Útoky bankovního malware pokračují. Jejich podoba se nemění, ale obětí přesto stále přibývá.

Globální analytická síť Threat Sense společnosti ESET, která sbírá údaje o počítačových hrozbách, zachycených počítačovou ochranou, zaznamenala v červnu v České republice další vlny útoků, šířících trojského koně typu downloader. Trojan, popsaný v laboratořích společnosti ESET jako Win32/TrojanDownloader.Elenoocka, představoval 29. června neuvěřitelných 40 procent ze všech hrozeb, zachycených v Česku. Jeho úkolem je stahovat do napadeného počítače další malware. Elenoocka se šíří v příloze spamových zpráv, které obsahují falešné upozornění banky na údajný dluh. Příloha, maskovaná jako .zip archiv, obsahuje spustitelný .exe soubor. (TZ)

Výskyt hrozby Win32/TrojanDownloader.Elenoocka v Evropě
v posledním červnovém týdnu.
Barvy ilustrují podíl hrozby na veškerém zachyceném malware v dané zemi. V ČR to bylo 15 procent, v Německu sedm a v „zelených“ státech pod jedno procento. Šedivá barva odpovídá nulovému výskytu.

Spamové kampaně šířící tohoto trojana začaly již v dubnu 2014. Internetoví podvodníci sice nejsou příliš vynalézaví a tyto kampaně mají stále stejnou podobu, ale obětí přesto přibývá. Objevily se první případy, kdy trojan Elenoocka úspěšně nainstaloval do počítače malware, který dokáže krást hesla, předstírat prostředí internetového bankovnictví a přimět uživatele, aby si na mobil nainstaloval údajnou bezpečnostní aplikaci. Výsledkem je příkaz k převodu – typicky jde o částku těsně pod hranicí 200 tisíc korun – který za uživatele zadal a zaslaným kódem potvrdil operátor, najatý zločineckým gangem kdesi na Východě.

Nejfrekventovanější červnovou hrozbou byl v Česku trojan HTML/Fraud. Tento trojan zobrazuje uživateli napadeného počítače výzvu k účasti v průzkumu, a to s cílem získat osobní údaje a odeslat je na ovládající server. Podobně jako Elenoocka je to hrozba, která je specifická pro Českou republiku. (Pokračování na další stránce.)

 

Globálním statistikám počítačových hrozeb kraluje po měsíční přestávce opět červ Win32/Bundpil. Šíří se prostřednictvím přenosných médií a snaží se stahovat ze zadaných adres další malware. Může také v napadeném počítači smazat některé typy souborů. JS/Kryptik.I, který je v globálním žebříčku na druhém místě, je generický název pro rodinu šifrovaných skriptů, vložených do HTML stránek. Tyto skripty typicky přesměrovávají prohlížeč na stránky, obsahující škodlivý kód, nebo umožňují zneužití děr v zabezpečení prohlížeče.

Hrozby v červnu 2014 – svět

Hrozby v červnu 2014 – Česká republika

O ESET software

Společnost ESET, která byla založena v roce 1992, je světovým poskytovatelem bezpečnostního softwaru pro firemní klientelu a domácnosti. Společnost vyvinula špičkové bezpečnostní řešení a stále si udržuje přední místo na trhu proaktivní detekce počítačových hrozeb.

Softwarové řešení ESET NOD32 Antivirus drží světový rekord v počtu ocenění v testu „VB100“, který provádí magazín Virus Bulletin, a od počátku testování v roce 1998 nebyl jediný výskyt volně šířeného počítačového červa nebo viru, který by v testu tento program nezachytil. Podle analytické společnosti Gartner je ESET šestým největším hráčem na globálním trhu korporátních řešení pro ochranu koncových zařízení.

Na řešení ESET NOD32 Antivirus, ESET Smart Security a ESET Cybersecurity pro Mac spoléhají miliony uživatelů na celém světě a patří mezi nejvíce doporučovaná bezpečnostní řešení na světě.

Společnost ESET má celosvětovou centrálu v Bratislavě (Slovensko), regionální distribuční centra jsou v San Diegu (USA), Buenos Aires (Argentina), v Německu a v Singapuru. Výzkumná centra ESET pro analýzu malware se nacházejí v Bratislavě, San Diegu, Buenos Aires, Praze (Česká republika), Krakově (Polsko), Montrealu (Kanada) a v Moskvě (Rusko), přičemž společnost ESET disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 180 zemích světa.