inovativní přenosný zdravotnický prostředek z Stanford Indie Biodesign, pomáhá zdravotnickým pracovníkům bojovat s MERS a dalšími smrtícími infekcemi.

5. května 2014 – Smrtící virus MERS se vymyká kontrole s více než 111 ohlášenými mrtvými a šířením do dalších zemí, nejnovější případ nákazy se vyskytl v USA. Nejvíce postiženi jsou ti, kteří se starají o jiné – zdravotnický personál, především lékaři. Zatímco úřady se snaží, aby zastavily šíření infekce, euro-asijský start-up Observe Design spouští nový nástroj v boji proti MERS u příležitosti Světového dne hygieny rukou (5. května) – iniciativy Světové zdravotnické organizace. (TZ)

J. Eric Dietz, ředitel Institutu Purdue Homeland Security založeného v USA uvedl, že nejjednodušší věc pro lidi, kteří se obávají MERS, je  rutinní opatření, jako je pravidelné mytí rukou anti-bakteriálními prostředky nebo chlorem. HansureTM je inovativní přenosné zařízení, které lze snadno nosit na každém oblečení. Tím poskytuje v jakoukoli dobu přístup k dezinfekci rukou prostřednictvím jednoduchého ovládání jednou rukou. Prémiová elektronická verze tohoto zařízení je schopná sledovat, jak často si dezinfikujete ruce a automaticky Vás upozorní v daných časových intervalech nebo po kontaktu s jinou osobou prostřednictvím inteligentní snímací technologie. Ačkoli bylo HansureTM původně určeno pouze pro zdravotnické pracovníky, je vhodné také pro cestovatele, lidi manipulující s potravinami, obyvatele oblastí s rizikem nakažlivých infekcí a další.  Také Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučují častější mytí rukou, které je nejúčinnějším opatřením proti přenosným infekcím cestovatelů.

Je výsledkem více než 15 měsíců práce v terénu s odborníky ve zdravotnictví, rozsáhlým výzkumem v rámci Stanford Indie BioDesign, počátečním financováním od Johnson and Johnson a základním financováním usnadněným díky Czech ICT Alliance. Produkt zajišťuje, že bude využita každá příležitost pro hygienu rukou, což ve zdravotnických zařízeních nebylo vždy možné dodržovat. Je to také skvělý nástroj pro okamžitou reakci pro cestovatele nebo lidi, kteří žijí v oblastech s výskytem MERS nebo jakékoliv jiné nakažlivé infekce. Přenosný přístroj je vybaven dezinfekčním prostředkem ve formě jednorázových náplní, tím zajišťuje přístup k ručnímu dezinfekčnímu prostředku v jakoukoli dobu.

“S HansureTM, chceme bojovat proti MERS a dalším nakažlivým chorobám v nejhůře postižených oblastech tím, že poskytneme stovky bezplatných produktů pro profesionální zdravotníky, kteří se zaregistrují na našich webových stránkách www.hansure.co. Tento produkt bude komerčně k dispozici také ostatním zájemcům velmi brzy, “tvrdí Aanan Khurma, generální ředitel Observe Design – inovativní start-upové firmy.