Office 2013 versus Office 365: která verze kancelářského balíku je výhodnější?

Bez kancelářského balíku Microsoft Office se dnes neobejde téměř žádná firma, domácnost nebo student. I přes nabídku zdarma dostupných open source aplikací poskytujících podobné funkcionality zůstává Office tou nejrozšířenější. Svůj systém Microsoft nabízí také v cloudové formě Office 365. Které řešení je vhodné právě pro vás? (TZ)

Vypuštění balíku aplikací pro práci s dokumenty Office 365 bylo pro firmu Microsoft nepochybně revolučním krokem. A to zejména kvůli zcela novému systému licencování, kdy uživatelé už neplatí za fyzické vlastnictví produktu. Office 365 jsou nabízené jako služba, kterou si uživatelé předplatí na určitou dobu a mohou jí využívat prakticky odkudkoliv.

„Na rozdíl od klasického balíku Office 2013 nemusí uživatelé Office 365 svá zařízení zatěžovat zbytečnými instalacemi. V rámci balíku Office 365 jsou k dispozici online aplikace Word, Excel, PowerPoint a další, ale jedná se o jednodušší provedení, než tomu je u balíku Office 365 Pro Plus,“ vysvětluje Lenka Uzun ze společnosti Servodata.

Od 1. října začne Microsoft nabízet balíček Business Premium, kde k pevné verzi kancelářského balíku MS Office Standard budou dostupné i online služby. V rámci balíčku Business pak získají za 8.8 € měsíčně pevnou instalaci MS Office Standart společně s 1 TB cloudového prostoru, kam mohou ukládat svá data tak, aby byla dostupná prakticky odkudkoliv.

Pro firmy, domácnosti i studenty

Microsoft nedávno nabídnul balík Office 365 i domácnostem a studentům. Obzvlášť pro ně nachystal lákavou nabídku, kdy za čtyři roky užívání Office 365 studenti zaplatí dva tisíce korun. Office 365 obsahuje ve všech svých verzích programy Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher a Access. Domácnosti tak například oproti jim určené verzi Office 2013 nabízené na stránkách Microsoftu za 3499 Kč získají v balíku Office 365 Outlook, Publisher a Access navíc. Office 365 pro domácnosti však představují každoroční investici téměř dva a půl tisíce korun.

Výhodou běžného balíku Office oproti Office 365 tak zůstává především to, že po jeho zakoupení zůstávají jeho funkce uživateli napořád. Musí ale počítat s tím, že pokud bude chtít v budoucnosti využívat nové verze Office, bude si je muset opět koupit. V případě Office 365 jsou nové verze součástí předplacené služby.

Výhoda známého prostředí

Při přechodu na Office 365 nejsou nutné náklady na zaškolování zaměstnanců na nový systém.  Word, Excel i další programy se tváří tak, jak na ně byli zvyklí z dřívějška. Navíc jsou vybavené novými funkcemi, které umožňují například práci na mobilních zařízeních nebo ukládání dokumentů do společně sdílených složek, ke kterým mají přístup i ostatní kolegové. V programech, které důvěrně znají, tak mohou spolupracovat on-line.

Výběr nejvhodnější varianty Office proto není jen otázkou funkcionalit, ale také způsobu financování. „Rozhodnutí, zda zvolit klasickou instalační sadu Office 2013, nebo cloudová Office 365, závisí zejména na určení nejvhodnějšího licenčního modelu. Pro jednotlivce až střední firmy nabízí Office 365 výhodu vždy využívat nejaktuálnější verzi za předem předvídatelné náklady. Na druhou stranu klasický balík Office 2013 je možné po zakoupení využívat bez dalších poplatků řadu let. V případě velkých společností pak záleží na zvolené strategii pro komplexní správu softwarových licencí,“ doplňuje Lenka Uzun.

Lync, Skype i zabezpečení

Office 365 není pouhý on-line balík běžných kancelářských programů. Nabízí i propojení s webovou komunikační platformou Lync a e-mail hostovaný na Exchange Online. Uživatelům je k dispozici i kapacita na online úložišti OneDrive a volné minuty pro celosvětové použití Skypu.

Využívání cloudových služeb Microsoftu přinese zejména firmám zajištění zabezpečení dat, včetně filtrování nevyžádané pošty. Předplatitelé také mohou počítat s  technickou a telefonickou podporou ze strany Microsoftu, která je součástí služby.

Servodata Group

ServodataGroup se dlouhodobě specializují na návrh a realizaci komplexních řešení podnikové informační infrastruktury a souvisejících služeb.

Rozsáhlá nabídka – od distribuce technologií a licenčního managementu přes implementační projekty, služby podpory a školení až po návrh a realizaci komplexních řešení – je založena na technologických platformách předních dodavatelů jako jsou Microsoft, RedHat, EMC, HP, Dell, Citrix a na mnoha dalších standardních i open source technologiích.

S téměř miliardovým obratem ročně patří Servodata dlouhodobě mezi nejvýznamnější ICT společnosti na českém i slovenském trhu. Do skupiny Servodata Group patří mimo Servodata a.s. a Servodata Bratislava s.r.o. také společnosti DoxoLogic, s.r.o., DataScipt, s.r.o., a S-COMP Centre CZ, s.r.o.

Skupina drží certifikace Systému řízení jakosti ISO 9001:2000, Systému řízení bezpečnosti informací ISO 27001:2005, Systém řízení jakosti projektů ISO 10006 a Systém managementu IT služeb ISO/IEC 20000-1 i osvědčení „TAJNÉ“, udělené Národním bezpečnostním úřadem.