Kaspersky Lab uvádí model Light Agent zabezpečení virtualizace

Společnost Kaspersky Lab uvádí na trh unikátní řešení pro virtualizaci – Kaspersky Security for Virtualization – Light Agent nabízející vysokou ochranu pro platformy VMware, Citrix a Microsoft. Kaspersky Security for Virtualization – Light Agent je k dispozici i pro zákazníky v Česku. (TZ)

Light Agent je prvním řešením Kaspersky Lab speciálně optimalizovaným přímo pro uživatele Citrix XenServer a Microsoft Hyper-V. Zákazníkům VMware nabízí možnost výběru mezi „light-agent“ a „agentless“ochranou.

„Light agent“ řešení Kaspersky Lab nabízí co do výkonu a úrovně ochrany to nejlepší z obou světů – z „agent-based“ a „agentless“ modelů zabezpečení vizualizovaného prostředí. Mnoho firem dnes totiž musí při virtualizaci volit mezi tím, zda něco obětují na straně výkonu či zabezpečení.

„Agentless“ model zabezpečení nabízí výhody díky tomu, že každou bezpečnostní operaci provádí mimo virtuální stroj na speciálně určeném virtuálním zařízení. To ale omezuje možnosti softwaru provádět správu a vyspělé bezpečnostní operace na virtualizovaných koncových bodech. Na druhé straně „agent-based“ zabezpečení (instalace běžného bezpečnostního řešení na každém virtualizovaném přístroji) zbytečně zatěžuje výpočetní zdroje – tedy popírá samotný smysl virtualizace – a může podstatně snížit poměr mezi konsolidací a celkovou návratností projektu virtualizace ve firmě. Vzniká také problém časového prodlení mezi vznikem virtuálního stroje a stáhnutím nejnovější bezpečnostní aktualizace na každé virtuální zařízení. Do té doby jsou tak tato zařízení zranitelná.

S modelem „light agent“ od Kaspersky Lab jsou téměř všechny bezpečnostní procesy náročné na zdroje prováděny na speciálně určeném virtuálním zařízení na úrovni hypervisoru. Směrováním virtualizovaného síťového provozu a souborů skrze toto aktualizované zařízení jsou virtuální stroje plně chráněné nejnovějšími bezpečnostními aktualizacemi. Odpadá tak potřeba opakovaně nahrávat kopie anti-malwarových databází prostřednictvím sítě do každého zařízení zvlášť.

Chytré skenování Kaspersky Lab zajišťuje, že stejné soubory neprocházejí totožnou kontrolou opakovaně, což uvolňuje další systémové zdroje. Obsahuje také všechny bezpečnostní funkce „agentless“ řešení Kaspersky Lab, včetně heuristické analýzy souborů či přístupu do cloudové databáze Kaspersky Security Network.

Kaspersky Security for Virtualization – Light Agent nabízí na každém virtuálním zařízení i možnost malého softwarového agenta, který poskytuje všechny prvky bezpečnostních řešení Kaspersky Lab k ochraně virtuální sítě bez nutnosti restartování.

Kaspersky Lab bude nadále nabízet také Kaspersky Security for Virtualization – Agentless, v současnosti dostupný jen pro prostředí VMware, jako účinné řešení pro datová centra či serverová prostředí bez přístupu k internetu a pro situace, kdy jsou nejdůležitější trvale vysoké podíly konsolidace a automatické ochrany každého nového virtuálního stroje.

S využitím centralizované konzole Kaspersky Security Center určené k administraci jsou oba modely (jak „agentless“ tak „light-agent“) spravovány pomocí stejné obrazovky jako bezpečnostní řešení Kaspersky Lab pro fyzické stroje. To IT správcům a manažerům poskytuje při každodenních úkolech celistvý pohled na fyzickou i virtuální síť bez nutnosti přepínat mezi různými rozhraními.

Kaspersky Lab nabízí unifikovanou licenci svých bezpečnostních produktů pro virtualizaci tak, aby zákazníci se zakoupenou licencí Kaspersky Security for Virtualization měli přístup k oběma produktům, jak ke Kaspersky Security for Virtualization – Agentless tak i ke Kaspersky Security for Virtualization – Light Agent. Flexibilní nabídka firmám umožňuje zakoupit licenci jak pro každý virtuální stroj (pokud ví přesné množství potřebných virtuálních serverů a desktopů), tak pro každé jádro, tedy podle množství CPU na virtualizovaném hardwaru zákazníka. To klientům umožní získat manévrovací prostor k expanzi sítě dle potřeby.

Více informací o bezpečnostních řešeních Kaspersky Lab pro virtualizaci naleznete na těchto stránkách a na blogu společnosti.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již více než 16 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení zákazníkům, malým a středním firmám i velkým podnikům. Aktuálně společnost registrovaná ve Velké Británii působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.cz.

*Společnost zařadil na čtvrté místo žebříček „IDC Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2012“. Žebříček vyšel ve zprávě „IDC Worldwide IT Security Products 2013-2017 Forecast and 2012 Vendor Shares – August 2013“ a řadil poskytovatele software podle zisku z prodeje koncových bezpečnostních řešení v roce 2012.