Nový občanský zákoník posiluje práva poškozeného při újmě na zdraví, i to se dozvěděli studenti při přednášce právní kanceláře TaylorWessing e|n|w|c advokáti

Seznámení se změnami v oblastech rodinného, dědického či smluvního práva podle nového občanského zákoníku bylo stěžejním tématem setkání studentů z Gymnázia Na Pražačce a Mgr. Ivy Gráczové, advokátky z mezinárodní právní kanceláře TaylorWessing e|n|w|c advokáti. Studenti se na praktických příkladech seznámili s tím, jaké nejvýraznější změny se v nové úpravě objevují. Přednáška proběhla v rámci vzdělávacího projektu „Právní akademie: Občanské právo snadno a rychle“. (TZ)

Jedno z témat, které studenty nejvíce zaujalo, se týkalo pravidel náhrady škody. Nový zákoník upravuje kromě škody (čili újmy na majetku) také nemajetkovou újmu. Nová úprava si klade za cíl ji posoudit spravedlivěji
a posílit právní postavení poškozeného.

„Studenty nejvíce překvapilo, že zvíře již není považováno za věc, a pokud se mu něco stane cizím zaviněním, neřeší se pouze jeho hodnota, ale také náklady spojené s veterinárním ošetřením – i když zdaleka převyšují hodnotu zvířete. Soud totiž v těchto případech přihlíží ke všem nákladům, které účelně vynaložil jeho majitel na jeho léčbu,“ vysvětluje Iva Gráczová a dodává: „Studenti se rovněž dozvěděli o nově zavedené náhradě škody způsobené osobou s nebezpečnými vlastnostmi nebo o náhradě újmy způsobené náhodou. Ta míří proti vandalismu, kdy je vandal odpovědný i například za škodu, jež vznikla v důsledku poškození zařízení, které mělo takové škodě zabránit (např. při poškození hlásiče požáru bude vandal odpovědný nejen za škodu na hlásiči, ale i za škodu vzniklou požárem).“

Na poli rodinného práva se studenti seznámili s tím, že manžel musí dle nové legislativy brát ohledy na zájmy druhého manžela a nezletilých dětí. Znamená to, že by měl v případě zásadních životních kroků podřídit své rozhodování (např. při stěhování za prací či prodeji bytu) i zájmu rodiny. Iva Gráczová studenty také informovala, že nový zákoník v rámci dědického práva přináší více ohledu na přání zůstavitele, tedy toho, po kom se bude dědit. Ten má daleko více možností, jak se svým majetkem naložit. Nově lze dědit i na základě dědické smlouvy a je možné odkázat určité osobě konkrétní věc, aniž by se tato osoba stala dědicem a zdědila například i dluhy zůstavitele.

Přestože nový občanský zákoník v mnoha případech uznává uzavření smlouvy ústní formou, advokátka studentům doporučila, aby u významnějších smluv dávali vždy přednost její písemné podobě, neboť uzavření ústní smlouvy se velice špatně prokazuje. „Protože písemnou smlouvu lze změnit i ústně, měli by si studenti dát pozor například při telefonickém rozhovoru s  telefonním operátorem, který bývá obvykle za tímto účelem nahráván,“ uvádí Gráczová.

Setkání se studenty Gymnázia Na Pražačce bylo další přednáškou, která proběhla v rámci druhého ročníku projektu Právní akademie. Bezplatné přednášky na vybraných středních školách v České republice pořádá advokátní kancelář TaylorWessing e|n|w|c advokáti již od října 2013. Dosud se jich uskutečnilo celkem 11, a to za účasti bezmála 500 studentů. Zástupci kanceláře již navštívili například Rakouské gymnázium v Praze, The English College in Prague, Gymnázium Boženy Němcové v Hradci Králové, Gymnázium Jana Nerudy v Praze, Gymnázium U Libeňského zámku, Gymnázium Budějovická, Gymnázium Nad Alejí, Gymnázium Nad Štolou či Gymnázium Nad Kavalírkou.

O TaylorWessing e|n|w|c advokáti

TaylorWessing je mezinárodní advokátní kancelář poskytující kompletní servis klientům v celosvětově nejdynamičtějších odvětvích. K poradenství našim klientům přistupujeme cílevědomě a pomáháme jim uspět tím, že o jejich obchodních záležitostech přemýšlíme inovativně.

Naše zaměření na odvětví zítřka nám umožňuje rozvíjet odborné znalosti směřující k vedoucímu postavení na trhu:

  • Technologie, média a komunikace
  • Zdravotnictví
  • Energetika a životní prostředí
  • Finanční instituce a služby

V TaylorWessing jsme hrdí na naši pověst pokrokové společnosti. Podporujeme naše klienty všude tam, kde chtějí podnikat. Našich 26 kanceláří po celém světě nejsou pouze symbolickými úřady; mísí to nejlepší ze znalostí místního komerčního, průmyslového a kulturního prostředí s mezinárodní zkušeností, což jim umožňuje poskytovat proaktivní, integrované řešení pro naše klienty.