Průzkum GFI Software: 75 % českých firem má problémy se ztrátou dat v důsledku nesprávného zálohování

PRAHA – 26. května 2014 – Společnost GFI Software, přední poskytovatel infrastruktury pro malé a středně velké podniky (SMB), oznámila, že podle jejího lokálního průzkumu provedeného v březnu mezi prodejními partnery společnosti GFI Česká republika a Slovensko má až 75 % českých podniků problémy vyplývající za ztráty dat v důsledku nesprávného zálohování. Ztráty důležitých podnikových dokumentů včetně finančních záznamů, elektronické pošty a důvěrných informací mohou negativně ovlivnit vztahy se zákazníky, obchodní operace a reputaci společnosti. (TZ)

Často se setkává se ztrátou dat 8 % SMB českých podniků, jenom občas 67 % a vůbec se s tímto problémem nesetkalo 25 % firem. Nejvyužívanějšími úložišti zůstávají síťové disky, kam zálohuje svá data 90 % firem. Následují lokální média jako CD, DVD média či USB paměti, kam zálohuje 49 % podniků, a pak pásková média využívaná 39 % firem. Stále více roste podíl českých společností, které využívají služby zálohování v cloudu, tedy online zálohování – těch je již nyní 12 %, což je však v porovnání se západní Evropou či USA, kde využívá online zálohování třetina SMB firem, stále málo.

„Stále více firem přichází na to, že online zálohování přináší vysoký uživatelský komfort, rychlost při zálohování i obnově dat, a 100% spolehlivost,“ řekl Martin Říha, ředitel pro strategii v GFI Česká republika a Slovensko. „A navíc, na rozdíl od nejpoužívanější metody zálohování dat na síťové disky, umožňuje online zálohování chránit podniková data před nejnovějším typem zákeřných virů typu Cryptolocker, které dokáží zašifrovat obsah pevných disků (včetně síťových) a odšifrovat je až po zaplacení výkupného.“

Nejčastějším důvodem pro obnovu dat ze zálohy je obnova ztraceného nebo omylem smazaného souboru, se kterými se setkalo 85 % podniků. Dalšími důvody jsou obnova omylem smazaných e-mailů (42 %), obnova poslední zálohy (21 %), obnova databáze (17 %) a až na pátém místě je s 12 % kompletní obnova dat po katastrofě.

“Nejčastějším důvodem obnovy není katastrofické zničení systému, jak si mnozí myslí, ale obnovení konkrétního, omylem smazaného soboru ze zálohy. Obnova dat tedy neprobíhá je jednou za čas, ale poměrně pravidelně. Proto je výhodné mít řešení jako  GFI MAX Managed Online Backup, které umožňuje zálohovat přírůstkově každý den a provádět rychlou a snadnou obnovu potřebných dat,“ dodává M. Říha.

Více informací naleznete na http://www.gfi.cz/it-managed-services-software/managed-online-backup/

O GFI Česká republika a Slovensko

GFI je na českém a slovenském trhu zastoupena pobočkou GFI Česká republika a Slovensko se sídlem v Hradci Králové, jež dodává produkty a řešení GFI prostřednictvím rozsáhlé sítě svých autorizovaných prodejců. Vedle nabídky on-premise řešení koncovým zákazníkům dodává také infrastrukturu poskytovatelům řízených služeb umožňující zvýšit jejich obrat a koncovým zákazníkům využívat výhod cloudových řešení. GFI Česká republika a Slovensko poskytuje také servisní služby a služby technické podpory. Více informací o společnosti naleznete na http://www.gfi.cz.

O GFI

GFI Software je předním softwarovým vývojářem. Malým a středním podnikům nabízí jednotný zdroj řešení pro oblast webové a emailové bezpečnosti, archivace, zálohování a faxování, síťového a bezpečnostního softwaru i hostovaných technologií. Produkty GFI jsou dostupné formou softwaru, v rámci cloud architektury (model SaaS) nebo jako hybridní řešení nabízející to nejlepší z obou těchto modelů. Díky technologiím s řadou ocenění, vstřícné cenové politice a silnému zaměření na požadavky SMB sektoru uspokojuje GFI potřeby produktivity a kontinuity vyžadované podniky po celém světě. Společnost má pobočky v USA, Velké Británii (Londýn a Dundee), Rakousku, České republice, Austrálii, Filipínách, na Maltě a dalších částech světa, které se starají o stovky tisíc instalací. Obchodní model společnosti GFI je postaven na nepřímém prodeji přes partnerský kanál čítající celosvětově tisíce partnerů. Společnost je také Microsoft Gold Certified Partnerem. Více informací o společnosti naleznete na http://www.gfi.com.