Nový fotoaparát α7 II: první plnoformát s pětiosou optickou stabilizací obrazu na světě

Společnost Sony uvádí na trh α7 II (ILCE-7M2), další model fotoaparátu s výměnným objektivem řady α7 a první na světě s optickou pětiosou stabilizací obrazu v kombinaci s plnoformátovým obrazovým snímačem. (TZ)

Fotoaparát nabízí špičkovou kvalitu obrazu, kompaktní rozměry, nízkou hmotnost – zcela v duchu tradice modelové řady α7, do níž patří i nejmenší a nejlehčí plnoformátový fotoaparát s výměnným objektivem na světě (α7R). Plnoformátový 35mm obrazový snímač Exmor® CMOS s rozlišením 24,3 efektivních megapixelů disponuje pohyblivostí po pěti osách – kompenzuje tak pohyby fotoaparátu a opticky stabilizuje obraz v ekvivalentu korekce 4,5 clonového čísla v režimu fotografování. Tak ostré fotografie a nerozmazané video, pro které dříve bylo třeba použít stativ, dnes můžete snímat z ruky. Plnoformátový snímač s praktickou stabilizací obrazu se stará o krásně vykreslený detail. Stabilizace obrazu zabudovaná přímo ve fotoaparátu zajišťuje ostrost obrazu i při použití výměnného objektivu s bajonetem A nebo volitelného adaptéru.

První plnoformátový fotoaparát s optickou pětiosou stabilizací obrazu na světě

Tato technologie detekuje a koriguje pohyby fotoaparátu. Díky ní jsou fotografie i videa nádherně ostrá, a to i při vybočení a klonění, k němuž dochází zejména při fotografování teleobjektivem, nebo při pohybu po ose X a Y, který je patrný zejména při větším zvětšení, a při rotačním pohybu, který často kazí ostrost nočních snímků nebo při záznamu videa.

Plnoformátový obrazový snímač svým vlastním protipohybem kompenzuje pohyby fotoaparátu. V režimu fotografování je stabilizace obrazu v ekvivalentu korekce 4,5 clonového čísla.

Optická pětiosá stabilizace obrazu ideální pro širokou škálu objektivů αTM

Nyní můžete fotografovat z ruky za špatných světelných podmínek a na delší expozici, což vám dává více kreativních možností a větší mobilitu bez nutnosti používat stativ. Stabilizace obrazu zabudovaná v těle fotoaparátu je účinná i v kombinaci s objektivy s bajonetem E bez technologie Optical SteadyShot (OSS). Objektivy s bajonetem A lze (s pomocí volitelného adaptéru LA-EA4 nebo LA-EA3) také použít – pohyby fotoaparátu jsou kompenzovány přímo v jeho těle po pěti osách. α7 II tedy i s různými objektivy ukáže svoji jedinečnou schopnost vykreslit i ten nejmenší detail.

Ověřte si výsledek stabilizace obrazu pomocí funkce Live View

Díky této funkci můžete sledovat stabilizovaný obraz v reálném čase na LCD displeji nebo v OLED hledáčku, což vám umožní doladit zarámování a zaostření, a to i když používáte teleobjektiv nebo makroobjektiv.

Rychlé, přesné automatické ostření Fast Hybrid AF

Široké pole automatického ostření v kombinaci s AF snímačem s 117tibodovou fázovou detekcí (v kombinaci s 25tibodovou detekcí kontrastu)

AF snímač se 117 body fázové detekce a 25 body detekce kontrastu rozmístěnými po celé ploše umožňuje dokonalé sledování fotografovaného objektu – i pohybující se objekty, které by jinak byly rozmazané, jsou dokonale ostré.

O 30 % rychlejší reakce systému automatického ostření

Snímaný objekt je detekován rychleji díky vylepšenému algoritmu pro optimalizovanou funkci pohonu objektivu. V různých režimech má automatické ostření v průměru o 30 % rychlejší reakce ve srovnání s předchozími modely.

O 1,5x rychlejší sledování fotografovaného objektu ve srovnání s předchozími modely a vylepšený algoritmus predikce pohybu

Vylepšený původní algoritmus od Sony, který dopředu propočítává pohyb, přispívá k 1,5x výkonnějšímu sledování objektu. Režim AF (automatické ostření) a AE (automatické expozice) sleduje pohybující se objekt i při rychlém sekvenčním fotografování (rychlostí až 5 snímků za vteřinu), takže vám neunikne žádný rychlý pohyb nebo změna výrazu. Vylepšeného sledování a snímání pohybujícího se objektu bylo docíleno díky nejmodernějším poznatkům v oblasti analýzy obrazu – funkce „lock-on AF“, která optimalizuje zaostření na objekt v závislosti na jeho velikosti.

Špičková kvalita obrazu a vylepšený záznam videa díky plnoformátovému snímači a obrazovému procesoru BIONZ XTM

35mm plnoformátový snímač Exmor CMOS nabízí skutečně vysoké rozlišení a citlivost a minimální šum

Fotoaparát je vybaven plnoformátovým obrazovým snímačem Exmor CMOS s přibližně 24,3 efektivními megapixely. Vysoké rozlišení a větší pixely vylepšují citlivost a snižují šum – optický potenciál objektivu je tak plně využit. Obraz je nádherně vykreslen a docílíte i bokeh efektů, které umožňuje jen plnoformátový snímač.

Obrazový procesor BIONZ X je zárukou skvělého detailu a přirozeně vykreslené struktury – a to vše s daleko menším šumem

Nová generace obrazového procesoru BIONZ X se vyznačuje super rychlým zpracování obrazu a různými vylepšujícími funkcemi – „technologie reprodukce detailu“, například, vytváří přirozeně vykreslené struktury i těch nejmenších detailů snímku; „technologie redukce ohybu světa“ zabraňuje ztrátě detailu při zavřené cloně; a funkce, která umožňuje redukci šumu pouze ve vybrané oblasti, zachovává vykreslenost detailu a struktury i za horšího světla, například v noci nebo v místnosti.

Podpora XAVC-S záznamu ve vysokém bit rate

Kromě záznamu videa ve formátu AVCHD Ver. 2.0 Full HD (1920×1080) 60p (50p)/60i (50i)/24p nabízí fotoaparát také záznam XAVC-S, formát pro spotřebitelský segment, který byl odvozen z profesionálního formátu XAVC®. Díky tomu je možný Full HD záznam videa ve vysokém bit rate 50 Mbit/s. Dlouhá GOP komprese neutralizuje rozdíly mezi rámečky, nechybí ani MPEG-4 AVC/H.264 kodek pro video. Záznam zvuku využívá lineární PCM a soubory se ukládají ve formátu MP4.

Plnohodnotný záznam videa, který splňuje nároky profesionálního workflow

Obrazové profily umožňují pohodlné úpravy tónu přímo z fotoaparátu. α7 II také podporuje gamma funkci S-Log2, která nabízí široký dynamický rozsah v kombinaci s širokou barevnou škálou S-Gamut. Mezi další funkce patří Time Code/User Bit (praktické při postprodukci), Rec Control (pro synchronizaci záznamu s kompatibilními externími nahrávacími zařízeními), zobrazení/nastavení trackovacího bodu a duální záznam videa.

Široké využití a spolehlivost

Komfort

Tvar a výška gripu zaručují pevný úchop i při práci s velkým teleobjektivem. Tlačítko spouště je umístněno blíže přednímu panelu pro větší pohodlí při ovládání. To, v kombinaci s jeho většími rozměry, pomáhá redukovat nechtěný třes. Pohodlí a praktičnost jsou designovou prioritou. K deseti uživatelsky definovatelným tlačítkům lze přiřadit jakoukoliv z 56 funkcí.

Výklopný LCD displej s technologií White MagicTM nabízí bezkonkurenční viditelnost – a to i na přímém slunečním světle.

Ostrý XGA OLED Tru-Finder™ hledáček s vysokým kontrastem

XGA OLED Tru-Finder hledáček s 2,36 miliony bodů ekvivalentního rozlišení zaručuje vysoký kontrast – a tím pádem i věrnou reprodukci všech funkčních nastavení a jejich snadnou úpravu, precizní manuální doostřování pomocí zvětšení displeje nebo barevného zvýraznění ostrých míst (peaking). Nechybí samozřejmě ani bokeh efekty. Hledáček také umožňuje snadné prohlížení předchozích snímků. A protože je fotoaparát plně APS-C kompatibilní, i v kombinaci s APS-C objektivy zobrazuje celou plochu.

Spolehlivost, která uspokojí i profesionála

Odolná hořčíková slitina použitá na horním díle, předním krytu a vybraných vnitřních komponentech fotoaparátu propůjčuje pevnost a lehkost. Robustní závit si snadno poradí mimo jiné i s velkým teleobjektivem a těžkým video objektivem.

Hlavní tlačítka a ovládací prvky jsou odizolované, takže se do těla fotoaparátu nedostane vlhkost ani prach. Do sebe zapadající dvojitá konstrukce krytů na karty a dalších portů a veškeré další spoje poskytují zvýšenou ochranu proti prachu a vodě. Fotoaparát je konstruován tak, aby ho fotograf mohl používat v různých situacích a nemusel se o svoje vybavení bát.

Rychlá aktivace – o  40 % rychlejšíiv

Po zapnutí je fotoaparát připraven k fotografování o 40 % rychleji ve srovnání s aktuálními modely.

Podpora Wi-Fi a NFC pro snadné propojení s mobilními zařízeními;

  • Wi-Fi a NFC konektivita

Příslušenství

Vertikální grip VG-C2EM pro α7 II

Vertikální bateriový grip určený speciálně pro α7 II zvyšuje stabilitu a jistotu při ovládání fotoaparátu ve vertikální i horizontální poloze. Je v něm místo pro dvě akumulační baterie NP-FW50 (nejsou součástí dodávané sady), díky nimž můžete déle fotografovat a natáčet. Vysoká míra ochrany proti prachu a vodě.

Kompatibilní model: α7 II

Pouzdro LCS-ELCB pro α7 II

Pouzdro pro model α7 II se skládá z koženého pouzdra na tělo fotoaparátu a pouzdra na objektiv. Manipulace s baterií a paměťovou kartou je možná i bez nutnosti vyjmout fotoaparát z pouzdra, stejně jako přístup k NFC/USB.

Kompatibilní modely: α7 II

Očnice FDA-EP15

Měkká vyměnitelná očnice pro maximální pohodlí.

Kompatibilní modely:  α7 II, α7S, α7R, α7

Výměnný objektiv α [bajonet A]

70-300mm F4.5-5.6 G SSM II (SAL70300G2)

Telefoto zoom pro ostré siluety. Objektiv umožňuje docílit úchvatného bokeh efektu – ostatně jako všechny modely řady G. Ideální pro sportovní fotografii, fotografování volně žijící fauny a fotografování nablízko (až 1,2 m). Vhodný též na portrétní fotografii a tele-makro fotografování – například květin.

  • Povrchová úprava Nano AR minimalizuje odlesk objektivu a dvojité okraje pro ostřejší a vykreslenější snímky.
  • Přibližně 4x rychlejší sledování pohybujícího se objektu při ostření ve srovnání s aktuálním modelem SAL70300G.
  • Ochrana proti prachu a vodě.

Model fotoaparátu α7 II půjde do evropské distribuce v lednu 2015.

– Konec –

α7 II (ILCE-7M2)- technické specifikace

Bajonet Typ E
Obrazový snímač Plnoformátový (35,8 x 23,9mm) 35mm Exmor CMOS
Počet (efektivních) pixelů Přibližně 24.3 megapixelů
Záznam – podporované formáty Fotografování JPEG (DCF Ver. 2.0, Exif Ver. 2.3, MPF baseline compliant), RAW (Sony ARW 2.3 format)
Video XAVC S / AVCHD format Ver. 2.0 compliant / MP4
Funkce videa Nastavení obrazu Picture Profile (Off/1-7, Black Level, Gamma (Movie, Still, Cine1-4, ITU709, ITU709 [800%], S-Log2), Black Gamma, Knee, Color Mode, Saturation, Color Phase, Color Depth, Detail, Copy, Reset)
Další nastavení Time Code/User Bit, Rec Control, Auto Slow Shutter, Dual Video Rec, Marker Setting
Čistý HDMI výstup 1920 x 1080 (60p (50p) / 60i (50i) / 24p)
YCbCr 4:2:2 8bit/RGB 8bit
Média Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick XC-HG Duo, SD paměťová karta, SDHC paměťová karta (UHS-I compliant), SDXC paměťová karta (UHS-I compliant)
Systém ostření Typ Fast Hybrid AF (fázová detekce/detekce kontrastu)
Počet ohniskových bodů Full frame: 117 bodů (fázová detekce AF) / APS-C: 99 bodů (fázová detekce) /25 bodů (detekce kontrastu)
Citlivost EV -1 až EV 20 (při ISO 100 ekvivalent s F2.0 objektivem)
Kontrola expozice Typ měření Evaluativní 1200 zónové měření
ISO citlivost (Recommended Exposure Index) Režim fotografování: ISO 100-25600 (ISO 50/64/80 – lze rozšířit), AUTO (ISO 100-6400, uživatelsky nastavitelný horní a dolní limit) Multi Frame NR (lze rozšířit až na ISO 51200)

Režim videa: ISO 200-25600 ekvivalent, AUTO (ISO 200-6400)

Spoušť Čas Režim fotografování: 1//8000 to 30 vt., béčko (Bulb)

Režim videa: 1/8000 to 1/4 vt.

EFCS (Electronic front curtain shutter) Ano (Zap./Vyp.)
SteadyShot INSIDE (stabilizace obrazu) Image Sensor-Shift s pětiosou kompenzací pohybu (kompenzace závisí na specifikacích objektivu)
4,5 clonových čísel (dle CIPA). Pouze pohyb typu vybočení/klonění. S objekivem Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA. Dlouhá expozice – vyp.)
Pohon objektivu Kontinuální snímání*1 Hi: Max. přibližně 5 fps Low: Max. přibližně 2,5 fps
Počet rámečků za vteřinu (fps) (přibližné hodnoty) při kontinuálním snímání*1 Kontinuální snímání: Hi: 77 rámečků/25 rámečků (RAW)
Hledáček Typ Elektronický hledáček (XGA OLED Tru-Finder)
Počet bodů 2 359 296 bodů
Pokrytí plochy 100%
Zvětšení Přibližně 0,71x (s 50mm objektivem nastaveným na nekonečno, -1m-1 dioptrie)
LCD displej Typ 7,5cm (3.0 typ) TFT drive
Počet bodů 1 228 800 bodů
Nastavitelný úhel Nahoru přibližně 107 stupňů, dolů přibližně 41 stupňů
Audio Mikrofon Zabudovaný stereo mikrofon
Reproduktor Zabudovaný, monaurální
Rozhraní Multiúčelové sáňky, HDMI mikrokonektor (typ D), výstup mikrofonu (3,5mm Stereo minijack), výstup pro sluchátka (3,5mm Stereo minijack), Multi / Micro USB
Wireless LAN (zabudovaná bezdrátová konektivita) Wi-Fi, IEEE802.11b/g/n (2.4GHz)
NFC NFC Forum Type 3 Tag
PlayMemories Camera Apps Ano
Baterie Akumulační bateriový pack NP-FW50
Hmotnost Přibližně 599 g (včetně baterie a Memory Stick PRO Duo), přibližně 566 g (pouze tělo)
Rozměry

(Š x V x H, CIPA)

Přibližně 126,9 x 95,7 x 59,7 mm
Provozní teplota 0-40°C

O společnosti Sony Corporation

Sony Corporation je předním výrobcem produktů v oblasti audio, video, osobních zařízení a informačních technologií určených pro domácí i profesionální využití. Díky svým aktivitám v oblasti hudby, filmu, počítačové zábavy a on-line byznysu má Sony jedinečnou pozici být světovým lídrem na poli elektroniky a zábavy. Ve fiskálním roce, který končí 31. března 2014, společnost Sony vykázala konsolidovaný roční obrat přibližně 75 mld. USD. Více na globálních webových stránkách společnosti Sony: http://www.sony.net/.