AUTO DESIGN PRAGUE odhalila největší mladé talenty automobilového designu

Již počtvrté se 18. září sjeli přední světoví designéři do Prahy na konferenci AUTO DESIGN PRAGUE 2014, kterou pořádá časopis AUTO DESIGN & STYLING. Akce si klade za cíl představovat automobilový design a nejnovější trendy prostřednictvím předních osobností oboru. V minulých letech před publikum v Národní technické knihovně předstoupili například Fabio Filippini, šéfdesignér Pininfarina, Peter Stevens z Royal College of Art nebo nebo Tony Hatter z Porsche. (TZ)

– Ve čtvrtek 18. září proběhl v Národní technické knihovně 4. ročník mezinárodní konference AUTO DESIGN  PRAGUE (ADP)

– Akce představila nejnovější trendy v designu automobilů prostřednictvím předních osobností z oboru

– Hlavními hvězdami letošního ročníku byli vedoucí představitelé designu značek Volvo, Qoros, Jaguar, Ferrari, Škoda a Citroen/DS

– Akce vyvrcholila předáním ceny AUTO DESIGN PRAGUE: Talent of the Year – cena pro nejlepšího absolventa oboru „automobilový design“

– Cenu udělovala porota složená z přednášejících ADP pod patronací Jozefa Kabaně, šéfdesignéra Škoda Auto

Letos mezi největší hvězdy patřil například Thomas Ingenlath, senior vice president pro design Volvo Cars, který ve své řeči přiblížil skandinávský design a také nové tvarosloví Volvo včetně novinky Volvo XC90, která bude mít světovou premiéru za pár dní na autosalonu v Paříži. Dalším z přednášejících, jenž si podmanili publikum byl Julian Thomson, ředitel advanced designu Jaguar. Při jeho přednášce „10 pravidel automobilového designu“ se s jemu vlastním nadhledem zamyslel nad klíčovými tématy oboru. Precizní a velmi zasvěcenou prezentaci si připravil Johann Lemercier, který přiblížil svou práci na jednom z nejúžasnějších vozů současnosti: hybridním supersportu Ferrari LaFerrari. Mezi další netrpělivě očekávaná vystoupení patřila prezentace Gerta Hildebranda, bývalého šéfdesignéra Mini, který dnes dává tvář nové čínsko-izraelské značce Qoros, jenž míří mezi etablované evropské automobilky. Zkušený designér a velký showman nastínil tvorbu nového tvarosloví značky, jenž začíná na čistém listu papíru a přidal několik osobních postřehů ze svého bohatého profesního života.  Za značku Citroen – DS vystoupil Ivo Groen, jenž vedle nového konceptu pro pařížský autosalon DS Divine poodhalil i zajímavosti z testovaní designu na prototypech a modelech.

Vedle prezentací o designu přišly na řadu i technologicky zaměřené přednášky, jako byla například prezentace Todda C. Morgana, vice presidenta Varroc lighting systems, jenž designérům vysvětli možnosti laserových a OLED světlometů, které svou kompaktní stavbou budou výrazně ovlivňovat automobilový design. Tématem designérských nástrojů se zabýval Michal Jelínek a historický pohled nabídl Jiří Hulák z Národního technického muzea.

Konference byla letos poprvé doplěna o výběrovou výstavu nejlepších absolventských prací studentů oboru „automotive design“. Z třech desítek vybraných projektů, které byly vystaveny v galerii Národní technické knihovny vybrala porota složená z přednášejících nejlepší projekt. Vyvrcholením konference se tak stalo předání ceny AUTO DESIGN PRAGUE: TALENT OF THE YEAR. Patronát nad výstavou převzal Jozef Kabaň, šéfdesignér Škoda Auto a vítěznou trofej si z jeho rukou převzal Henri von Freyberg, absolvent univerzity v Pforzheimu. Vedle ocenění získal mladý německý designér od Jozefa Kabaně i exkluzivní nabídku stáže v design studiu Škoda Auto.

„Velmi nás potěšil letošní velký zájem o konferenci i výstavu. Mezi návštěvníky jsme měli možnost přivítat hosty z USA, Jížní Koreje, Kanady, Běloruska, ale i Egypta a dalších zemí. Rádi bychom, aby AUTO DESIGN PRAGUE měli ve svých kalendářích jak lidé z designérských studií, tak studenti. Díky této akci mají unikátní možnost nejen shlédnout zajímavá vystoupení předních designérů, ale i příležitost navázat nové kontakty v přátelské a neformální atmosféře, která rámuje celou akci,“ popisuje Radek Laube, šéfredaktor pořádajícího časopisu AUTO DESIGN & STYLING.

Další podrobnosti můžete najít na webu www.auto-design-prague.cz

Auto Design & Styling magazine | studie_trendy_osobnosti

Časopis Auto Design & Styling je vizuálně pojatým prémiovým časopisem, který už osmým rokem nabízí svým čtenářům neotřelý pohled na automobilový design. Vášeň pro krásné tvary je hlavním pojítkem textů tohoto originálního českého časopisu. Na jeho stránkách lze odhalit často překvapivá spojení napříč celým odvětvím designu nebo vypátrat zdroje inspirace úspěšných designérů. Od čtvrté sezóny časopis vychází s česko-anglickými texty. V každém čísle na čtenáře čekají exkluzivní rozhovory s předními designéry, nejvýraznější automobilové novinky, reportáže ze zajímavých akcí, portréty legendárních tvůrců a mnoho dalších inspirativních článků.

www.auto-design.cz