České Radiokomunikace rozšiřují nabídku digitálního rozhlasu

Praha, 29. srpna 2014 – České Radiokomunikace přidávají od 1. září 2014 do pilotního digitálního rozhlasového vysílání další stanice.  Jedná se o Rádio Blaník a rádio City 93,7 FM mediální skupiny Media Bohemia. (TZ)

Celkově tak bude v pražském multiplexu DAB+, který pokrývá většinu Prahy, zařazeno již 18 rozhlasových kanálů.

„Jsme rádi, že se nám daří pilotní projekt digitálního rozhlasového vysílání rozšiřovat o nové stanice. Můžeme tak lépe ověřit technické parametry digitálního rozhlasu a zpřesnit informace potřebné pro plánování řádného vysílání. Zároveň posluchačům s digitálními rozhlasovými přijímači ve spolupráci s Media Bohemia přinášíme širší programovou nabídku,“ říká Marcel Procházka, ředitel pro regulaci a strategii Českých Radiokomunikací.

„Vstupem našich rádií Blaník a City 93,7 FM do testovacího digitálního vysílání si chceme vyzkoušet technické parametry standardu DAB+. Budoucnost rádia je především v obsahu vysílání. Media Bohemia se proto soustředí především na rozvíjení svých programových formátů a kvalitu obsahu vysílání. Jaký nosič šíření se v budoucnu ukáže jako nejlepší, je otázka. DAB+ vnímáme jako jednu z možných cest,“ komentuje pilotní vysílání Daniel Sedláček, předseda představenstva Media Bohemia, a.s.

Vysílač na pražském Strahově vysílá ve standardu DAB+ (Digital Audio Broadcasting) na kanálu 10D ve  III. pásmu, které je pro šíření digitálního rozhlasu optimální. Při zahájení pilotního vysílání 25. března letošního roku obsahoval multiplex 4 kanály, od té doby se počet navýšil o dalších 14 stanic. Příjem vysílání je možný na rozhlasových přijímačích podporujících standard DAB+. Vysílač pokrývá více jak 800 tisíc obyvatel v Praze.

České Radiokomunikace a.s. (ČRa) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. ČRa disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.