě přikládá cloudu vysokou prioritu při rozhodování o investicích

Praha/Vídeň, 17. března 2014 – Z aktuální studie výzkumné, analytické a poradenské společnosti IDC mezi organizacemi v západní Evropě vyplývá, že cloudu je přisuzována stále větší důležitost. Třetina respondentů uvedla, že cloudu přiřazují při rozhodování o investicích pro následujících 12 měsíců vysokou prioritu, pro 18 % dotázaných je cloud nezbytnou záležitostí. (TZ)

Společnosti, které cloud využívají, již pociťují určitou úsporu nákladů. 41 % respondentů uvedlo, že zaznamenali snížení nákladů od 10 do 29 %, v následujících pěti letech přitom takovou úsporu očekává více než polovina uživatelů cloudu.

„Vzhledem k tomu, že více jak 60 % technologických řešení je financováno z jiných než rozpočtů CIO, je poměrně složité měřit efektivitu investic do IT. Navíc je stále vyvíjen velký tlak na rozpočty IT oddělení,“ říká Jan Široký, regionální ředitel společnosti IDC pro střední a východní Evropu. „Nyní však lze například díky nabídce cloudu získat aplikaci, která řeší konkrétní problém, takže je celá nákladová linie mnohem jasnější. Trendem je proto přechod od investic do IT k položkám, které směřují do běžných provozních nákladů.“

Cloud je společně s big data, mobilitou a sociálními sítěmi jedním z klíčových stavebních prvků třetí platformy. Společnosti, které tyto pilíře dokážou aplikovat ve svém podnikání, snáze zvládnou upravit své obchodní modely a získat tím výhodu oproti konkurenci. Firmy, které se brání využití inovativních technologií, si naopak dlouhodobě nebudou schopny udržet konkurenční výhodu. A to bez ohledu na to, v jakém oboru působí.

O vlivu třetí platformy nejen na pozici CIO, ale na celé IT odvětví, budou diskutovat přední CIO z celého regionu na CIO Summitu pořádaném společností IDC, který se uskuteční 10. – 11. dubna 2014.

Více informací a registrace na akci IDC CIO Summit 2014 jsou dostupné na adrese http://idcciosummit.com/vienna.

O společnosti IDC

IDC je přední mezinárodní analytická a poradenská společnost specializovaná na trhy informačních a komunikačních technologií. Již více než 48 let pomáhá IT odborníkům, manažerům a investorům kvalifikovaně rozhodovat o investicích do IT a vytvářet úspěšné obchodní strategie. Zaměstnává přes 1000 analytiků ve více než 110 zemích světa. IDC je součástí mezinárodní skupiny IDG, která se zabývá publikační činností, výzkumem trhu a organizováním odborných konferencí v oblasti informačních technologií. Další informace naleznete na www.idc.com.