Videokonference pro malé i velké: Cisco IX5000 a Cisco Business Edition 6000S

Praha 8. prosince 2014 – Společnost Cisco představila dvojici nových produktů pro týmovou spolupráci. Cisco TelePresence IX5000 zvládne sestavit videokonferenci až pro 18 osob, přičemž sází na maximální kvalitu zvuku i obrazu při polovičních nárocích na šířku pásma, než bylo doposud zvykem. Tento telepresenční systém vyžadující speciální místnost ocení především větší společnosti nebo ty, u nichž záleží na co největším přiblížení se skutečnému setkání. Řešením pro menší či střední podniky je naopak nová verze chytré telefonní ústředny Cisco Business Edition 6000S vestavěná do integrovaného směrovače Cisco 2921. V jediné krabičce získají zákazníci funkcionalitu pro přenos hlasu a videa a pro týmovou spolupráci skupin od 25 do 150 uživatelů. (TZ)

Jednou z velkých bariér bránící většímu rozšíření videokonferenčních a telepresenčních řešení do firem byla často složitá konfigurace a problematické nastavení či správa. Proto se společnost Cisco rozhodla u nové generace těchto zařízení zaměřit na větší dostupnost, úspornost a snazší použitelnost, tak aby pomáhaly zákazníkům zvýšit efektivitu podnikové komunikace a snížit provozní náklady.

„Tlak na růst efektivity nutí firmy snižovat náklady, aniž by to ohrozilo jejich konkurenceschopnost. Cestovní výdaje jsou jednou z oblastí, kde je prostor k úsporám skutečně velký. Podle našich zkušeností může nasazení některého z telepresenčních řešení přinést úsporu v cestovních nákladech až o třetinu,“ uvádí Jan Račanský, produktový specialista společnosti Cisco. „Současné technologie dovolují nabídnout účastníků tak vysokou kvalitu obrazu a zvuku, že zážitek z virtuálního setkání může být téměř lepší, než ze setkání osobního,“ doplňuje Jan Račanský.

Vývojáři společnosti proto sledovali uživatele dřívějších modelů při propojování videoprezentační techniky a počítačů, nastavování spojení a realizaci videokonferencí a hledali možnosti zefektivnění a úspor na straně uživatele i samotného zařízení. Zároveň byl kladen důraz na zachování vysoké kvality přenosu a podání zvuku i videa. Praktickými vylepšeními a integrací teleprezentační technologie WebEx se mimo jiné podařilo zkrátit typický čas inicializace videokonference o několik minut.

Kvalita bez kompromisů

Videokonferenční a telepresenční řešení Cisco TelePresence IX5000 patří k tomu nejlepšímu, co může v současnosti společnost Cisco nabídnout. Pomocí tří 70″ obrazovek a 4K kamer lze uspořádat videokonferenční setkání pro 6 až 18 osob. Oproti dřívějším a srovnatelným konkurenčním modelům má IX5000 přibližně poloviční nároky na přenosovou kapacitu, spotřebu energie a nižší nároky na chlazení. Zároveň vyžaduje jen poloviční dobu na instalaci. Uživatelé by tak měli být schopni uspořádat svoji první videokonferenci během několika málo minut bez nahlížení do manuálu.

Špičkovou kvalitu obrazu zajišťují kromě trojice 4K kamer výkonné grafické obvody, které obraz zpracovávají a digitálně upravují. Jsou tak schopny například zaostřit text a nákresy na flipchartech a whiteboardech. Čisté a zřetelné podání zvuku zajišťuje 18 reproduktorů se subwooferem a mikrofonní pole se 17 502 mikrootvory zachytávajícími zvuk v místnosti.

Zásadní předností Cisco TelePresence IX5000 jsou nižší celkové náklady na vlastnictví ve srovnání se staršími či konkurenčními zařízeními. Snížená spotřeba energie a nároky na přenosovou kapacitu snižují provozní náklady, zatímco vstupní náklady snižuje jednodušší přeprava díky menším rozměrům, o polovinu zkrácený čas potřebný k instalaci a žádné nároky na úpravu akustiky místnosti.

Čas pro chytrou ústřednu

Telefonní ústředna by měla zvládat mnohem více, než jen přepojovat hovory. Společnost Cisco proto před časem uvedla na trh zařízení Cisco Business Edition 6000, které kromě základní funkcionality telefonní ústředny nabídne uživatelům i podporu týmové spolupráce, telepresence a videokonferencí. Nová verze Cisco Business Edition 6000S je určena zejména pro menší a střední firmy. Nová verze přináší především citelné zjednodušení instalace a správy, což ocení zejména firmy s malým IT týmem.

U platforem řady BE6000  se podařilo navýšit kapacitu pro přenos videa o 25 %. Díky tomu zvládnou obsloužit větší počet současných videohovorů. K dispozici je i integrované nahrávání a přehrávání videa bez nutnosti instalace dodatečných zařízení. Platformu lze podle potřeby rozšiřovat pomocí doplňkových aplikací o konferenční funkce, podporu mobilních zařízení, služby kontaktního centra apod.

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti síťových služeb, které mění způsob, jakým se lidé připojují, komunikují mezi sebou a spolupracují.

Informace o společnosti Cisco jsou k dispozici na http://www.cisco.com. Další zprávy lze nalézt na http://newsroom.cisco.com.