Čeští inovátoři na seznamu New Europe 100

Praha, 2. října 2014 – Res Publica spolu se společností Google a Visegrádským fondem ve spolupráci s Financial Times a dalšími partnery dnes vyhlásila sto nejlepších inovátorů v regionu střední a východní Evropy. Mezi vybranými je i 14 zástupců z České republiky. (TZ)

Seznam inovátorů New Europe 100 byl vytvořen jako součást kampaně, jejímž cílem je podpora inovací ve střední a východní Evropě a zvýšení povědomí o těch, jež jsou hybnou silou pozitivních změn. Kandidáti na seznam New Europe 100 mohli být lidé a týmy, které využívají nové technologie ve svém oboru a jejich aktivity mají pozitivní vliv na hospodářství, vědu, kulturu nebo místní komunity.

Mezi stovkou významných inovátorů je většina z Polska, a to celkem 28, druhou příčku obsadilo Slovensko s 16 inovátory a třetí je Česká republika se 14 účastníky. Dále je zastoupeno Maďarsko (8), Bulharsko (6), Lotyšsko (5), Estonsko (5), Ukrajina (5), Litva (4), Rumunsko (3), Bělorusko (2), Azerbajdžán (1) a Chorvatsko (1). Průměrný věk vybraných inovátorů regionu je 34 let. Mezi nejmladšími zástupci jsou i dva Češi, a to Jan Řežáb z SocialBakers a Marek Novák, vývojář, který sestrojil malého domácího lékaře.

Iniciativa je rozdělena do několika oblastí: obchod (38% nominovaných inovátorů), společnost nebo politika (30%), média a kultura (17%) a věda (15%). Všichni jednotlivci a týmy mají prokazatelné vědomosti nebo ambice v příslušné oblasti, které mohou měnit “status quo”, průlomové myšlenky a nápady a jejich činy dosáhly nebo mají velký potenciál dosáhnout globálního měřítka, nebo výrazně mění místní poměry.

“Pracovali jsme na seznamu téměř rok. Zajímali jsme se o inovátory z různých oborů, kteří již dnes formují zítřek. Díky nim jsme zjistili, že i přes mnohé stereotypy má náš region mnoho co nabídnout a je populární. Dá se dokonce říci, že kultura start-up firem se formovala posledních 25 let, tedy v době, kdy střední Evropa začínala od nuly a dodnes je na vzestupu,” říká Wojciech Przybylski, šéfredaktor Res Publica Nowa a organizátor iniciativy New Europe 100.

Čeští inovátoři v projektu New Europe 100:

  1. Osamu Okamura, Programový ředitel reSITE Intn’l Festival and Conference

  2. Jan Farský, starosta Semil, poslanec Parlamentu ČR

  3. Jaroslav Křivánek, profesor informatiky, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze

  4. Jiří Mádl, herec, režisér, scénárista a majitel Hugo Bike Company

  5. Lenka Říhová, Iva Jelínková, učitelky speciální pedagogiky, lektorky a konzultantky pro iPady ve výuce, vedoucí iSEN komunity, APD trenérky

  6. Mikuláš Kroupa, ředitel a zakladatel asociace Post bellum

  7. Nina Numankadić, filmová kurátorka a ředitelka www.DAfilms.com

  8. Marek Novák, vývojář hardwaru a softwaru biomedicínského inženýrství TSE s.r.o.

  9. Karel Janeček, matematik, bojovník proti korupci a mecenáš

  10. Vladimír Kořen, starosta Říčan

  11. Jan Řežáb, ředitel a zakladatel Socialbakers

  12. Pavel Baudiš, Eduard Kučera, zakladatelé společnosti avast!

  13. Federico Díaz, vedoucí ateliéru supermédií, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

  14. Petr Pánek, zakladatel modernidejiny.cz

“Pětadvacet let po pádu komunismu region do značné míry dosáhl vysoké úrovně svobody a ekonomického rozvoje, a poskytl tím živnou půdu pro posílení kreativity a inovací. Podíváme-li se na podnikatele ve střední a východní Evropě, pracující v různých průmyslových odvětvích, ihned poznáme talent, který v regionu je. Projekt New Europe 100 se snaží zachytit ten správný okamžik a potenciál rozvoje tohoto inovačního prostředí tak, že představí a ukáže ty, jejichž práce může být hybnou silou pro region po příštích 25 let”, říká Agata Wacławik-Wejman, Public Policy & Government Relations Senior Counsel, Google.

Mezi nejúspěšnějšími českými inovátory se na sezamu New Europe 100 umístil Marek Novák, který ještě před maturitou sestrojil přístroj, jemuž říká malý domácí lékař a slouží napříkad ke změření EKG nebo okysličení krve v domácím prostředí. Dále je to herec Jiří Mádl, který kromě hraní a režírování spoluzaložil firmu HugoBike, vyrábějící elektrické koloběžky, nebo Mikuláš Kroupa, zakladatel asociace Post bellum dokumentující vzpomínky pamětníků na stránce www.pametnaroda.cz. Mezi zahraničními účastníky je například 17 letá Polka Joanna Jurek, která příšla na jedinečný způsob, jak dodat léky přímo do rakovinných buněk slinivky břišní, Slovák Štefan Kein, který sestrojil aeromobil, unikátní kombinaci auta a letadla nebo Ionut Budisteanu z Rumunska, jenž vyvinul samořídící auto.

Úplný seznam 100 inovátorů v regionu střední a východní Evropy lze nalézt na www.ne100.org, a také byl vyhlášen na Evropském fóru pro nové nápady (EFNI) v polských Sopotech.

Kandidáti byli nominováni organizátory projektu a skupinou partnerů, která mimo jiné zahrnovala výzkumná centra, orgány veřejné správy, neziskové organizace a odborníky ze zemí střední a východní Evropy. Letošní nominace byly veřejné. Hlasovat bylo možné na webu projektu New Europe 100 www.ne100.org nebo Twitteru https://twitter.com/NewEurope100, hashtag # NE100.

***

O společnosti Google Inc.

Společnost Google, jakožto globální technologický lídr, se snaží neustále vylepšovat způsob propojování lidí a informací. Inovace Googlu v oblasti vyhledávání a reklamy umožnily společnosti získat vedoucí pozici na internetu a vytvořit jednu z nejznámějších světových značek.

Google Česká republika

Česká pobočka Googlu byla založena v říjnu 2006, nyní dosáhla s partnerem Centrum Holdings 51% podílu na trhu vyhledávání (Toplist, 2. týden 2011). Google od otevření pobočky uvedl na český trh zhruba stovku lokalizovaných služeb pro české uživatele, a to včetně produktů jako Mapy Google, online kancelář Dokumenty Google, Kalendář Google, Překladač Google, video portál YouTube, prohlížeč Google Chrome nebo operační systém Android. Malé, střední i velké firmy v Čechách mají možnost využít online reklamu v rámci vyhledávání a obsahové sítě (Google AdWords) nebo monetizovat svůj vlastní obsah v rámci služby Google AdSense. Využít též mohou analytické nástroje pro plánování a měření kampaní: Google Analytics, Google Trends, Statistiky vyhledávání Google, Ad Planner, případně nástroj pro tvorbu grafických kampaní (Display Ad Builder). V roce 2011 byl uveden projekt Google+, který portfolio Google služeb sjednocuje a propojuje. Společnost Google Česká republika uzavřela desítky lokálních partnerství s klíčovými hráči na trhu v různých oblastech (média, korporátní sektor, enterprise, neziskový sektor atd.). V obchodní oblasti (prodej reklamy ve vyhledávání i v obsahové síti) Google úzce spolupracuje s celou řadou mediálních i internetových agentur v České republice, primárně však s držiteli certifikace Google Certified Company. Více informací na www.googleblog.cz nebo media centru pro české novináře http://sites.pressatgoogle.com/cz.

Technická podpora pro české uživatele

Pro více informací o produktech Google mohou čeští uživatelé kontaktovat komunitu laiků, vývojářů a IT pracovníků na portálu www.GUG.cz. Jde o externí projekt, který kromě technické podpory ve spolupráci s inženýry z Googlu, nabízí i širokou škálu novinek, diskusních fór a odborných přednášek.